Επιμένουν ότι οι μελέτες για το ασφαλτικό είναι επαρκείς και δεν θα υπάρξουν προβλήματα

Εμπειρογνώμονας επηρεαζόμενων κατοίκων: «Οι διαδικασίες είναι γενικά παράξενες»

 

Ενώ έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Προέδρου Αναστασιάδη με τους κοινοτάρχες των επηρεαζόμενων κοινοτήτων στις 25 Αυγούστου, το Υπουργείο Γεωργίας εξέδωσε χθες ανακοίνωση αναφέροντας ότι δεν θα επιφέρει οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων η μεταφορά του ασφαλτικού, κάτι που ενδεχομένως να προδιαγράφει και το αποτέλεσμα της συνάντησης. Από την πλευρά τους οι κάτοικοι της περιοχής Μιτσερού θέτουν σημαντικά επιστημονικά ζητήματα, για τα οποία πρέπει να δοθούν απαντήσεις από την κυβέρνηση.


Στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, μεταξύ άλλων, αναφέρει πως «δέσμευση της κυβέρνησης ήταν εξ αρχής ότι μονάδες παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος σε νέες θέσεις θα μπορούσαν να αδειοδοτηθούν μόνο εάν μέσα από τις προβλεπόμενες μελέτες διασφαλιζόταν ότι δεν θα υπήρχαν αρνητικές επιπτώσεις στους κατοίκους που ζουν πλησιέστερα στις θέσεις αυτές».

Καταλυκτικά, υπογραμμίζει ότι «η Μελέτη Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΜΕΕΠ) για την εγκατάσταση μιας μονάδας ασφαλτικού σκυροδέματος στην περιοχή Μιτσερού έχει καταδείξει ότι, πέραν πάσης αμφιβολίας, η λειτουργία της μονάδας αυτής με τους αυστηρούς όρους που τίθενται δεν θα επιφέρει οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση στην ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων των γύρω κοινοτήτων».

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση αυτή, ο σύμβουλος των επηρεαζόμενων κατοίκων, Μιχάλης Λοϊζίδης (χημικός, περιβαλλοντικός μηχανικός), ανέφερε στη «Χαραυγή» ότι το υφιστάμενο εργοστάσιο στο χώρο που βρίσκεται θα έπρεπε να αξιολογηθεί και να βρεθούν τα προβλήματα που υπάρχουν για να επιλυθούν. Ωστόσο σημείωσε ότι κάτι τέτοιο δεν έγινε, αφού δεν έχουμε στην Κύπρο τον τρόπο να μετρήσουμε τις οσμές, δηλαδή τη βασική παράμετρο για την οποία μεταφέρουμε το εργοστάσιο, ενώ σημείωσε ότι η εταιρεία δεν αναγνωρίζει το πρόβλημα.


Επεσήμανε ακόμη ότι δεν πρόκειται για ανέγερση νέου σύγχρονου εργοστασίου, αλλά για μεταφορά των υφιστάμενων εγκαταστάσεων στις οποίες θα γίνουν κάποιες μικρές βελτιώσεις.

Ένα άλλο ζήτημα, είπε, είναι το γεγονός ότι δεν έχουν μπροστά τους σχετική άδεια που θα αναφέρει τον συγκεκριμένο τρόπο ελέγχου, τα σημεία ελέγχου, την αντιρυπαντική τεχνολογία και τις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της τεχνολογίας.

Ακόμα, υπέδειξε ότι θα έπρεπε να γίνει μια χωροθετική μελέτη που θα αξιολογούσε όλους τους χώρους παγκύπρια και θα έδειχνε ποιοι χώροι έχουν τη δυνατότητα να δεχτούν ακόμη μια τέτοια ανάπτυξη. Όπως επεσήμανε, η περιοχή Μιτσερού είναι η μόνη περιοχή της Κύπρου που στοιχειοθετημένα έχει υπέρβαση μέχρι 3 φορές του ορίου οσμών που προτείνει η ΕΕ.


Εξέφρασε την επιστημονική άποψη ότι «οι διαδικασίες είναι γενικά παράξενες» και ότι αναμένει σύντομα την απόφαση του δικαστηρίου σε ό,τι αφορά την προσφυγή των επηρεαζόμενων κοινοτήτων.

Γιάννης Κακαρής

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.