Επιμένουν στο γιαλέλι της Cyta

Της Ελένης Μαύρου

Επανήλθε η κυβέρνηση στη Βουλή με το προσφιλές της θέμα… την ιδιωτικοποίηση της Cyta! Αναμενόμενο.

Μπορεί να υποχρεώθηκε σε οπισθοχώρηση λίγο πριν τις βουλευτικές εκλογές αλλά δεν ξόδεψε πέραν των €3,4 εκατ. σε μελέτες για να κάνει πίσω τώρα. Κατέθεσε λοιπόν νομοσχέδιο με το οποίο ζητά λευκή επιταγή (διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών) για την πώληση μειοψηφικού πακέτου του Οργανισμού.

Η δικαιολογία αυτή τη φορά είναι «η ευελιξία στη λήψη αποφάσεων και καλύτερη εταιρική διακυβέρνηση». Ξέχασαν ότι τον άλλο μεγάλο ημικρατικό οργανισμό -την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου- τον έχουν σκόπιμα αφήσει ακέφαλο τρία σχεδόν χρόνια… για να μην έχει ευελιξία στη λήψη αποφάσεων!

Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως είναι που παραδέχονται στην αιτιολογική έκθεσή τους ότι από την πώληση αυτή δεν θα έχουν κανένα όφελος η κυπριακή οικονομία και οι προοπτικές ανάπτυξής της.

Θα ήταν δύσκολο βέβαια να ισχυριστούν διαφορετικά. Μόνο το 2016 η Cyta είχε καθαρό πλεόνασμα πριν από τη φορολογία 88,16 εκατ. ευρώ, ενώ τα αποθεματικά της φθάνουν τα 721,5 εκατ. ευρώ.

Από το 2002 μέχρι και το 2015 έχει αποδώσει στην Κυπριακή Δημοκρατία 749 εκατ. ευρώ συνεισφέροντας ουσιαστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας (σκεφτείτε πόσο περισσότερο θα κουτσουρεύονταν οι κοινωνικές παροχές αν όλα τούτα τα εκατομμύρια κατέληγαν στις τσέπες μιας πολυεθνικής εταιρείας).

Αυτόν τον πλούτο είναι που θέλουν οι κυβερνώντες (με σύμμαχο τον Ν. Παπαδόπουλο, τουλάχιστον μέχρι την υποψηφιότητά του) να παραδώσουν σε ιδιώτες.

Είδαμε στην πράξη ποιοι επωφελήθηκαν από τους σκανδαλώδεις όρους ιδιωτικοποίησης του λιμανιού Λεμεσού. Το κράτος επένδυσε πέραν των €120 εκατομμυρίων για αναβάθμιση των υποδομών του λιμανιού και ενώ κατέγραφε κέρδη δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως, οι κυβερνώντες το πούλησαν άρον-άρον.

Το χάος που επεκράτησε μετά την ιδιωτικοποίηση του υποχρέωσε ακόμα και το ΚΕΒΕ (ένθερμο υποστηρικτή των ιδιωτικοποιήσεων) να καταγγείλει ότι οι ζημιές ανέρχονταν σε εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ και ότι θα αυξηθούν δραματικά το κόστος των εξαγωγών μας και οι τιμές των προϊόντων στην κυπριακή αγορά.

Και για όσους πίστεψαν το παραμύθι ότι πουλώντας τη Cyta θα έχουν οι καταναλωτές καλύτερες τιμές, θυμίζουμε ότι πρόσφατες μελέτες αλλά και η εμπειρία άλλων χωρών δείχνουν ότι ούτε οι καταναλωτές θα ωφεληθούν από τις ιδιωτικοποιήσεις ούτε το δημόσιο συμφέρον θα εξυπηρετηθεί.

Αποκαλυπτική είναι και η μελέτη που είχαν ετοιμάσει ξένοι σύμβουλοι, κατ’ εντολή της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποίαν, για να είναι συμφέρουσα η πώληση της ΑΗΚ σε ιδιώτες, θα πρέπει να αυξηθεί η τιμή του ρεύματος.

Αν λάβουμε υπόψη ότι η Cyta έχει υψηλά ποσοστά αγοράς σε όλες τις υπηρεσίες είναι προφανές ότι σε περίπτωση πώλησής της θα οδηγηθούμε σε ιδιωτικά ολιγοπώλια ή και μονοπώλια στις τηλεπικοινωνίες. Και αναμένει ειλικρινά η κυβέρνηση να πιστέψουμε ότι θα προστατευτούν οι πολίτες από την κερδοσκοπία σε μια τέτοια περίπτωση;

Οι κυβερνώντες έχουν αναγάγει την ιδεολογική εμμονή τους (και τα οικονομικά συμφέροντα που εξυπηρετούν) σε αιχμή της πολιτικής τους. Όσα έκτισαν οι παππούδες μας γκρεμίζονται ή ξεπουλιούνται στο όνομα ενός νεοφιλελεύθερου «εκσυγχρονισμού».

Στην άλλη όχθη ο Σταύρος Μαλάς. Με ξεκάθαρες τοποθετήσεις ότι στη δική του διακυβέρνηση η Cyta θα παραμείνει εντός του δημοσίου και η Πολιτεία θα προχωρήσει σε θεσμικές αλλαγές που θα εκσυγχρονίζουν και θα καθιστούν τον Οργανισμό ευέλικτο και αποτελεσματικό σε ένα συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Η Κύπρος έχει ανάγκη από ουσιαστική, αληθινή, αλλαγή για να μπορούν να προστατευθούν ο δημόσιος πλούτος και η κοινωνία.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy