Επιμένει η κυβέρνηση: Δώρα στις τράπεζες και τα ταμεία-γύπες κάτω από το μανδύα του Ταμείου Ανάκαμψης

Το απέρριψε η Βουλή, το επανέφεραν υπό το μανδύα του Ταμείου Ανάκαμψης

Το 2020 η Βουλή απέρριψε νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο έδινε περισσότερες εξουσίες στα ταμεία-γύπες, τα οποία αγοράζουν δάνεια από τις τράπεζες σε βάρος των δανειοληπτών.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση το επανάφερε κάτω από το μανδύα του Ταμείου Ανάκαμψης, αφαιρώντας μάλιστα και άλλα δικαιώματα από τους δανειολήπτες, όπως η προσφυγή στον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο για καταχρηστικές ρήτρες και υπερχρεώσεις. Και σαν να μην έφτανε αυτό, η κυβέρνηση έβαλε και τελεσίγραφο στα κόμματα για ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους, υπό την απειλή ότι σε διαφορετική περίπτωση δεν θα εκταμιευθεί η επόμενη δόση από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Το νομοσχέδιο, το οποίο συζητήθηκε σε χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών, δίνει στις τράπεζες και στα ταμεία-γύπες απεριόριστη πρόσβαση σε όλα τα δεδομένα των δανειοληπτών και των εγγυητών τους, από τη βάση δεδομένων Άρτεμις, καθώς και στη βάση δεδομένων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας.

Παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο η εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών υποστήριξε ότι η παραχώρηση των δεδομένων προς τις τράπεζες και τα ταμεία-γύπες θα βοηθήσει στην προώθηση των αναδιαρθρώσεων. Παρά ταύτα, πολλά μέλη της Επιτροπής Οικονομικών από τα κόμματα της αντιπολίτευσης αμφισβήτησαν τον πιο πάνω ισχυρισμό, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία δείχνουν πως τα ταμεία-γύπες επικεντρώνονται περισσότερο στις εκποιήσεις και το γρήγορο κέρδος.

Το ΑΚΕΛ διά του Άριστου Δαμιανού χαρακτήρισε το νομοσχέδιο προβληματικό. Εξέφρασε παράλληλα έντονη ανησυχία για τα υπερπρονόμια τα οποία έχουν παραχωρηθεί στις τράπεζες και τα ταμεία-γύπες, σε βάρος των δανειοληπτών, καθώς και για την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει νομοσχέδιο το οποίο καταψηφίστηκε από τη Βουλή, διασυνδέοντάς το μάλιστα με το Ταμείο Ανάκαμψης. Υπέδειξε επίσης ότι στο νομοσχέδιο εισάγονται ρυθμίσεις αμφιβόλου νομιμότητας.

Σημειώνεται ότι τα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών ζήτησαν στοιχεία για το ύψος των δανείων που πέρασαν στα χέρια των εταιρειών εξαγοράς πιστώσεων και των εταιρειών διαχείρισης πιστωτικών διευκολύνσεων, καθώς και ποιας διαχείρισης έτυχαν. Παρά ταύτα, ούτε το Υπουργείο Οικονομικών ούτε η Κεντρική Τράπεζα έδωσαν στοιχεία. Επισημαίνεται επίσης ότι δεν κατέθεσαν στοιχεία για τους μετόχους των πιο πάνω εταιρειών.

Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί ξανά σε νέα συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών.

Υπερπρονόμια

Το ΑΚΕΛ διά του Άριστου Δαμιανού χαρακτήρισε το νομοσχέδιο προβληματικό. Εξέφρασε παράλληλα έντονη ανησυχία για τα υπερπρονόμια τα οποία έχουν παραχωρηθεί στις τράπεζες και τα ταμεία-γύπες, σε βάρος των δανειοληπτών, καθώς και για την απόφαση της κυβέρνησης να επαναφέρει νομοσχέδιο το οποίο καταψηφίστηκε από τη Βουλή, διασυνδέοντάς το μάλιστα με το Ταμείο Ανάκαμψης.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.