Επίσκεψη στην αρχαία έπαυλη στο Ακάκι με το ψηφιδωτό πάτωμα από την Υπ. Μεταφορών

Το μεγάλης σημασίας αρχαιολογικό χώρο στο Ακάκι, στον οποίο διενεργούνται ανασκαφές οι οποίες διακόπτονται σήμερα Πέμπτη επισκέφθηκε η Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων.

Σε δήλωση στο Υπουργείο Μεταφορών πριν αναχωρήσει για το Ακάκι, η Υπουργός Μεταφορών είπε ότι στον αρχαιολογικό χώρο στο Ακάκι έχουν ανασκαφεί τα κατάλοιπα μιας έπαυλης που έχει πάτωμα ψηφιδωτό και συνιστά ένα πολύ σημαντικό αρχαιολογικό εύρημα.

Πρόκειται για αρχαιολογικό εύρημα πολύ σημαντικό και πάρα πολύ πολύτιμο όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την περιοχή ολόκληρη, σημείωσε.

Η Υπουργός Μεταφορών συνεχίζοντας είπε πως γίνονται ανασκαφές από το Τμήμα Αρχαιοτήτων, ο κύκλος των οποίων ολοκληρώνεται για τη φετινή ανασκαφική περίοδο και ο χώρος θα κλείσει σήμερα και θα ληφθούν μέτρα για την προστασία των ψηφιδωτών, ώστε να μην κινδυνεύσουν από τις όποιες παρεμβάσεις.

Εξήγησε ότι θα τοποθετηθεί στέγαστρο και στόχος είναι σε επόμενο στάδιο και αφού ολοκληρωθεί η ανασκαφή ο χώρος να είναι επισκέψιμος για το κοινό.

Το ψηφιδωτό ήρθε στο φως το 2016  κα σε αυτό απεικονίζεται μια παράσταση αρματοδρομιών σε εξέλιξη εντός ιπποδρόμου, με πλούσιο γεωμετρικό διάκοσμο.

Η εικονική σκηνή περιλαμβάνει τέθριππα, στα οποία απεικονίζεται όρθιος ο ηνίοχος, τα οποία αγωνίζονται γύρω από τον εύριπο (spina). Κάθε άρμα συνοδεύεται από δύο επιγραφές. Στην ανατολική άκρη του εύριπου διακρίνεται η meta, δηλαδή το σημείο στροφής των αρμάτων, η οποία αποδίδεται ως ένα κυκλικό βάθρο, πάνω στο οποίο στηρίζονται τρεις κώνοι που απολήγουν σε ωό.

Πάνω στον εύριπο απεικονίζονται, επίσης, τρεις κίονες που απολήγουν σε τρία χάλκινα δελφίνια, από τα οποία ρέει νερό, και ένας ναΐσκος. Ανάμεσα στα άρματα εμφανίζονται ένας έφιππος άνδρας και δύο πεζοί άνδρες που κρατούν ο ένας μαστίγιο και ο άλλος αγγείο με νερό.

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.