Επίσκεψη με συμβολισμούς στο μνημείο «Άγκυρα – Καρδιά» στη Λάρνακα

«Τις ίδιες αρχές και αξίες με τις ΗΠΑ υπερασπίζεται η Ουκρανία», είπε η Βικτόρια Νούλαντ

 

Το Μνημείο Διδυμοποίησης της Λάρνακας με την πόλη Οδησσό της Ουκρανίας επισκέφθηκε χθες η Βοηθός Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ αρμόδια για πολιτικές υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ, η οποία συνοδευόταν από τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη και τον πρέσβη της Ουκρανίας στην Κύπρο, Ρουσλάν Νιμτσίνσκι. Το γλυπτό με την επωνυμία «Άγκυρα – Καρδιά» έχει τοποθετηθεί στον παραλιακό πεζόδρομο της Λάρνακας στις Φοινικούδες.

Στη δήλωσή της η κα Νούλαντ είπε πως έχει την τιμή εκ μέρους του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και του ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν να επισκεφθεί το μνημείο αυτό σε μια στιγμή ζωτικής σημασίας για το έθνος της Ουκρανίας και για ολόκληρο τον δημοκρατικό κόσμο. Αυτή η Άγκυρα – Καρδιά, πρόσθεσε, αποτελεί ένα τόσο ισχυρό σύμβολο της αγάπης μεταξύ των πόλεων κατά μήκος αυτής της πλωτής οδού, που θα πρέπει να είναι μια πλωτή οδός ειρήνης, ελευθερίας και ασφάλειας.

Ο ΥΠΕΞ Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε ότι «καταδικάζουμε σθεναρά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και είμαστε σταθεροί στην υποστήριξη και αλληλεγγύη μας προς το λαό της Ουκρανίας. Και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε αυτό με πράξεις». Σημείωσε πως «μαζί με τους εταίρους μας στην ΕΕ έχουμε υιοθετήσει και εφαρμόσει άνευ προηγουμένου απαγορευτικά μέτρα κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, τα οποία ήδη έχουν αποτελέσματα».

Ο πρέσβης της Ουκρανίας, Ρουσλάν Νιμτσίνσκι, σημείωσε ότι το γλυπτό Άγκυρα – Καρδιά «προσφέρθηκε στους Κύπριους φίλους μας από την πόλη της Οδησσού ως σύμβολο φιλίας και εγκαρδιότητας. Το ίδιο μήνυμα φιλίας και εγκαρδιότητας πάει σε όλο τον κόσμο από την καρδιά του ουκρανικού έθνους, που σήμερα περνά την πιο σκληρή πρόκληση στην ιστορία του». Πρέπει, είπε, «να υπάρξει μια απάντηση, μια ισχυρή απάντηση προς τη Ρωσία από όλους μας».

Κατά την τελετή δόθηκε στην κα Νούλαντ κορδέλα με τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας, την οποία αυτή έδεσε στο μνημείο. Παρέστησαν επίσης ο δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης, ο δήμαρχος Λάρνακας Αντρέας Βύρας και η πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Τζούντιθ Γκάρμπερ.

 

 

Εκπαιδευτικό κέντρο CYCLOPS
Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στο εκπαιδευτικό κέντρο CYCLOPS στη Λάρνακα, η κα Νούλαντ αναφέρθηκε στη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας που είχαν οι ΗΠΑ με την Κυπριακή Δημοκρατία και σημείωσε πως σήμερα «υπάρχει το εκπαιδευτικό κέντρο και όλα όσα κάνουμε μαζί. Έχουμε αμερικανικές επενδύσεις εδώ, μιλάμε για την ενεργειακή ασφάλεια. Είμαστε εξαιρετικά ευγνώμονες στην Κυπριακή Δημοκρατία για την αλληλεγγύη της, με όλους εμάς στη διατλαντική κοινότητα, την παγκόσμια κοινότητα των δημοκρατιών που έχουμε επιλέξει να σταθούμε στο πλευρό της Ουκρανίας, επειδή η Ουκρανία αγωνίζεται για τις ίδιες αξίες και αρχές τις οποίες οι ΗΠΑ υπερασπίζονται». Ο κ. Κασουλίδης ανέφερε ότι «θα έχουμε όλοι όφελος από τη λειτουργία του CYCLOPS, για την εκπαίδευση των ανθρώπων για την ασφάλεια της χώρας, αλλά και της περιοχής».

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.