Επίσκεψη Μπάϊντεν στο Ισραήλ, αναμένεται υπογραφή της “Διακήρυξης της Ιερουσαλήμ”

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας υποδέχεται την Τετάρτη το Ισραήλ τον Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν, στην πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή, αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του.

Το προεδρικό αεροπλάνο Air Force One αναμένεται να προσγειωθεί στο διεθνές αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ γύρω στο μεσημέρι, ενώ ένα πρόσθετο αεροσκάφος θα μεταφέρει τα 120 μέλη της συνοδείας του στους οποίους θα περιλαμβάνονται και δημοσιογράφοι.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης, ο Μπάιντεν και η συνοδεία του θα παρακολουθήσουν ειδική στρατιωτική τελετή, κατά την οποία θα παρουσιαστούν νέα αντιπυραυλικά συστήματα της ισραηλινής πολεμικής αεροπορίας.


Μετά το πέρας της, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα επισκεφθεί το Μουσείο του Ολοκαυτώματος «Γιαντ ΒαΣιέμ» στην Ιερουσαλήμ, όπου και θα καταλύσει καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής του σε κεντρικό ξενοδοχείο της πόλης, έως την ολοκλήρωση της επίσκεψής του στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, το μεσημέρι της Παρασκευής.

Γύρω στο μεσημέρι της Παρασκευής ο Πρόεδρος Μπάιντεν με τη συνοδεία του θα μεταβούν αεροπορικώς στη Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας, όπου και θα συναντηθούν με τον διάδοχο του θρόνου Σεΐχη Μωχάμμαντ Μπιν Σαλμάν και άλλους υψηλούς κυβερνητικούς αξιωματούχους της χώρας.

Τι θα περιλαμβάνει η «Διακήρυξη της Ιερουσαλήμ»


Η ισραηλινή κρατική τηλεόραση, επικαλούμενη υψηλόβαθμο ισραηλινό αξιωματούχο του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, μετέδωσε χθες βράδυ ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μπάιντεν, οι ΗΠΑ και το Ισραήλ πρόκειται να υπογράψουν μνημόνιο συναντίληψης, που θα ονομάζεται «Διακήρυξη της Ιερουσαλήμ», το περιεχόμενο του οποίου χαρακτηρίζεται από την ισραηλινή πολιτική ηγεσία ως «ιστορικής σημασίας».

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, πρόκειται για ένα έγγραφο τεσσάρων σελίδων που θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο Μπάιντεν και τον ισραηλινό υπηρεσιακό πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ και στο οποίο θα αποτυπώνεται η δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών για την προστασία της ασφάλειας του Κράτους του Ισραήλ, η οικονομική του ευημερία και η περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων.

Στην «Διακήρυξη της Ιερουσαλήμ» θα περιλαμβάνεται ένα σαφές κοινό μήνυμα των ΗΠΑ και του Ισραήλ έναντι του Ιράν, σε σχέση με το πυρηνικό του πρόγραμμα και με την περιφερειακή του πολιτική, δια του οποίου θα προειδοποιείται η Τεχεράνη ότι δεν θα αφεθεί να αποκτήσει πυρηνικό οπλοστάσιο.


Επίσης, θα επισημαίνεται ότι το Ισραήλ θα έχει το δικαίωμα να αμυνθεί με οποιονδήποτε τρόπο επιλέξει και με τις δικές του δυνάμεις. Η διακήρυξη θα αναφέρεται και στην διένεξη Ισραήλ-Παλαιστινίων. Ωστόσο η πηγή που επικαλέσθηκε η κρατική ισραηλινή τηλεόραση δεν έδωσε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Στην διακήρυξη θα υπάρχει ειδική αναφορά στην διαδικασία εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και των χωρών του αραβικού κόσμου στο πλαίσιο και στο πνεύμα των Συμφωνιών του Αβραάμ.

Ειδικότερα, θα τονίζεται η σημασία των Ηνωμένων Πολιτειών ως ο κύριος παράγοντας σταθερότητας της ευρύτερης περιοχής, ως επίσης και ότι η αμερικανική συμβολή θα επικεντρωθεί στην ανάπτυξη περιφερειακών συνεργασιών στον τομέα των νέων τεχνολογιών.


Σε σχέση με την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας, η ίδια ισραηλινή διπλωματική πηγή ανέφερε ότι «η ισραηλινή πλευρά ελπίζει πως η περιοδεία Μπάιντεν θα αποτελέσει την απαρχή της διαδικασίας εξομάλυνσης των σχέσεων Ιερουσαλήμ-Ριάντ».

Τόνισε όμως προς τους ισραηλινούς δημοσιογράφους «να έχουν υπομονή μερικές ημέρες ακόμα, μέχρι την επίσημη ανακοίνωση των αποφάσεων», χαρακτηρίζοντας τις τριμερείς παρασκηνιακές επαφές μεταξύ Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας-ΗΠΑ ως «ιδιαίτερα ευαίσθητες και ευάλωτες».

Προώθηση των σχέσεων Ισραήλ-Σαουδικής Αραβίας


Σύμφωνα πάντως με την κρατική ισραηλινή τηλεόραση, βρίσκονται στο τελικό στάδιο των διευθετήσεων η παροχή δικαιώματος υπερπτήσης στις ισραηλινές αεροπορικές εταιρείες να διασχίζουν τον σαουδαραβικό εναέριο χώρο, γεγονός που θα μειώσει κατά δύο ώρες τις πτήσεις που συνδέουν το Ισραήλ με την Ινδία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σαουδαραβική υπηρεσία πολιτική αεροπορίας είχε επιτρέψει την είσοδο στον εναέριο χώρο της χώρας στο ισραηλινό πρωθυπουργικό αεροπλάνο όταν κατευθύνθηκε κατά το παρελθόν στο Ομάν και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Συζητείται επίσης η γραφειοκρατική διευθέτηση για την αεροπορική μετάβαση των Ισραηλινών μουσουλμάνων πολιτών αραβικής καταγωγής από το Ισραήλ στο αεροδρόμιο της Μέκκας για την εκπλήρωση των θρησκευτικών τους δικαιωμάτων, αν όχι απευθείας, έστω με έναν ενδιάμεσο σταθμό.


Ειδικότερα, ισραηλινά ΜΜΕ ανέφεραν ότι μελετάται να χρησιμεύσει ως ενδιάμεσος αεροπορικός σταθμός το αεροδρόμιο του Αμμάν.

Τέλος, ένα άλλο ζήτημα που θεωρείται ότι βρίσκεται στα τελικά στάδιο διευθέτησης είναι η θέσπιση ενός μηχανισμού περιφερειακής συνεργασίας μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών κρατών του Κόλπου – συμπεριλαμβανομένης και της Σαουδικής Αραβίας – προκειμένου να αντιμετωπίζονται από κοινού ζητήματα αεράμυνας, ασφάλειας των αεροπορικών και θαλάσσιων συγκοινωνιών, αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών και καταστάσεων ανάγκης ως επίσης και συνεργασία σε ζητήματα κυβερνοασφάλειας.

Μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων


Η ισραηλινή κυβέρνηση ενδιαφέρεται να διατηρηθεί ηρεμία στο μέτωπο Ισραήλ-Γάζας κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μπάιντεν στην περιοχή και όπως έγινε γνωστό από λιβανικά, ισραηλινά και παλαιστινιακά μέσα, σχετικές κινήσεις έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο διάστημα μέσω Αιγυπτίων και Καταρινών διαμεσολαβητών, που φέρονται να εγγυώνται ότι η Χαμάς δεν θα αποφασίσει να προβεί σε ένοπλες ενέργειες κατά το αμέσως προσεχές διάστημα.

Επαφές με ανάλογο περιεχόμενο πραγματοποίησαν την εβδομάδα που πέρασε αξιωματούχοι της Χαμάς και της Φατάχ.

Παράλληλα, το γραφείο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού ζήτησε να αναβληθεί η συνεδρίαση αρμόδιας κυβερνητικής επιτροπής, που επρόκειτο αυτές τις ημέρες να εγκρίνει την ανέγερση κατοικιών που προορίζονταν για Εβραίους πολίτες της χώρας σε περιοχές της Δυτικής Όχθης, ενώ συγχρόνως αποφασίσθηκε η αναβολή της πραγματοποίησης στρατιωτικών ασκήσεων στην Δυτική Όχθη από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις για να μην πυροδοτηθούν εντάσεις.


Επιπροσθέτως, και εντός του ίδιου πλαισίου διατήρησης θετικού κλίματος ενόψει της επίσκεψης του Προέδρου Μπάιντεν στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, το ισραηλινό υπουργείο άμυνας, κατόπιν κατ’ ιδίαν συνάντησης του Υπουργού Αμυνας Μπένι Γκαντς και του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούντ Αμπάς, υιοθετήθηκαν τα ακόλουθα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης : Αποφασίσθηκε η πολιτογράφηση επιπλέον 5.500 Παλαιστινίων που στερούνταν ιθαγένειας και διέμεναν παράνομα στην ισραηλινή επικράτεια, για τους οποίους θα ισχύουν οι ίδιες ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν ήδη εφαρμοσθεί σε άλλους 12.000 Παλαιστινίους πολιτογραφηθέντες Ισραηλινούς πολίτες .

Τέλος, αποφασίσθηκε η έκδοση επιπλέον 1.500 αδειών εργασίας στο Ισραήλ για Παλαιστινίους που κατοικούν μόνιμα στη Γάζα, ως επίσης και το άνοιγμα το φυλακίου διέλευσης «Σάλεμ», που θα καθιστά δυνατή την διέλευση Παλαιστινίων κατοίκων της Βόρειας Δυτικής Όχθης προς το Βόρειο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.