2.300 επιστολές – τελεσίγραφο για δάνεια με υποθήκη πρώτη κατοικία

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.

Τράπεζα Κύπρου: Τελευταία ευκαιρία για αναδιάρθρωση, αλλιώς εκποίηση

Η Τράπεζα Κύπρου έστειλε επιστολή – τελεσίγραφο σε 2.300 δανειολήπτες με υποθήκη την πρώτη τους κατοικία προειδοποιώντας ότι σε περίπτωση που δεν επιδείξουν ενδιαφέρον στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα για αναδιάρθρωση του δανείου τους, θα ξεκινήσει η διαδικασία για εκποίησή του. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας μας, ετοιμάζεται δεύτερη φουρνιά επιστολών η οποία αφορά δανειολήπτες οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για το σχέδιο Εστία, αλλά δεν προσκόμισαν τα αναγκαία πιστοποιητικά.

Η πρώτη φουρνιά επιστολών –οι οποίες ταχυδρομήθηκαν και αναμένεται να παραληφθούν από τους δανειολήπτες στις αμέσως επόμενες μέρες– αφορά 2.300 μη εξυπηρετούμενα δάνεια ύψους 400 εκατ. ευρώ περίπου, τα οποία ήταν δυνητικά επιλέξιμα για ένταξη στο σχέδιο Εστία αλλά οι δανειολήπτες δεν υπέβαλαν αίτηση. Δηλαδή πρόκειται για δάνεια με υποθήκη την κύρια κατοικία του δανειολήπτη, αξίας κάτω των 350 χιλ. ευρώ.

Όπως πληροφορούμαστε, οι πιο πάνω δανειολήπτες έχουν κατηγοριοποιηθεί ως «στρατηγικοί κακοπληρωτές» και τους έχει σταλεί επιστολή – τελεσίγραφο, δίνοντάς τους μια τελευταία ευκαιρία για αναδιάρθρωση του δανείου τους. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως αναφέρεται στην επιστολή, θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία η οποία προνοείται από τη νομοθεσία. Δηλαδή θα ξεκινήσει εκποίηση του δανείου.


Η δεύτερη φουρνιά επιστολών αναμένεται να σταλεί μετά την 31η Μαρτίου, που λήγει η προθεσμία για όσους υπέβαλαν αίτηση για το σχέδιο Εστία προκειμένου να προσκομίσουν τα αναγκαία πιστοποιητικά. Αναμένεται μάλιστα ότι και η δεύτερη φουρνιά θα περιλαμβάνει μεγάλο αριθμό επιστολών, αφού η Τράπεζα έχει στα συρτάρια της 1.115 αιτήσεις οι οποίες υπολείπονται στοιχείων και πιστοποιητικών.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμη πηγή της Τράπεζας, το κλιμάκιο το οποίο χειρίζεται τις αιτήσεις για το σχέδιο Εστία έχει επικοινωνήσει ήδη τηλεφωνικά με τους περισσότερους από τους πιο πάνω δανειολήπτες, υπενθυμίζοντάς τους ότι η προθεσμία για προσκόμιση των αναγκαίων στοιχείων και πιστοποιητικών λήγει την 31η Μαρτίου, ενώ τις επόμενες μέρες θα επικοινωνήσει ξανά με τους υπόλοιπους. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι σημαντικό ποσοστό των πιο πάνω δανειοληπτών ενδέχεται να μην ανταποκριθούν. Ενδεικτικό, άλλωστε, είναι το γεγονός ότι –με βάση την ίδια πηγή– από τις 1.115 αιτήσεις οι οποίες δεν είναι συμπληρωμένες, οι 484 (ποσοστό 43%) υπολείπονται σημαντικό αριθμό στοιχείων και πιστοποιητικών, ενώ πολλές απ’ αυτές φέρουν μόνο την υπογραφή του αιτητή.

Αναμονή για μη βιώσιμους 

Σύμφωνα με στοιχεία, η Τράπεζα Κύπρου έχει δεχθεί συνολικά 1.833 αιτήσεις για το σχέδιο Εστία. Ωστόσο, μετά τον πρώτο έλεγχο διαπιστώθηκε ότι 451 αιτήσεις δεν πληρούν τα κριτήρια και ως εκ τούτου προτάθηκαν στους δανειολήπτες άλλες λύσεις αναδιάρθρωσης. Επίσης από τις υπόλοιπες 1.382 αιτήσεις μόνο 267 είναι πλήρως συμπληρωμένες και έχουν προωθηθεί για εξέταση (αρκετές έχουν ενταχθεί ήδη σε πρόγραμμα αναδιάρθρωσης), ενώ 1.115 παραμένουν σε εκκρεμότητα λόγω έλλειψης στοιχείων και πιστοποιητικών.


Στην Τράπεζα εκτιμούν πάντως ότι σημαντικός αριθμός δανειοληπτών οι οποίοι υπέβαλαν αίτηση για το σχέδιο Εστία ενδέχεται να κριθούν μη βιώσιμοι για αναδιάρθρωση. Όπως ανέφερε η ίδια πηγή, για τα υπό αναφορά δάνεια η Τράπεζα βρίσκεται σε αναμονή για το κοινωνικό σχέδιο το οποίο εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι πρόσφατα ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κωνσταντίνος Ηροδότου προανήγγειλε πώληση δανείων από την Τράπεζα Κύπρου, ύψους 2,8 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι πολλά από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια τα οποία δεν θα αναδιαρθρωθούν το επόμενο διάστημα, κατά πάσα πιθανότητα θα πουληθούν σε επενδυτικά ταμεία.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

 

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.