Επίσκεψη Μαυρογιάννη στην Ε.Υ: «Να διαφυλαχθούν και να ενισχυθούν οι ανεξάρτητοι θεσμοί του κράτους»

Επίσκεψη στα Γραφεία της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, πραγματοποίησε σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Κατά τη διάρκεια της γόνιμης συζήτησης, έγινε αναφορά στην ανάγκη ενίσχυσης της διαφάνειας των θεσμών, στη διασφάλιση της ανεξαρτησίας τους, αλλά και της διάκρισης των εξουσιών, που θα οδηγήσουν στην ορθολογικότερη δόμηση του κράτους.

Επίσης, αναλύθηκαν οι τρόποι λειτουργίας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, σε αντιπαραβολή με επιτυχημένες πρακτικές άλλων κρατών, τόσο για την εξέλιξη της Υπηρεσίας όσο και για την περαιτέρω θωράκισή της.

Αμ01 1 Scaled

Σε δηλώσεις που ακολούθησαν με το πέρας της συνάντησης, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε πως παρουσιάστηκε, συναντίληψη για την ανάγκη ο θεσμός της Υπηρεσίας, να μπορεί να αφήνεται απερίσπαστος για να επιτελεί το έργο του, το οποίο είναι απαραίτητο για τον τόπο.

Πρόσθεσε πως, με τη σημερινή συνάντηση, «εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας προς το γεγονός ότι, η Υπηρεσία πολλές φορές βάλλεται ως μη έδει και έχει τεράστια σημασία να διαφυλαχθεί, να προστατευθεί και να προωθηθεί η ανεξαρτησία της, ώστε να επιτελεί την υψηλή αποστολή της. Το γεγονός αυτό, ανέφερε, ισχύει για όλους τους ανεξάρτητους θεσμούς, είτε προβλέπονται από το Σύνταγμα και τη Νομοθεσία είτε από υποχρεώσεις μας, ως κράτος μέλος της ΕΕ».

«Συζητήσαμε επίσης, εν εκτάσει ζητήματα που άπτονται των διαδικασιών, των προσόντων, των τρόπων λειτουργίας των ανεξάρτητων θεσμών αφενός, αλλά και εν γένει του κρατικού μηχανισμού που είναι από τη φύση του το αντικείμενο ελέγχου της Υπηρεσίας», σημείωσε ο κ. Μαυρογιάννης.

Καταλήγοντας τόνισε ότι, «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη διαφύλαξη της ανεξαρτησίας των θεσμών και για έναν άλλο τρόπο λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού, με απόλυτη διαφάνεια, λογοδοσία και αναγνώριση του ρόλου τους, που έχουν να κάνουν με την πεμπτουσία του δημοκρατικού πολιτεύματος».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτικής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, αφού ευχαρίστησε τον κ. Μαυρογιάννη για την εποικοδομητική συζήτηση, επισήμανε πως η θέση της Υπηρεσίας, συγκεντρώνεται σε ένα γνωμικό του Σολομώντα: Μη έλεγχε κακούς, ίνα μη μισήσωσί σε, έλεγχε σοφόν, και αγαπήσει σε.

«Η προσδοκία μας και η ελπίδα μας, είναι ότι ο επόμενος ΠτΔ θα αποδειχθεί σοφός και θα αντιληφθεί ότι ο έλεγχος από την Ελεγκτική Υπηρεσία, μόνο θετικά θα επιφέρει στη διακυβέρνηση για την οποία θα είναι υπεύθυνος», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης. Σημείωσε πως, η δήλωση του αυτή δεν έρχεται σε αντιπαραβολή με τον υφιστάμενο Πρόεδρο.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy