Επιστολή από εννέα δημάρχους προς τον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων

Ζητούν ενημέρωση για τα όσα συζητούνται στη Βουλή για την Τοπική Μεταρρύθμιση

Επιστολή, διά της οποίας εκφράζουν έντονες ανησυχίες για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, απέστειλαν στον πρόεδρο της Ένωσης Δήμων, Ανδρέα Βύρα, εννιά δήμαρχοι, καταγγέλλοντας ότι οι αλλαγές που έγιναν στα νομοσχέδια απέχουν από τα όσα συμφωνήθηκαν με τον Υπουργό Εσωτερικών.


Κατεβάστε το  Dialogos App
Apple | Android | HuaweiΤην επιστολή υπογράφουν οι δήμαρχοι Τσερίου, Πέγειας, Σωτήρας, Ιδαλίου, Αγίας Νάπας, Λακατάμιας, Γερίου, Γεροσκήπου και Πόλης Χρυσοχούς.

«Θα θέλαμε να σας εκφράσουμε τις έντονες ανησυχίες μας για τη μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως προωθείται μετά και τις τροποποιήσεις και αλλαγές που γίνονται από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εσωτερικών. Είναι κάτι παραπάνω από εμφανές ότι άλλο νομοσχέδιο ενέκρινε η Ένωση Δήμων και το Υπουργείο Εσωτερικών και άλλο θα ψηφιστεί», αναφέρεται στην επιστολή η οποία δίνεται στη δημοσιότητα.

Πραγματικά, προστίθεται, «διερωτόμαστε για ποιες τοπικές κυβερνήσεις μιλάμε πλέον! Ποιες είναι οι νέες αρμοδιότητες που μεταφέρονται στους νέους δήμους από εκείνες που διεκδικούσαμε». Αντίθετα, εκτιμάται ότι, «θα απολέσουμε την έκδοση αδειών οικοδομής και την υδατοπρομήθεια και, φυσικά, ούτε λόγος να καταστούν οι νέοι δήμοι πολεοδομικές Αρχές, που ήταν ένας από τους κύριους στόχους της μεταρρύθμισης».

«Όσον αφορά τα έσοδα των νέων δήμων, το μέλλον τους προδιαγράφεται δυσοίωνο», αναφέρεται και προστίθεται ότι «τώρα προκύπτει αβεβαιότητα για τα έσοδα από τα τέλη κυκλοφορίας και θέλουμε διευκρινίσεις».

Τίθεται το ερώτημα «τι θα γίνει όταν αρχίσει να μπαίνει στη ζωή μας και το ηλεκτρικό αυτοκίνητο με μηδέν τέλη κυκλοφορίας. Συνάμα, πώς θα αναπληρωθεί η απώλεια των εσόδων από την υδατοπρομήθεια και την έκδοση αδειών οικοδομής (κατά 40%);»

Δυστυχώς, σημειώνεται, «η μεταρρύθμιση δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες μας και κάποιοι εξ ημών φαίνονται να ικανοποιούνται μόνο με τις συνενώσεις».

Από την πλευρά του ο Ανδρέας Βύρας, σε δηλώσεις του στη «Χαραυγή», σημείωσε ότι το μόνο που είναι διαφορετικό σε σχέση με αυτό που έχει συμφωνηθεί με το υπουργείο είναι η αδειοδότηση αναπτύξεων, κάτι για το οποίο η Ένωση Δήμων θα παλέψει μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Ωστόσο απαντώντας στις αναφορές για «οικονομικά δυσοίωνο μέλλον», υπέδειξε ότι πλέον οι δήμοι θα απελευθερωθούν από τα κόστη που έχουν για την έκδοση των σημερινών αδειών και την ίδια ώρα θα εισπράττουν το 60% από τα έσοδα των Επαρχιακών Οργανισμών».

Επεσήμανε δε, ότι τα έσοδα των δήμων έχει διασφαλιστεί ότι θα είναι στο ύψος που συμφωνήθηκε και ότι οι δήμοι θα έχουν αύξηση εσόδων κατά €45 εκατομμύρια.

Κάθε εβδομάδα Συνέλευση;

Στην επιστολή τους οι δήμαρχοι καταγγέλλουν ότι δεν ενημερώνονται επίσημα για τις εξελίξεις και ζητούν τη σύγκληση Γενικής Συνέλευσης. Από την πλευρά του ο Α. Βύρας απαντά ότι κάθε εβδομάδα γίνονται ανακοινώσεις και δηλώσεις και ότι το Δ.Σ. συνεδριάζει κάθε βδομάδα. Ακόμα, διερωτήθηκε κατά πόσον πρέπει να γίνεται κάθε βδομάδα Γ.Σ., αναφέροντας ότι εφόσον ολοκληρωθεί η συζήτηση, τότε θα παρουσιαστεί το τελικό κείμενο για να ληφθούν αποφάσεις.

Γιάννης Κακαρής

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.