Επίσημα υποχρεωτικός ο φορτιστής USB-C από το 2024 σε όλη την ΕΕ

Την τελική έγκριση για την οδηγία με την οποία ο φορτιστής USB-C θα καταστεί ο υποχρεωτικός τύπος φορτιστή για πολλές ηλεκτρονικές συσκευές, όπως κινητά τηλέφωνα, ταμπλέτες και ακουστικά από το 2024, έδωσε το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης την Δευτέρα.

Όπως εξηγείται στη σχετική ανακοίνωση, αυτό σημαίνει πως από την εφαρμογή της νέας οδηγίας οι καταναλωτές δεν θα χρειάζεται πλέον να αγοράζουν νέο φορτιστή με κάθε νέα αγορά κινητού τηλεφώνου ή παρόμοιας συσκευής.

«Ένας φορτιστής που ταιριάζει σε πολλές συσκευές θα εξοικονομήσει χρήματα και χρόνο και θα μας βοηθήσει επίσης να μειώσουμε τα ηλεκτρονικά απόβλητα» δήλωσε σχετικά ο Τζόζεφ Σικέλα, ο Τσέχος υπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου, εκ μέρους της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, προσθέτοντας πως μέχρι σήμερα η πληθώρα φορτιστών δημιουργεί 11 χιλιάδες τόνους ηλεκτρονικών αποβλήτων κάθε χρόνο.

Οι συσκευές που καλύπτονται από τη νέα οδηγία, που αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή στα τέλη του 2024, περιλαμβάνουν τα κινητά τηλέφωνα, τις ταμπλέτες και e-readers, τις ψηφιακές φωτογραφικές μηχανές και κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών, ακουστικά και φορητά ηχεία, ασύρματα ποντίκια και πληκτρολόγια καθώς και φορητά συστήματα πλοήγησης.

Οι νέοι κανόνες προβλέπουν επίσης πως κάθε νέα συσκευή θα πρέπει να φέρει σήμανση στη συσκευασία για το κατά πόσο πωλείται με φορτιστή, καθώς και για τις επιδόσεις φόρτισης.

Μεταξύ άλλων, έχει αποφασιστεί πως η Κομισιόν θα προχωρήσει προς την κατεύθυνση της εναρμόνισης της ασύρματης φόρτισης για τις ηλεκτρονικές συσκευές.

Προβλέπεται πως 16 μήνες μετά την εφαρμογή των νέων κανόνων, αυτοί θα καλύπτουν και όλους τους φορητούς υπολογιστές.

Ειδικότερα, οι κανονισμοί θα τεθούν σε ισχύ μετά την υπογραφή της Οδηγίας από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκό Κοινοβουλίου και την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και είκοσι μέρες μετά την έκδοσή της στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ. Στη συνέχεια, θα τεθούν σε εφαρμογή 24 μήνες μετά την έναρξη ισχύος της οδηγίας, ενώ θα αρχίσουν να καλύπτουν και τους φορητούς υπολογιστές 40 μήνες μετά την έναρξη της οδηγίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy