Οι δηλώσεις του Τούρκου «πρέσβη» στα κατεχόμενα χθες για την επέτειο τριών χρόνων από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, η απόρριψη της πρότασης Ακιντζί για τη δημιουργία κοινής επιτροπής για το φυσικό αέριο, που αναμένεται να επικυρωθεί σήμερα από το Συμβούλιο Αρχηγών, οι διελεύσεις από τα οδοφράγματα και οι αφίξεις στα κατεχόμενα, αλλά και τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν οι ερασιτέχνες ψαράδες και κολυμβητές για να αποφευχθούν κι άλλοι πνιγμοί, είναι τα κύρια θέματα στον τ/κ Τύπο σήμερα.

Η «Αφρίκα» (Αφρική) με τίτλο «Ο πρέσβης θέλει νόμο για την τρομοκρατία» αναφέρεται στις δηλώσεις χθες του Τούρκου «πρέσβη» στα κατεχόμενα, Αλί Μουράτ Μπαστσερί για την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, ο οποίος είπε – μεταξύ άλλων – ότι η δομή της οργάνωσης του Γκιουλέν στα κατεχόμενα είναι δυνατή και δεν έχει ακόμα «σπάσει». Σε άλλο θέμα γράφει ότι η τ/κ συνδικαλιστική πλατφόρμα κατέθεσε μήνυση εναντίον της «κυβέρνησης» για την περικοπή της ΑΤΑ κατά 2%. Αλλού γράφει ότι η πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων, ακόμα και το ΑΚΕΛ, απέρριψε την πρόταση Ακιντζί για την κοινή επιτροπή για το φυσικό αέριο.

Η «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού) με τίτλο «Απορρίφθηκε η πρόταση Ακιντζί» γράφει ότι κυβέρνηση και κόμματα στην ε/κ πλευρά έχουν ήδη απορρίψει την πρόταση για την δημιουργία κοινής επιτροπής και η κυβέρνηση πιστεύει ότι η πρόταση ήρθε απευθείας από την Άγκυρα, ενώ το Συμβούλιο Αρχηγών αναμένεται σήμερα να απορρίψει ομόφωνα την πρόταση. Αλλού γράφει ότι ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα στο χθεσινό του μήνυμα για την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία είπε ότι το ψευδοκράτος ήταν το πρώτο μέρος που πολλά μέλη της οργάνωσης Γκιουλέν αναζήτησαν τότε καταφύγιο. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στις κυρώσεις που η ΕΕ επέβαλε στην Τουρκία για τις ενέργειές της στην ανατολική Μεσόγειο.

Η «Χαβαντίς» (Είδηση) με τίτλο «Πραγματοποιήθηκαν τα όνειρά του» αναφέρεται στην επιθυμία του 16χρονου Μεχμέτ, που νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στα κατεχόμενα με μυϊκή δυστροφία τύπου Duchenne (DMD), ακινητοποιημένος σε κρεβάτι με δυσκολία στην ομιλία και είναι μεγάλος θαυμαστής ενός Τ/κ τραγουδιστή, του Μπουράι. Με τη μεσολάβηση της εφημερίδας ο Μπουράι τον επισκέφθηκε και του τραγούδησε στο δωμάτιό του στην εντατική, ενώ επίσκεψη δέχθηκε και από το ζεύγος Ακιντζί. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι από το ΑΚΕΛ ως το ΕΛΑΜ όλοι απορρίπτουν την πρόταση Ακιντζί. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε νέο τροχαίο ατύχημα με δύο τραυματίες, ο ένας σοβαρά.

Η «Κίπρις» (Κύπρος) με τίτλο «Το κολύμπι και το ψάρεμα θέλουν σύνεση και προφύλαξη» φιλοξενεί συστάσεις του προέδρου των συνδέσμου ψαράδων προς τους ερασιτέχνες ψαράδες με αφορμή και τους 11 πνιγμούς τους τελευταίους 3 μήνες στα κατεχόμενα. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι το «άγαλμα της ελευθερίας», που είναι αυτό στο Πέντε μίλι, την παραλία της απόβασης των τουρκικών στρατευμάτων το 1974, αρχίζει να καταρρέει και δείχνει φωτογραφίες με κομμάτια να έχουν φύγει. Αλλού αναφέρει ότι ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα μίλησε για 110 μέλη της οργάνωσης ΦΕΤΟ που επιστράφηκαν στην Τουρκία, πολλοί από τα κατεχόμενα.

Η «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη) με τίτλο «Δεν είναι από αέρος είναι από την ξηρά» αναφέρεται στα στοιχεία για τις διελεύσεις και αφίξεις στα κατεχόμενα και σημειώνει ότι τους 5 πρώτους μήνες του 2019 περισσότεροι ήταν αυτοί που πέρασαν τα οδοφράγματα, παρά αυτοί που ήρθαν στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η ΕΕ αποφάσισε μέτρα εναντίον της Τουρκίας σε τέσσερα κρίσιμα κεφάλαια. Αλλού αναφέρεται επίσης στο νέο οδικό ατύχημα και γράφει ότι ο ένας από τους δύο τραυματίες είναι «αστυνομικός».