Επίσκεψη δικοινοτικής αποστολής γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με πρωτοβουλία ΑΚΕΛ – Κιζίλγιουρεκ

«Με πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ και του Ευρωβουλευτή του Νιαζί Κιζίλγιουρεκ πραγματοποιήθηκε αυτή τη βδομάδα επίσκεψη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων γυναικών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην δικοινοτική αποστολή συμμετείχαν γυναίκες πολιτικοί, μέλη γυναικείων οργανώσεων και ΜΚΟ, ακτιβίστριες και δημοσιογράφοι που δραστηριοποιούνται ενεργά στον τομέα της επαναπροσέγγισης, της ισότητας των φύλων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωηση.

Αναλυτικά:

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης πραγματοποιήθηκε συζήτηση με θέμα «Ένα μετασχηματιστικό όραμα για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου στην ειρήνη και την ασφάλεια». Ομιλήτριες στη συζήτηση ήταν η Δρ. Μαρία Χατζηπαύλου, ακαδημαϊκός και ακτιβίστρια, η Κλαιρ Νταλή, Ιρλανδή Ευρωβουλευτής, η Dogus Derya, Πρόεδρος της Οργάνωσης Γυναικών του Τουρκικού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος και η Σκεύη Κουκουμά, Γενική Γραμματέας του Γυναικείου Κινήματος ΠΟΓΟ.

1

Μέσα από τη συζήτηση αναδείχτηκαν οι κοινές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες σε συνθήκες συγκρούσεων, αναλύθηκε το παράδειγμα της Ιρλανδίας, ενώ υπογραμμίστηκε και το απαράδεκτο της σχεδόν παντελούς απουσίας των γυναικών από τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό. Ταυτόχρονα, συζητήθηκαν ευρύτερα οι έμφυλες ανισότητες και οι πολλαπλές διακρίσεις στις οποίες υπόκεινται οι γυναίκες, καθώς επίσης και η επιτακτική ανάγκη για ανάληψη κοινών πρωτοβουλιών με στόχο αυτές να τερματιστούν.

Τονίζοντας το κοινό τους όραμα για επίλυση του Κυπριακού σε συνδυασμό με την αναγνώριση της διάστασης του φύλου, οι γυναίκες που συμμετείχαν στην αποστολή αποφάσισαν όπως συνεχίσουν αυτή τη συζήτηση και στην Κύπρο. Προσπάθεια την οποία το ΑΚΕΛ θα στηρίξει εμπράκτως.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης η ΓΓ της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά και η επικεφαλής του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΑΚΕΛ Σταύρη Καλοψιδιώτου πραγματοποίησαν συνάντηση με την Κύπρια Επίτροπο Στέλλα Κυριακίδου.

Image1

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την υγεία και την ισότητα μεταξύ γυναικών και αντρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Σε συνάντηση που πραγματοποίησαν με την επικεφαλής της πολιτικής ομάδας της Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων, την Ευρωβουλευτή Σάντρα Περέιρα, ανταλλάγησαν απόψεις αναφορικά με τις ανισότητες και διακρίσεις στις οποίες υπόκεινται οι γυναίκες στα κράτη μέλη και για τα συναφή ζητήματα που βρίσκονται αυτή την περίοδο στις προτεραιότητες της αρμόδιας επιτροπής.

Κατά τη διάρκεια συνάντησης με την Πρόεδρο του Γυναικείου Κινήματος Marianne του Βελγίου Maartje De Vries, η ΓΓ της ΠΟΓΟ Σκεύη Κουκουμά, η Κεντρική Οργανωτική της ΠΟΓΟ Ελένη Ευαγόρου και η επικεφαλής του Τομέα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΑΚΕΛ Σταύρη Καλοψιδιώτου είχαν την ευκαιρία να ενημερωθούν για την κατάσταση στο Βέλγιο και να ανταλλάξουν απόψεις για ενίσχυση της συνεργασίας στα ζητήματα της ισότητας των φύλων.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy