Επιμένει η Κομισιόν για τα «χρυσά» διαβατήρια – Δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση και συνεχίζει τη διαδικασία επί παραβάσει

H Κομισιόν συνεχίζει τη διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου για τα «χρυσά» διαβατήρια, αφού φαίνεται ότι δεν εμπιστεύεται τις δεσμεύσεις τις οποίες ανέλαβε η κυβέρνηση για ανάκληση των υπηκοοτήτων που δόθηκαν με παράνομες ή/και παράτυπες διαδικασίες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προχώρησε χθες στην αναθεώρηση του μητρώου, το οποίο αφορά τις υποθέσεις στις οποίες τα κράτη-μέλη παραβίασαν κανονισμούς ή/και οδηγίες της ΕΕ. Παρά ταύτα, διατήρησε τη διαδικασία επί παραβάσει εναντίον της Κύπρου για τα «χρυσά» διαβατήρια στα θέματα τα οποία παραμένουν σε εκκρεμότητα.

Σημειώνεται ότι τον Οκτώβριο του 2020 η κυβέρνηση ανακοίνωσε τον τερματισμό του Επενδυτικού Προγράμματος, υπό το βάρος της διεθνούς κατακραυγής η οποία προκλήθηκε μετά τις αποκαλύψεις Al Jazeera για την παραχώρηση διαβατηρίων σε διεθνούς εμβέλειας απατεώνες και λωποδύτες. Παρά ταύτα, συνέχισε για μερικούς μήνες ακόμη να μοιράζει αβέρτα «χρυσά» διαβατήρια, με τη δικαιολογία ότι οι αιτήσεις κατατέθηκαν πριν τον τερματισμό του προγράμματος. Σημειώνεται επίσης ότι 18 μήνες μετά τον τερματισμό του προγράμματος και τις διαβεβαιώσεις τις οποίες έδωσε η κυβέρνηση προς την Κομισιόν για ανάκληση των υπηκοοτήτων που δόθηκαν με παράνομες ή/και παράτυπες διαδικασίες, δεν έχει γίνει σχεδόν τίποτα. Επισημαίνεται ακόμη ότι πρόσφατα η Κομισιόν ζήτησε επιτακτικά από τα κράτη-μέλη της ΕΕ να πάρουν πίσω «χρυσά» διαβατήρια και βίζες από Ρώσους, κάνοντας μάλιστα ιδιαίτερη αναφορά στην Κύπρο.

Τρεις νέες υποθέσεις

Εν τω μεταξύ, η Κομισιόν έχει κινήσει διαδικασίες εναντίον της Κύπρου για τις ακόλουθες τρεις υποθέσεις:

• Προστασία και διαχείριση Natura 2000: Όπως αναφέρεται, τον Ιούνιο του 2021 στάλθηκε επιστολή για λήψη μέτρων. Ωστόσο, η Κύπρος δεν ανταποκρίθηκε και έτσι στάλθηκε αιτιολογημένη γνώμη που σημαίνει ότι η χώρα έχει πλέον δύο μήνες για να λάβει μέτρα, διαφορετικά η ΕΕ ενδέχεται να παραπέμψει την υπόθεση στο Δικαστήριο.

• Καθαρά οχήματα: Όπως αναφέρεται, η Κύπρος έπρεπε να εναρμονιστεί με τη σχετική οδηγία το αργότερο μέχρι τις 2 Αυγούστου 2021, αλλά δεν το έπραξε. Ως εκ τούτου, εισέπραξε νέα επιστολή και πλέον έχει περιθώριο δύο μηνών για να το πράξει, διαφορετικά κινδυνεύει να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο.

• Απόβλητα από πλοία: Όπως αναφέρεται, η Κύπρος έπρεπε να εναρμονιστεί με τη σχετική οδηγία το αργότερο μέχρι τις 28 Ιουνίου 2021, αλλά δεν το έπραξε. Πλέον έχει περιθώριο δύο μηνών, διαφορετικά κινδυνεύει να παραπεμφθεί στο Δικαστήριο.

83 ανοικτές υποθέσεις
Η Κύπρος έχει 83 ανοικτές υποθέσεις παραβίασης κανονισμών και οδηγιών της ΕΕ. Η πιο σημαντική, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει τη χώρα στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, αφορά το σκάνδαλο των «χρυσών» διαβατηρίων.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy