Eπισιτιστική ασφάλεια στο επίκεντρο του άτυπου Συμβουλίου Γεωργίας – Η παρέμβαση της Κύπρου

O Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Ανδρέας Α. Γρηγορίου συμμετείχε στην Άτυπη Σύνοδο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, που διοργάνωσε η Τσεχική Προεδρία, στην Πράγα, στις 14-16 Σεπτεμβρίου.

Κύριο θέμα συζήτησης, αναφέρει ανακοίνωση, ήταν η διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας και ο ρόλος της γεωργίας και της βιομηχανίας τροφίμων της ΕΕ στη βιώσιμη παγκόσμια παραγωγή τροφίμων (Ensuring food security – The role of EU agriculture and food industry in sustainable global food production).

Τη συζήτηση προλόγισε ο Ουκρανός Υπουργός Γεωργίας και Τροφίμων, ο οποίος τόνισε τη σημασία της ενίσχυσης των προσπαθειών εξαγωγής τροφίμων από την Ουκρανία, την παροχή ενισχύσεων και επενδύσεων για ενδυνάμωση και επέκταση των διαδρόμων μεταφοράς τροφίμων μέσω της ΕΕ, επισημαίνοντας την ευάλωτη κατάσταση σε σχέση με τη λειτουργία των λιμανιών στη Μαύρη Θάλασσα.

Ακολούθως, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας ανέφερε σειρά άμεσων μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων δράσεων της Επιτροπής για τη διαφύλαξη της ασφάλειας τροφίμων, την αντιμετώπιση των προκλήσεων από την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Σημείωσε την αναγκαιότητα της περαιτέρω στήριξης των λωρίδων αλληλεγγύης και τη σημασία τους στην παροχή τροφίμων σε ευάλωτες περιοχές του πλανήτη.

Οι Υπουργοί Γεωργίας τόνισαν τις επιπτώσεις της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία σε σχέση με τη διασφάλιση της επισιτιστικής ασφάλειας, σημειώνοντας την ανάγκη για στήριξη της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων με όλα τα δυνατά μέσα, συμπεριλαμβανομένων και περαιτέρω χρηματοδοτικών ενισχύσεων.

Επεσήμαναν, επίσης, τη σημασία της χρήσης νέων τεχνολογιών για αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της γεωργίας στην ΕΕ και αναφέρθηκαν στη σημασία της στήριξης των γεωργών.

Παρέμβαση Κύπρου

Ο κ. Γρηγορίου, στην παρέμβαση του, τόνισε την ανάγκη μετάβασης σε ένα βιώσιμο σύστημα τροφίμων, σε συνεργασία και με τις τρίτες χώρες, για αντιμετώπιση υφιστάμενων και μελλοντικών προκλήσεων.

Σημείωσε τη στήριξη στις προσπάθειες για ενίσχυση των λωρίδων αλληλεγγύης και επεσήμανε την ανάγκη η ΕΕ να αναλάβει πρωτοβουλίες, ώστε να διασφαλισθεί η πρόσβαση σε τρόφιμα στις ευάλωτες περιοχές του πλανήτη, αλλά και μείωση του κόστους παραγωγής για διευκόλυνση της προσβασιμότητας σε τρόφιμα.

Όσον αφορά τη χρήση νέων τεχνολογιών, ανέφερε ότι αυτές εμφανίζουν οφέλη για το περιβάλλον στο πλαίσιο της επίτευξης των στόχων της Πράσινης Συμφωνίας.

Για το θέμα της εφαρμογής νέων γονιδιακών τεχνικών στην ΕΕ σημείωσε ότι η Κύπρος διατηρεί τις επιφυλάξεις της ιδιαίτερα για τα θέματα γενετικά τροποποιημένων οργανισμών και τόνισε ότι οι εφαρμογές των νέων γονιδιακών τεχνικών στον γεωργικό τομέα δεν θα πρέπει να υπονομεύουν άλλες πτυχές της βιώσιμης παραγωγής τροφίμων, όπως η βιολογική γεωργία και πρακτικές διατήρησης και ανάπτυξης της βιοποικιλότητας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy