Επιμένει σε ανάκληση του διορισμού Αγαθαγγέλου η Συμμαχία για ΓεΣΥ

«Νωπές οι μνήμες για το ποιοι έβαζαν εμπόδια στην εφαρμογή του μονοασφαλιστικού»

 

Με ανοιχτή επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η «Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ» ζητά ανάκληση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου για το διορισμό στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ του προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου.

Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παρέθεσε η Κοινωνική Συμμαχία, οι 14 οργανώσεις που την απαρτίζουν εξέφρασαν ομόφωνα την αποφασιστικότητά τους να πάρουν τα μέτρα που χρειάζεται για να ανακληθεί η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία προκάλεσε έντονες αντιδράσεις.

Όπως ανέφερε, ο πρόεδρος της ΟΣΑΚ, Μάριος Κουλούμας, μια μέρα πριν την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για το διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου, ο ΠΙΣ εμμέσως απαγόρευσε στις ιατρικές εταιρείες να διαβουλεύονται με τον ΟΑΥ, αφού τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεών τους δεν θα είναι έγκυρα αν δεν συμμετέχει ο ΠΙΣ με την ηγεσία του, δηλαδή τον κ. Αγαθαγγέλου.

Πρόσθεσε ότι ο νόμος προβλέπει ότι κανένας πάροχος υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να συμμετέχει στο Δ.Σ. του ΟΑΥ. Όπως είπε, μπορεί ο κ. Αγαθαγγέλου να μην είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ, όμως «από τη μια θα προσπαθεί να προωθεί τα συμφέροντα του ΟΑΥ και από την άλλη τα συμφέροντα των γιατρών-παροχέων».

Επιπλέον, σημείωσε ότι η Συμμαχία αντιδρά στο διορισμό Αγαθαγγέλου, αφού ο ίδιος δεν είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ και δίνει το μήνυμα ότι δεν συμφωνεί με το συγκεκριμένο σύστημα. Πρόσθεσε ότι η στάση που τήρησε τους προηγούμενους μήνες ο πρόεδρος του ΠΙΣ, όπως η υποστήριξη προτάσεων για συνταγογράφηση από εκτός ΓεΣΥ γιατρούς, πλήττουν την αρχιτεκτονική του συστήματος «και μας προκαλούν έντονο προβληματισμό όσον αφορά τις προθέσεις του».

Η ΓΓ της ΠΕΟ, Σωτηρούλα Χαραλάμπους, τόνισε ότι είναι νωπές οι μνήμες για το ποιοι συντάχθηκαν με την απαίτηση της κοινωνίας για εισαγωγή του μονοασφαλιστικού, καθολικού, ισότιμα προσβάσιμου ΓεΣΥ και ποιοι ήταν εκείνοι που κινδυνολογούσαν και έβαζαν εμπόδια στην εφαρμογή του.

«Δυστυχώς, το τελευταίο χρονικό διάστημα παρακολουθούμε έργα και πράξεις που είναι σε μεγάλη απόκλιση από αυτό το οποίο διακηρυκτικά λέγεται ότι “στηρίζεται το ΓεΣΥ”», πρόσθεσε, αναφερόμενη στη μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρήθηκε από το Υπουργείο Υγείας για καταβολή της εισφοράς του προς τον ΟΑΥ, καθώς και σε άλλες καθυστερήσεις από πλευράς κυβέρνησης που προκαλούν δυσκολίες στη λειτουργία του ΓεΣΥ.

Ο ΓΓ της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, είπε ότι «ο διορισμός του εκπροσώπου των δύο εργοδοτικών οργανώσεων δημιουργεί συνθήκες και προϋποθέσεις ανατροπής της ισορροπίας που δημιουργήθηκε στο ΔΣ του ΟΑΥ», αναφέροντας ότι «οι τοποθετήσεις των πρώην και τέως Υπουργών Υγείας σε ό,τι αφορά το αδόκιμο της συγκεκριμένης τοποθέτησης δίνουν τις σαφείς απαντήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις».

Στη Συμμαχία συμμετέχουν η ΟΣΑΚ, η ΣΕΚ, η ΠΕΟ, η ΔΕΟΚ, η ΠΟΑΣΟ, η ΑΣΔΗΚ, η ΠΕΣΥΣ, η ΕΚΥΣΥ, η ΟΕΛΜΕΚ, η ΟΛΤΕΚ, η ΠΟΕΔ, η Ένωση Καταναλωτών, ο Σύνδεσμος Καταναλωτών, η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy