Επίσκεψη Ευρωπαϊκής Αριστεράς στο Βαρώσι – «Η πόλη είναι νεκρή, αλλά τα σημάδια ζωής συγκλονίζουν»

Χρ. Ζαννέττος: Αν δεν ξεκλειδώσει η διαδικασία των συνομιλιών, το Βαρώσι θα χαθεί

Συγκλονισμό αισθάνθηκαν οι ευρωβουλευτές της Ευρωπαϊκής Αριστεράς και όσοι τους συνόδευαν, όταν την Παρασκευή 18 Νοεμβρίου ήρθαν αντιμέτωποι με εικόνες καταστροφής, πόνου και δυστυχίας στην κατακρεουργημένη και δις βιασμένη κόρη, τη βασιλεύουσα Αμμόχωστο.

Σαν να ένιωθες το βιασμό της πόλης για δεύτερη φορά με όλα εκείνα που έκαναν στην κλειστή πόλη δήθεν για ευπρεπισμό και δήθεν για να προσελκύει τουρισμό, ανέφερε στη «Χαραυγή» η Βέρα Πολυκάρπου, που μάταια επιχείρησε να ελέγξει τα συναισθήματά της και να περιοριστεί στη μετάφραση και τη διερμηνεία των όσων αφηγούνταν ο δήμαρχος Αμμοχώστου Σίμος Ιωάννου και ο αντιδήμαρχος, Ε.Γ. ΑΚΕΛ Αμμοχώστου Χρύσανθος Ζαννέττος. Τα δάκρυα δε κάποιων άλλων τους εμπόδιζαν να βγάλουν φωτογραφίες. Οι αναμνήσεις σε νεαρή ηλικία και οι επισκέψεις της εφηβείας στη βασιλεύουσα αναδύθηκαν και πλημμύρισαν με δάκρυα τα μάτια τους.

Fh Hwv3Waaa8E2J

Σε τουίτερ η Ευρωπαϊκή Αριστερά αναφέρθηκε σε αυτή την επίσκεψη με τα εξής: «Σε μια επιτόπια επίσκεψη στην κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, είδαμε από πρώτο χέρι την καταστροφή που προέκυψε από τη στρατιωτική επιθετικότητα της Τουρκίας. Η Τουρκία, με το ψευδοκράτος στα κατεχόμενα, επιτίθεται στη βάση των πραγματικών λύσεων και προωθεί μια ψεύτικη “λύση” δύο κρατών. Η Αμμόχωστος βρίσκεται υπό κατοχή από το 1974. Οι εκτοπισμένοι κάτοικοί της περιμένουν ακόμα την ημέρα της επιστροφής τους. Οι συνεχιζόμενες διχοτομικές δραστηριότητες της Τουρκίας μέσα και γύρω από την πόλη και την Κύπρο στο σύνολό της παραβιάζουν κατάφωρα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».


Fh Hwv4Wiaerkn9

Οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς ενημερώθηκαν από τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Στέφανο Στεφάνου, μέσα από μια εμπεριστατωμένη ανάλυσή του για την κατάσταση στο Κυπριακό και την προοπτική επανάληψης των συνομιλιών για να φθάσουμε σε ειρηνική επίλυση του Κυπριακού. Παρατίθεται η δήλωση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, ότι «η μη επίλυση του ζητήματος αποτελεί σοβαρό πρόβλημα για την ΕΕ και ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα».

Fh Ix12Wiaiejyx Scaled

Στη Δερύνεια ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας μίλησε για την ανάγκη να οικοδομήσουμε μια Κύπρο που αξίζει στους ανθρώπους της. «Ο ιστορικός αγώνας για την επανένωση του κυπριακού λαού συνεχίζεται και η διεθνής αλληλεγγύη είναι αναγκαία», τόνισε.

