Επισκέφτηκε κτηνοτροφικές μονάδες και άκουσε τα προβλήματα των κτηνοτρόφων ο Στ. Στεφάνου


Την ώρα που βράζει το σίδερο, την ώρα που υπάρχει ακρίβεια, την ώρα που υπάρχει έλλειψη σιτηρών που είναι πάρα πολύ σημαντική πηγή για να μπορούν να λειτουργήσουν και οι κτηνοτροφικές μονάδες, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, κατά την επίσκεψη σε κτηνοτροφικές μονάδες, προσθέτοντας ότι «ήρθαμε ακριβώς επί τόπου να μιλήσουμε με τους ανθρώπους για να δούμε τα προβλήματα επί του εδάφους».

Όπως είπε, πέραν από την αύξηση της τιμής των σιτηρών, που επικρατεί διεθνώς και ασφαλώς επηρεάζει και τη δική μας της χώρα, υπάρχει και έλλειψη σιτηρών και δυσκολία προμήθειας σιτηρών.

«Αυτό είναι κάτι το οποίο δυσκολεύει τους κτηνοτρόφους και την ίδια ώρα τους προσθέτει και έξοδα για να μπορούν να εξασφαλίζουν της αναγκαίες ποσότητες στο βαθμό του δυνατού, έτσι ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν τις κτηνοτροφικές τους μονάδες».

Dsc07422 Scaled

Εάν η κυβέρνηση δεν άφηνε ή δεν οδηγούσε συνειδητά την Επιτροπή Σιτηρών σε κλείσιμο, αφού την διαπόμπευσε πρώτα, δεν θα είχαμε αυτή την κατάσταση ή και να την είχαμε, θα μπορούσε η Επιτροπή Σιτηρών να λειτουργήσει από μέρους του κράτους για να βρεθούν οι λύσεις έτσι ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, τονισε ο κ. Στεφάνου.

Άρα σήμερα πληρώνουμε τα επίχειρα μιας εγκληματικής πολιτικής της κυβέρνησης να προκαλέσει το κλείσιμο της Επιτροπής Σιτηρών που το επιδίωξε με στόχο να εξυπηρετήσει μερικά πολύ μεγάλα συμφέροντα και σε αυτή τη περίπτωση, πρόσθεσε.

«Πρέπει να πω όμως ότι εδώ ήρθαμε όχι μόνο για να δούμε ιδίοις όμμασι τα προβλήματα τα οποία υπάρχουν, ήρθαμε να συζητήσουμε και τρόπους τους οποίους η κυβέρνηση πρέπει να βρει έτσι ώστε να βοηθήσει τους κτηνοτρόφους και την ίδια ώρα να βοηθήσει και τους καταναλωτές να αντιμετωπίσουν την κατάσταση», είπε.

Από ότι έχω ενημερωθεί τα σιλό στη Λεμεσό είναι πλήρως λειτουργικά. Επομένως το κράτος πρέπει να φροντίσει να αξιοποιηθεί αυτή η πολύ σημαντική υποδομή που υπάρχει για να αποθηκευτούν σιτηρά, για να δημιουργηθεί αποθεματικό που θα έπρεπε να υπάρχει -με βάση το νόμο πρέπει να υπάρχουν στρατηγικά αποθέματα- και δεν φρόντισε η κυβέρνηση να υπάρχουν έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε αυτή την περίοδο τούτο το πρόβλημα, είπε ο γενικός γραμματέας.

Dsc07426 Scaled

Είναι ευθύνη της κυβέρνησης λοιπόν, να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, να πάρει τις απαραίτητες και τις γρήγορες αποφάσεις, και όπως έχω πει, να αξιοποιήσει και τα σιλό, τα οποία είναι σε πλήρη κατάσταση λειτουργικότητας έτσι ώστε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση, πρόσθεσε.

Όποτε έχουμε έκτακτες καταστάσεις, συνήθως κάποιοι επιτήδειοι λειτουργούν με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργούν υπερκέρδος και να λειτουργούν σε βάρος είτε των παραγωγών, είτε των καταναλωτών, είτε και των δύο μαζί τόνισε ο κ. Στεφάνου προσθέτοντας ότι τέτοια φαινόμενα έχουν παρατηρηθεί όπως ενημερώθηκα.

«Επίσης, ήδη παρατηρείται και αύξηση τιμής σε συγκεκριμένους τομείς. Επομένως η κυβέρνηση οφείλει να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς που έχει το κράτος, γρήγορα και αποτελεσματικά να του δώσει έμφαση έτσι ώστε να προστατεύσουμε τον κόσμο από τα φαινόμενα αισχροκέρδειας».

Όλα όσα έχουμε πει είναι ασφαλώς για αυτή την έκτακτη περίοδο. Θα πρέπει την ίδια ώρα να δούμε και τι κάνουμε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα γιατί χρειάζεται να δούμε τι πρέπει να κάνουμε στην πορεία για να μην ξαναζήσουμε τέτοια φαινόμενα με αυτά που ζούμε σήμερα, είπε κλεινοντας.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.