Επίσκεψη Κασουλίδη στο Ιράν

Οι διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ιράν, το Κυπριακό και η κατάσταση στην ΑΟΖ, οι εξελίξεις σε Συρία, Ιράκ, Λιβύη και Λίβανο και η αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους, καθώς και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, βρέθηκαν στο επίκεντρο της επίσημης διήμερης επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη στην Τεχεράνη, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τους συνομιλητές του και για τις προσπάθειες της ε/κ πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων επίλυσης του Κυπριακού, οι οποίες ωστόσο εμποδίζονται από τις παράνομες τουρκικές ενέργειες εντός της κυπριακής ΑΟΖ.

Όπως αναφέρεται, οι τουρκικές ενέργειες «συνιστούν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, περιλαμβανομένης και της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Ο κ. Κασουλίδης συναντήθηκε με τον Ιρανό ομόλογό του Mohammad Javad Zarif, έγινε δεκτός από τον Πρόεδρο της χώρας Hassan Rouhani, ενώ πραγματοποίησε ξεχωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου της χώρας Ali Larijani και το Σύμβουλο του Ανώτατου Θρησκευτικού Ηγέτη, αρμόδιο για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Ali Akbar Velayati.

Όσον αφορά στις διμερείς σχέσεις Κύπρου-Ιράν, αναγνωρίστηκε η ανάγκη εξεύρεσης τρόπων περαιτέρω ενίσχυσής τους, με έμφαση στους τομείς του τουρισμού, της αρχαιολογίας, της ανώτατης εκπαίδευσης και του πολιτισμού και συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των τεχνοκρατικών επαφών των δύο πλευρών για ολοκλήρωση των εκκρεμούντων διμερών συμφωνιών.

Σχετικά με την κατάσταση στη Συρία, συζητήθηκαν τρόποι επίλυσης του πολιτικού προβλήματος, οι οποίοι θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο κ. Κασουλίδης τόνισε την ανάγκη διατήρησης συνθηκών ασφάλειας και σταθερότητας στο εσωτερικό του Λιβάνου, επισημαίνοντας τους κινδύνους από πιθανή διάχυση της κρίσης σε Λίβανο και Ιορδανία, ενώ ενημέρωσε τους συνομιλητές του και για τις ενέργειες της Κύπρου για στήριξη του Λιβάνου, δια της ενίσχυσης των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Από πλευράς του ο κ. Zarif, ανέδειξε το ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το Ιράν, τόσο για την καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους, όσο και για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση της Συρίας.

Αναφορικά με τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ο κ. Κασουλίδης μετέφερε την ενθάρρυνση της ΕΕ προς το Ιράν, έτσι ώστε να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση, διασφαλίζοντας ότι η πυρηνική ενέργεια θα χρησιμοποιείται αποκλειστικά για ειρηνικούς σκοπούς.

Μια ενδεχόμενη συμφωνία, συνέστησε ο κ. Κασουλίδης, θα βοηθήσει και στη δημιουργία σχέσεων καλής γειτονίας με όλα τα κράτη της περιοχής.

Τέλος, αναφέρεται ότι ο Υπουργός Εξωτερικών θα ενημερώσει την Ύπατη Εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ Federica Mogherini και τους Ευρωπαίους ομολόγους του για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του στην Τεχεράνη.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.