«Το στίγμα του πολέμου του 1974 είναι ακόμα ορατό στους τοίχους που έχουν σφαίρες»

Ένας Βέλγος, μετά την επίσκεψη στην Αμμόχωστο, έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης της Ομάδας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Κύπρο «είχαμε την ευκαιρία να ανακαλύψουμε σε μεγαλύτερο βάθος το έργο των συντρόφων μας του ΑΚΕΛ. Σε μια χώρα κομμένη στα δύο εδώ και 48 χρόνια, όπου το βόρειο τμήμα είναι υπό τουρκική κατοχή (40.000 στρατιώτες βρίσκονται κατά μήκος της στρατιωτικοποιημένης διαχωριστικής γραμμής), το ΑΚΕΛ αναπτύσσει ένα αξιοθαύμαστο και μακροπρόθεσμο έργο για να φέρει κοντά Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους που χωρίστηκαν βίαια το 1974 και να εργαστεί για την επανένωση της χώρας. Μια εκστρατεία στο στιλ του #WeAreOne, αλλά σε ένα πολύ διαφορετικό πλαίσιο από αυτό του Βελγίου. Γύρισα σπίτι εντυπωσιασμένος από την επίσκεψη στα Βαρώσια χθες το απόγευμα. Πρόκειται για ένα θέρετρο – φάντασμα στο κατεχόμενο τμήμα της χώρας, το οποίο ο Ερντογάν φιλοδοξεί να αποκαταστήσει, ενώ τα ψηφίσματα του ΟΗΕ απαιτούν την επιστροφή των περιουσιών στους Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες τους. Το στίγμα του πολέμου του 1974 είναι ακόμα ορατό στους τοίχους που έχουν σφαίρες».


Αυτό ακριβώς το γεγονός, οι σφαίρες στους τοίχους, ήταν ένα από τα σημάδια των γεγονότων του 1974 που συγκλόνισαν τους ξένους επισκέπτες, όπως μας είπε ο Χρύσανθος Ζαννέττος. Ο Ε.Γ. ΑΚΕΛ Αμμοχώστου και αντιδήμαρχος Αμμοχώστου, ο οποίος συνόδευσε την Ομάδα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην κλειστή πόλη της Αμμοχώστου, ανέφερε στην εφημερίδα μας ότι όποιος επισκέπτεται την κλειστή πόλη, ακόμα και αν δεν έχει δεσμούς ή αναμνήσεις από αυτή, νιώθει ακριβώς να συγκλονίζεται από την εικόνα της νεκρής πόλης, των ερειπωμένων σπιτιών και των ξενοδοχείων… Τα σημάδια από το πραξικόπημα με τα συνθήματα της ένωσης στους τοίχους υπομνύουν ακόμα και στους πιο ανιστόρητους πώς ξεκίνησε το κακό.

Fh Hwv1Xwaaz5Gb

Στη λεωφόρο Δημοκρατίας εκείνες τις μέρες του πραξικοπήματος είχαν δώσει το όνομα «ΟΔΟΣ ΕΝΩΣΕΩΣ». Στον τοίχο της Αγίας Ζώνης είχαν γράψει «ΑΚΕΛ – 50 χρόνια προδοσίας», ειρωνευόμενοι τα 50χρονα του ΑΚΕΛ που θα γιορτάζονταν τότε. Το ξενοδοχείο Ασπέλια, που ανήκει στην Εκκλησία και εγκαινιάστηκε το 1973 από τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, φέρει ακόμα στους τοίχους του τις σφαίρες των πραξικοπηματιών. Όλα αυτά τα σημάδια συγκλόνισαν τους επισκέπτες, όπως εξακολουθούν να συγκλονίζουν κάθε Κύπριο που αγαπά και μαραζώνει για τη μοιρασμένη του πατρίδα. Η πόλη είναι νεκρή, αλλά τα σημάδια ότι εκεί υπήρχε ζωή είναι η αίσθηση που συγκλονίζει, αναφέρει στη «Χ» ο Χρύσανθος Ζαννέττος. Γιατί, κατά πώς λέει και ο ποιητής, «αυτά τα κόκκινα σημάδια στους τοίχους μπορεί νάναι και από αίμα»…

Στην ερώτηση, τι θα γίνει από δω και πέρα με τις απειλές για νέα τετελεσμένα, ο Χρύσανθος Ζαννέττος ήταν κατηγορηματικός: «Μια ελπίδα για να σταματήσουν τα τετελεσμένα είναι να καταφέρουμε να ξεκλειδώσουμε τη διαδικασία των διαπραγματεύσεων. Αν όχι, το Βαρώσι θα χαθεί. Και δεν είναι μόνο τα σπίτια και οι περιουσίες. Είναι και οι άνθρωποι που πεθαίνουν και χάνονται στο χρόνο. Ο κατοχικός στρατός είναι εκεί. Ούτε οι προσφυγές για δυνατότητα ανάκτησης περιουσιών δίνει διέξοδο. Η μόνη διέξοδος είναι να ξεκινήσει ξανά η διαδικασία των διαπραγματεύσεων».

 

 

 

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.