Επιστολές στις συντεχνίες για 350 πλεονασμούς έστειλε η Ελληνική Τράπεζα

Επιστολές στις συντεχνίες ΕΤΥΚ, ΣΕΚ και ΠΕΟ απέστειλε η Ελληνική Τράπεζα, ενημερώνοντας ότι προχωρεί στην υλοποίηση του σχεδίου μετασχηματισμού της τράπεζας, το οποίο διαλαμβάνει και πλεονασμούς προσωπικού.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η Ελληνική καλεί τις συντεχνίες σε διαβούλευση εν όψει της υλοποίησης του σχεδίου μετασχηματισμού, o οποίος μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει περαιτέρω κλείσιμο καταστημάτων, αυτοματοποιήσεις των διαδικασιών και ψηφιοποίηση της τράπεζας.

Η κίνηση αυτή ακολουθεί τις δηλώσεις του Ανώτατου Εκτελεστικού Διευθυντή της τράπεζας, Όλιβερ Γκάτζκε, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τράπεζα και όλο το τραπεζικό σύστημα σε ό,τι αφορά την συμπιεσμένη κερδοφορία σε συνδυασμό με το σκέλος των εξόδων.

Ο ίδιος είχε δηλώσει ότι η τράπεζα προτίθεται να προχωρήσει σε 300 με 350 πλεονασμούς φέτος, λόγω της εφαρμογής του σχεδίου μετασχηματισμού της τράπεζας, που στόχο έχει να εξασφαλίσει ότι η τράπεζα θα παραμείνει ανταγωνιστική σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Η τράπεζα προσπαθεί να αντιμετωπίσει τον αυξανόμενο δείκτη κόστους προς έσοδα, την ώρα που τα επιτοκιακά έσοδα μειώνονται συνεχώς λόγω της συνεχιζόμενης απομόχλευσης και των χαμηλών επιτοκίων συνεπεία της νομισματικής πολικής της ΕΚΤ. Την ίδια ώρα η μείωση του αριθμού των καταστημάτων σε συνδυασμό με την εφαρμογή αυτοματισμών επιφέρουν πίεση ως προς τον αριθμό του προσωπικού.

Με βάση τα οικονομικά αποτελέσματα της τράπεζας για το 2021, ο δείκτης κόστους προς έσοδα ανήλθε στο 73% (67% το 2020), με τα έξοδα προσωπικού να ανέρχονται στα €133,7 εκατ. και να αντιστοιχούν στο 51% των συνολικών εξόδων του ομίλου.

Στις «προκλήσεις» που αντιμετωπίζει η τράπεζα, και δη στο σκέλος του κόστους, είχε αναφερθεί ο ΑΕΔ της Ελληνικής και σε πρόσφατο μήνυμα προς το προσωπικό.

«Για ακόμα μια φορά επαναλάβαμε τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τράπεζα και την επιτακτική ανάγκη για μείωση του πολύ υψηλού δείκτη εξόδων-εσόδων, για να παραμείνουμε σε βιώσιμη πορεία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα,» είχε δηλώσει στο μήνυμά του ο κ. Γκάτζκε και επεσήμανε πως «δεν πρόκειται περί ξαφνικής απόφασης της τράπεζας, αλλά αποτελεί και απαίτηση των Ρυθμιστικών Αρχών, την οποία έχουμε επανειλημμένως και με πλήρη λεπτομέρεια επικοινωνήσει προς την ΕΤΥΚ, τους τελευταίους έξι μήνες».

Με βάση την ετήσια οικονομική έκθεση, ο όμιλος εργοδοτούσε στο τέλος του 2021 2.760 άτομα και η τράπεζα 2.617 άτομα.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy