Επίσκεψη Αναστασιάδη στην Εσθονία και υπογραφή Μνημονίου για ψηφιακό μετασχηματισμό

Επίσημη επίσκεψη στην Εσθονία θα πραγματοποιήσει από τις 27 μέχρι τις 29 Απριλίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος θα υπογράψει Μνημόνιο Συνεργασίας με την Εσθονή Πρωθυπουργό Kaja Kallas και θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της χώρας Alan Karis και τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Juri Ratas, ανακοίνωσε ο διευθυντής γραφείου Τύπου του Προέδρου Ανδρέας Ιωσήφ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Μνημόνιο αποσκοπεί στην ενίσχυση των προσπαθειών της Κυβέρνησης προς την κατεύθυνση υλοποίησης μεταρρυθμίσεων στον τομέα της ψηφιακής μετάβασης.

“Στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η μεταφορά τεχνογνωσίας της Εσθονίας για υλοποίηση σειράς έργων ψηφιακού μετασχηματισμού που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης. H Εσθονία θεωρείται από τις χώρες που πρωτοπορούν στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού”, αναφέρει ο κ. Ιωσήφ.

Η επίσκεψη του Προέδρου Αναστασιάδη θα επικεντρωθεί στην εμβάθυνση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και του ψηφιακού μετασχηματισμού, τομείς οι οποίοι έχουν βαρύνουσα σημασία για την Κυβέρνηση, υποστηρίζεται στην ανακοίνωση.

“Ο ψηφιακός μετασχηματισμός θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση για μία εύρωστη οικονομία και κοινωνία, ικανή να ανταποκριθεί στις πολλαπλές προκλήσεις και ανάγκες ενός συνεχώς μεταβαλλόμενου ευρωπαϊκού και διεθνούς περιβάλλοντος”, υποστηρίζοντας, προσθέτοντας ότι η Κύπρος έχει διαμορφώσει ένα συνεκτικό και ολιστικό πλάνο δράσεων ψηφιακού μετασχηματισμού που αγγίζουν όλους τους τομείς της οικονομίας και ξεπερνούν το 20% των πόρων που θα προέλθουν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ε.Ε.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Εσθονία ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ενημερώσει τους συνομιλητές του για το Κυπριακό, τις θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης, η οποία θα ανταποκρίνεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και θα είναι σύμφωνη με τις αρχές και τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα ενημερώσει επίσης για τις τουρκικές προκλήσεις τόσο στην κυπριακή ΑΟΖ όσο και στην Αμμόχωστο, ενώ θα συζητηθούν επίσης οι διμερείς σχέσεις, ο πόλεμος στην Ουκρανία, οι σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας, η ενεργειακή ασφάλεια, η πράσινη μετάβαση και το Μεταναστευτικό.

Στο ταξίδι στην Εσθονία, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα συνοδεύουν ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής Κυριάκος Κόκκινος, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κυριάκος Κούσιος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Επιπλέον, το βράδυ της Παρασκευής 29 Απριλίου, στις 8μμ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα εγκαινιάσει στον Χαρουπόμυλο Λανίτη, στη Λεμεσό, το Μουσείο Βιομηχανικής Φαρμακευτικής Τάκη Παττίχη, εκδήλωση που διοργανώνει το ίδρυμα «Χαράλαμπος και Έλενα Παττίχη Foundation».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.