Η επισιτιστική κρίση διογκώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς, επιφέροντας «ποιοτικές» επιπτώσεις

Του Δρος Αμβρόσιου Προδρόμου*

 

Οι επιπτώσεις από τα μέτρα κατά της πανδημίας, που σημειώνουμε για μια ακόμη φορά, ήταν τόσο οικονομικά όσο και ηθικά εκτός κάθε λογικής και έχουν επιφέρει δυσανάλογες συνέπειες στους λαούς, όπως και οι επιπτώσεις της ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία έχουν σίγουρα οδηγήσει σε πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομία. Οι πραγματικές συνέπειες θα φανούν τα επόμενα χρόνια και πολλές από αυτές δεν θα είναι καν μετρήσιμες, αλλά θα είναι ποιοτικού χαρακτήρα όπως π.χ. η ποιότητα στην εκπαίδευση, αλλά και το επίπεδο ζωής. Θέματα τα οποία είναι εξίσου σημαντικά, αλλά δεν τυγχάνουν της απαραίτητης προβολής, για ευνόητους κυρίως λόγους.

Ένα άλλο σημαντικό θέμα το οποίο επιδεινώνεται συνεχώς, επίσης εξαιτίας των μέτρων κατά της πανδημίας, αλλά και της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία είναι αυτό της επισιτιστικής κρίσης, πρόβλημα το οποίο παίρνει τρομακτικές διαστάσεις σε ολόκληρο τον πλανήτη. Διστάσεις οι οποίες σε κάποιες χώρες και περιοχές είναι ιδιαίτερα μεγάλες και τα επόμενα χρόνια θα βιώσουν εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, οι οποίες φέρνουν την ανθρωπότητα μπροστά σε σημαντικά διλήμματα. Διλήμματα τα οποία αφορούν την Οικονομία, διλήμματα όμως τα οποία είναι κυρίως ηθικού χαρακτήρα και ως τέτοια δεν μπορούμε και δεν θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε με απάθεια, απλά επειδή δεν είναι στην περιοχή μας, ή τουλάχιστον όχι ακόμα.

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά από διαφόρους διεθνείς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ΟΗΕ, το πρόβλημα διογκώνεται με τρομακτικούς ρυθμούς, κάτι το οποίο σημαίνει ότι εάν τα προβλήματα με τον πόλεμο στην Ουκρανία επιδεινωθούν και υπάρξουν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα όσον αφορά κυρίως τα σιτηρά, τότε η παγκόσμια επισιτιστική κρίση μάλλον δεν θα είναι και τόσο μακριά. Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά που αναφέρονται από τον έγκυρο οργανισμό Statista, «το 2021 το 11,7% του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετώπισε σοβαρή επισιτιστική ανασφάλεια, αύξηση από 7,7% το 2014. Το ποσοστό των ανθρώπων που υποφέρουν από πείνα αυξήθηκε σχεδόν σε όλες τις περιοχές του κόσμου, αλλά η Αφρική είναι μακράν η περιοχή που πλήττεται περισσότερο από την επισιτιστική ανασφάλεια».

Περαιτέρω, η Παγκόσμια Τράπεζα δίνει μια πιο ξεκάθαρη διάσταση όσον αφορά το συγκεκριμένο πρόβλημα και αναφέρει ότι ο Πληθωρισμός Τροφίμων έχει αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, γενικά σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά και ειδικά σε συγκεκριμένες περιοχές του πλανήτη, που πλέον θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη ως και αδύνατη η βιωσιμότητα των περιοχών αυτών. Πιο συγκεκριμένα η Παγκόσμια Τράπεζα αναφέρει ότι ο Πληθωρισμός Τροφίμων στο τέλος του Αυγούστου 2022, στις χαμηλά εισοδηματικές χώρες έχει φτάσει στο 93,3% και στις μεσαίες εισοδηματικά χώρες στο 93%. Επίσης, καμιά χώρα δεν έχει μικρότερη αύξηση από το 5% σε παγκόσμια κλίμακα. Σημειώνουμε ότι το ανώτερο ανεκτό επίπεδο όσον αφορά τον πληθωρισμό είναι το 3%, αφού όποια αύξηση πέρα από αυτό το ποσοστό αρχίζει να δημιουργεί αλυσιδωτές επιπτώσεις.

Το μεγάλο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η Ευρώπη δεν είναι απλά η τεράστια αύξηση των τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, όπως αυτές τις βιώνουμε αυτή τη στιγμή. Το μεγάλο πρόβλημα θα είναι η τεράστια αύξηση των μεταναστευτικών ροών από τις χώρες της Αφρικής. Μόνο από την περιοχή της Υποσαχάριας Αφρικής αναμένεται ότι μέχρι και το 2030 θα υπάρξουν 25-30 εκατ. μεταναστών προς τις χώρες της Ευρώπης, απλά επειδή αυτός ο κόσμος δεν έχει τίποτα πλέον να χάσει. Η παραμονή τους στην περιοχή αυτή θα ισοδυναμεί με βέβαιο θάνατο και ως εκ τούτου κάποιος ο οποίος βρίσκεται σε μια τέτοια κατάσταση θα ρισκάρει τα πάντα, ακόμη και τη ζωή του.

Είναι πραγματικά απορίας άξιον, το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση βρίσκει εκατοντάδες δις, ίσως και τρις ευρώ για στήριξη της Ουκρανίας, και καλά κάνει, αλλά δεν μπορεί να στηρίξει τις χώρες οι οποίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα και τα οποία μεταφέρονται στην ίδια την Ένωση. Η επισιτιστική κρίση είναι εδώ, είναι λίγο έξω από την πόρτα μας, και όποιος νομίζει ότι είναι μακριά από εμάς, τότε ας δει τις τάσεις σε παγκόσμια κλίμακα. Τα μέτρα θα πρέπει να είναι άμεσα και δραστικά, αλλά θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένη στρατηγική, η οποία θα βοηθήσει την Ένωση. Όσο πιο γρήγορα το αντιληφθούμε, τόσο το καλύτερο. Το πρόβλημα αυτό δεν γνωρίζει ούτε σύνορα ούτε πατρίδες και σίγουρα είναι η μεγαλύτερη μορφή πανδημίας.

*Ακαδημαϊκός – Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Επιχειρήσεων

[email protected]

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy