Επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ στο Πανεπιστήμιο Frederick

 Στο επίκεντρο η παιδεία, η στήριξη φοιτητών και η έρευνα

Αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα του κόμματος κ. Άντρο Κυπριανού και με τη συμμετοχή του επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας του ΑΚΕΛ κ. Χρίστου Χριστοφίδη, επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Frederick, προκειμένου να ενημερωθεί για τα ζητήματα που απασχολούν την ακαδημαϊκή κοινότητα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Πρύτανης και οι Αρχές του Πανεπιστημίου ενημέρωσαν τον κ. Κυπριανού για την πορεία του Πανεπιστημίου, καθώς επίσης και για τον τρόπο με τον οποίο το Πανεπιστήμιο χειρίστηκε την κατάσταση λόγω της πανδημίας. Συζητήθηκαν επίσης θέματα στήριξης των φοιτητών, καθώς επίσης και άλλα θέματα που απασχολούν τα πανεπιστήμια, ειδικά τα ιδιωτικά.

Τον κ. Κυπριανού υποδέχθηκε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Γιώργος Δημοσθένους, ενώ στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης η Πρόεδρος του Συμβουλίου, κα Νατάσσα Φρειδερίκου, ο Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου, Δρ. Χριστόφορος Χαραλάμπους, ο Αντιπρύτανης Έρευνας, Ανάπτυξης και Διεθνών Σχέσεων Καθηγητής, Μιχάλης Κωμοδρόμος, η Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών της Αγωγής και Κοινωνικών Επιστημών, Δρ. Ρίτα Παναούρα, ο Κοσμήτορας της Πολυτεχνικής Σχολής, Δρ. Χρίστος Θεσμιστός, και Διευθυντές Υπηρεσιών του Πανεπιστημίου.

Ο κ. Κυπριανού, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του ΑΚΕΛ, ξεναγήθηκε στις αναβαθμισμένες υβριδικές αίθουσες διδασκαλίας του Πανεπιστημίου, οι οποίες έχουν εξοπλιστεί πλήρως με τεχνολογίες αιχμής ώστε να εξυπηρετούν τόσο τη διά ζώσης όσο και τη διαδικτυακή διδασκαλία, επιτρέποντας στους φοιτητές να παρακολουθούν διαλέξεις και να συμμετέχουν απρόσκοπτα στη μαθησιακή διαδικασία είτε από την αίθουσα, είτε εξ αποστάσεως. Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης, έγινε επίδειξη του τρόπου διδασκαλίας και παρακολούθησης μαθημάτων σε μια από τις υβριδικές αίθουσες.

Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου αναφερόμενος στην επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΑΚΕΛ είπε: «Είχαμε την ιδιαίτερη τιμή και χαρά να υποδεχθούμε στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου μας την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, με επικεφαλής τον ΓΓ του κόμματος. Είχαμε επίσης, την εξαιρετική ευκαιρία να παρουσιάσουμε όλα τα επιτεύγματα, επιτυχίες και διεθνείς διακρίσεις του Πανεπιστημίου μας, τόσο στη διδασκαλία όσο και στην έρευνα. Εξηγήσαμε γιατί είμαστε τόσο πολύ περήφανοι για την τεχνογνωσία και την εμπειρογνωμοσύνη μας στα θέματα εφαρμογής της διαδικτυακής και εξ αποστάσεως διδασκαλίας που με υψηλό αίσθημα ευθύνης εφαρμόσαμε το προηγούμενο εξάμηνο εν μέσω πανδημίας και εφαρμόζουμε και τώρα κατά τη διάρκεια του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους». Για τον διαχρονικό φοιτητοκεντρικό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου ο Πρύτανης ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ για τη συνεχή και με κάθε μέσο στήριξη που παρέχει το Πανεπιστήμιο στους φοιτητές του. «Πρόσφατα στη μνήμη του Ιδρυτή του Πανεπιστημίου μας Μιχάλη Φρειδερίκου δόθηκαν επτά πλήρεις υποτροφίες, ενώ παράλληλα το Πανεπιστήμιο στηρίζει την ακαδημαϊκή αριστεία με σημαντικό αριθμό υποτροφιών αλλά και με ειδικές υποτροφίες στη βάση κοινωνικοοικονομικών κριτηρίων», τόνισε. Σε ότι αφορά στο τι ζητήθηκε από την αντιπροσωπεία του ΑΚΕΛ, ο Πρύτανης ανέφερε: «Αυτό που τονίσαμε ιδιαίτερα είναι ότι αναμένουμε από το ΑΚΕΛ, αλλά και όλα τα κόμματα γενικότερα, να στηρίξουν ουσιαστικά και συντεταγμένα την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, με κάθε τρόπο και μέσο, και να σταθούν δίπλα και στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. Και σίγουρα μπορούν να βοηθήσουν και στη μεγάλη προσπάθεια προώθησης των Κυπριακών Πανεπιστημίων στο εξωτερικό με σκοπό την προσέλκυση ξένων ποιοτικών φοιτητών, έτσι ώστε να επιτευχθεί και ο διαχρονικός στρατηγικός στόχος να καταστεί η Κύπρος περιφερειακό κέντρο πανεπιστημιακής εκπαίδευσης».

Η κα Φρειδερίκου τόνισε ότι κύριο μέλημα του Πανεπιστημίου είναι η πορεία των φοιτητών του αλλά και η ψυχική τους υγεία. Συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Είναι σημαντική η στενή επαφή με το ΑΚΕΛ αλλά και με τα υπόλοιπα κόμματα και την πολιτεία, προκειμένου να βελτιωνόμαστε συνεχώς, αλλά και να ανταλλάζουμε απόψεις και εισηγήσεις, έχοντας πάντα ως κύριο μέλημά μας την παροχή ποιοτικής εκπαίδευσης και πολύπλευρης στήριξης στους φοιτητές μας». Επιπρόσθετα, σημείωσε ότι η Διοίκηση του Πανεπιστημίου θα συνεχίσει να εργάζεται με ζήλο και προσήλωση για την περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου.

Ο Δρ. Χαραλάμπους αναφέρθηκε στη μεγάλη επένδυση που έγινε, τόσο σε επίπεδο τεχνολογικών υποδομών όσο και σε επίπεδο διαδικασιών. Αναφερόμενος στις υβριδικές αίθουσες του Πανεπιστημίου σημείωσε: «Κρίναμε σημαντικό να υιοθετήσουμε τη μεικτή διδασκαλία και να επιτρέψουμε, πέραν των διαλέξεων που παραδίδονται διαδικτυακά, και την παρακολούθηση μαθημάτων με φυσική παρουσία, πάντοτε με αυστηρή τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων».

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε: «Αποδίδουμε τεράστια σημασία στον τομέα της εκπαίδευσης και στη λειτουργία των Πανεπιστημίων, αφού διαδραματίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στην κυπριακή κοινωνία. Θεωρούμε ότι τα πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι ένας σημαντικός μοχλός για να οδηγηθεί η κυπριακή κοινωνία μπροστά και στα ζητήματα της έρευνας και ανάπτυξης. Είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε ενέργειες και αποφάσεις οι οποίες θα βοηθήσουν στην αποτελεσματική λειτουργία των Πανεπιστημίων πάντοτε προς όφελος των φοιτητών, των ερευνητών και των ακαδημαϊκών. Στόχος μας είναι όλοι οι φοιτητές να μπορούν να έχουν πρόσβαση στη δωρεάν εκπαίδευση και κανένας φοιτητής να μη διακόπτει τις σπουδές του λόγω οικονομικών δυσκολιών».

Ο κ. Χριστοφίδης, αναφέρθηκε στον ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου Frederick, σημειώνοντας ότι: «Το Πανεπιστήμιο Frederick έδειχνε πάντοτε ιδιαίτερη ευαισθησία για τους φοιτητές και τα προβλήματά τους. Υπάρχει ανάγκη περαιτέρω οικονομικής στήριξης όλων των φοιτητών και προς αυτή την κατεύθυνση στρέφεται και η εισήγησή μας για ενίσχυση με επιπρόσθετο κονδύλι του ταμείου του Ανεξάρτητου Φορέα Κοινωνικής Στήριξης». Αναφερόμενος στο θέμα της έρευνας τόνισε ότι η πολιτεία μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας θα πρέπει να ενθαρρύνει αλλά και να στηρίζει ποικιλοτρόπως όλους τους ακαδημαϊκούς-ερευνητές, ειδικά αυτούς των ιδιωτικών πανεπιστημίων, για να μπορούν να διεξάγουν την έρευνά τους απρόσκοπτα. Τέλος, σημείωσε την ανάγκη ύπαρξης ενός συντονιστικού φορέα για την προώθηση της κυπριακής πανεπιστημιακής εκπαίδευσης στο εξωτερικό.

Στη συνέχεια, ο κ. Κυπριανού και ο κ. Χριστοφίδης είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με μέλη της Φοιτητικής Ένωσης του Πανεπιστημίου και να συζητήσουν μαζί τους θέματα που τους απασχολούν.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy