Επιστολή Ατταλίδου σε Γενικό Εισαγγελέα για τους 11 των «Ως δαμέ»

Επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα Γιώργο Σαββίδη, απέστειλε η βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, σχετικά με τους 11 κατηγορούμενους της πορείας των «Ως δαμέ».

Όπως αναφέρει η κ. Ατταλίδου, ο Γενικός Εισαγγελέας δεν παρέδωσε το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, στους συνήγορους των 11 κατηγορουμένων.

Αυτούσια η επιστολή της κ. Ατταλίδου:

Προς:

κ. Γιώργο Λ. Σαββίδη

Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Εισαγγελέα της Δημοκρατίας,

Θέμα: Μη κοινοποίηση πορίσματος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας

Δυστυχώς αναγκάζομαι να επικοινωνήσω εκ νέου μαζί σας αναφορικά με τη δικαστική διαδικασία για τους 11 κατηγορούμενους, που συνελήφθησαν στην διαμαρτυρία της 13ης Φεβρουαρίου 2021, στο πάρκο Κολοκάση της Λευκωσίας λόγω της συνεχιζόμενης, μέχρι σήμερα, παράλειψης από πλευράς σας να παραδώσετε το πόρισμα της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας (ΑΑΔΙΠΑ) στην υπεράσπιση των κατηγορουμένων.

Με επιστολή που σας απέστειλα στις 10 Μαΐου 2022, μία ημέρα πριν την έναρξη της δικαστικής διαδικασίας της εν λόγω υπόθεσης, σας ζητούσα όπως με ενημερώσετε για το αν και πότε προτίθεστε να δημοσιοποιήσετε το εν λόγω πόρισμα, καθώς υπήρξα και εγώ αυτόπτης μάρτυρας της αυταρχικής συμπεριφοράς των μελών της Αστυνομίας, την ημέρα εκείνη και είχα σοβαρούς λόγους να διατηρώ την προσωπική μου επιφύλαξη για την αξιοπιστία των κατηγοριών που τα άτομα αυτά αντιμετωπίζουν.

Στην απάντησή σας, ημερομηνίας 9 Ιουνίου 2022, μου αναφέρατε πως δεν είναι δυνατό να δημοσιοποιηθεί αλλά ότι έχει ενδελεχώς μελετηθεί και αξιολογηθεί κάθε πτυχή αυτού και έχουν δοθεί οδηγίες προς τις αρμόδιες Αρχές, οι οποίες σε εκείνο το στάδιο δεν μπορούσαν να μας γνωστοποιηθούν εφόσον οι επηρεαζόμενοι ακόμη δεν είχαν λάβει γνώση.

Λυπούμαι να παρατηρήσω πως έξι μήνες μετά από την απάντησή σας αυτή και ενώ η δικαστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη, οι επηρεαζόμενοι όχι μόνο δεν έχουν ακόμη λάβει γνώση του πορίσματος, αλλά, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, οι εκκλήσεις των δικηγόρων υπεράσπισής τους να τους κοινοποιηθεί το περιεχόμενο του, φαίνεται να αγνοούνται κατ’ εξακολούθηση. Ζητούν δηλαδή να τους αποκαλυφθεί το περιεχόμενο ενός πορίσματος, το οποίο όχι μόνο έχουν κάθε δικαίωμα να γνωρίζουν, αλλά που είναι απαραίτητο για την χάραξη της υπερασπιστικής τους γραμμής.

Αναμέναμε δε, από τον καθ’ ύλην αρμόδιο που έχει την ευθύνη να επιβλέπει την τήρηση του Νόμου και να προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, να μην παραλείπει τη νομική του υποχρέωση για κοινοποίηση στοιχείων σε πολίτες που η ίδια η Κυπριακή Δημοκρατία αποφάσισε να διώξει δικαστικά.

Αξιότιμε κύριε Γενικέ Εισαγγελέα,

Αυτό που ζητώ δεν είναι τίποτα περισσότερο από την εφαρμογή του Νόμου και δη, από τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με το άρθρο 16 (1) του περί Αστυνομίας (Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων) Νόμου του 2006 (9(I)/2006), μετά την ολοκλήρωση της διερεύνησης που διεξάγει η ΑΑΔΙΠΑ, το υλικό, τα έγγραφα καθώς και η σχετική έκθεση που ετοιμάζει η Αρχή διαβιβάζονται στον Γενικό Εισαγγελέα για περαιτέρω ενέργειες. Περαιτέρω, βάσει του άρθρου 16 (4), σε περίπτωση που η διερεύνηση έγινε κατόπιν υποβολής παραπόνου οποιουδήποτε προσώπου, οι παραπονούμενοι ενημερώνονται γραπτώς για το αποτέλεσμα της διερεύνησης του παραπόνου τους.

Από τον Φεβρουάριο του 2021, οπόταν και οι κατηγορούμενοι υπέβαλαν προσωπικό παράπονο κατά της Αστυνομίας στην ΑΑΔΙΠΑ, και από τον Ιούλιο του 2021 που σας έχει παραδοθεί το πόρισμα της Αρχής, κανένας από τους κατηγορούμενους δεν έχει ακόμη ενημερωθεί αναφορικά με το αποτέλεσμα της διερεύνησης του παραπόνου τους.

Σε ένα ευνομούμενο, ευρωπαϊκό κράτος δικαίου, προμετωπίδα του οποίου θα έπρεπε να είναι ο σεβασμός και η προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, διαπιστώνουμε ότι παρεμποδίζεται η νόμιμη πρόσβαση των πολιτών σε στοιχεία απαραίτητα για την ετοιμασία της υπεράσπισής τους, στο πλαίσιο της τήρησης όλων των αρχών μίας δίκαιης δίκης.

Εν κατακλείδι, σας παρακαλώ πολύ όπως προβείτε στις δέουσες ενέργειες προκειμένου επιτέλους να αποκαλυφθεί και να τεθεί ενώπιον του Δικαστηρίου το περιεχόμενο του

πορίσματος της ΑΑΔΙΠΑ.

Με εκτίμηση,

Αλεξάνδρα Ατταλίδου

Βουλεύτρια

Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News


Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy