Επιστολή Δήμου Αμμοχώστου για «αναίρεση απόφασης» ΣτΕ για Τιτίνα Λοϊζίδου, επαφές για Βαρώσι στο εξωτερικό

Διάβημα με επιστολή προς το Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) ετοιμάζει ο Δήμος Αμμοχώστου, με στόχο την αναίρεση της πρόσφατης απόφασης για λήξη της επιτήρησης της υπόθεσης της Τιτίνας Λοϊζίδου. Για το διάβημα αυτό, ο Δήμος βρίσκεται σε συνεννόηση και με τον εκπρόσωπο της Κύπρου στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), Βουλευτή Κωστή Ευσταθίου, όσο και με άλλους αξιωματούχους, προκειμένου να γίνει μία συντονισμένη προσπάθεια εκ μέρους της κυπριακής πλευράς, εναντίον της απόφασης.

Αυτό ανέφερε σε δηλώσεις του σήμερα στη Βουλή ο Δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, μετά την καθιερωμένη ενημερωτική συνάντηση που είχε ο ίδιος και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, κατά την οποία, όπως είπε ο κ. Ιωάννου, είχαν μία εποικοδομητική συζήτηση.

Όσον αφορά την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ να τερματίσει την επιτήρηση για την υλοποίηση της απόφασης υπέρ της Τιτίνας Λοϊζίδου και εναντίον της Τουρκίας, ο κ. Ιωάννου ανέφερε στις δηλώσεις του ότι πρόκειται για μία αρνητική για την Κύπρο απόφαση και ότι πρόθεση του Δήμου Αμμοχώστου είναι να βοηθήσει την προσπάθεια εκ μέρους της κυπριακής πλευράς εναντίον της εξέλιξης αυτής για άρση της απόφασης, την οποία χαρακτήρισε άδικη. Σημείωσε ότι μέσα από την απόφαση αυτή, το ΣτΕ έδωσε στην Τουρκία «το άλλοθι για να μην τηρεί τις αποφάσεις».

Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου εξήγησε ότι για την ετοιμασία της επιστολής σχετικά με το θέμα, βρίσκεται σε επικοινωνία με τον Βουλευτή Κωστή Ευσταθίου, ο οποίος προτίθεται να εισηγηθεί σχετικό θέμα και στην ΚΣΣΕ. Παράλληλα, είπε ότι ο Δήμος βρίσκεται σε συνεννόηση και με το Υπουργείο Εξωτερικών, ώστε να συμβάλει στις προσπάθειες της κυπριακής πλευράς.

«Η θέση μας ως Δήμος Αμμοχώστου είναι επίσημη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι δηλαδή το θέμα δε θα λυθεί με νομικά μέσα, αλλά με πολιτικά», σημείωσε ο κ. Ιωάννου, απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων, πρόσθεσε όμως ότι δεν μπορεί κανείς να αναγκάσει οποιονδήποτε να μην προσφύγει στο δικαστήριο, «ιδίως όταν βρίσκεται σε άσχημη οικονομική κατάσταση και δεν έχει στήριξη από το κράτος».

Τόνισε, δε, ότι γι’ αυτό τον λόγο είναι σημαντικό και το ζήτημα της ίσης κατανομής βαρών, λέγοντας ότι «πρέπει να φαίνεται, να μην είναι στα λόγια, ώστε να μπορούμε να πούμε στον πρόσφυγα ότι υπάρχει αυτή η βοήθεια, επομένως δε χρειάζεται να προσφύγει στην επιτροπή (Σ.Σ. για αποζημιώσεις)».

Εξάλλου, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ακόμα ότι κατά τη συνάντηση με την Επιτροπή Προσφύγων συζητήθηκαν και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων και η ίση κατανομή βαρών, η διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών, ώστε να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πρόσφυγες, καθώς θέματα για τίτλους ιδιοκτησίας για υποστατικά σε τουρκοκυπριακή γη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα προσφυγικά σωματεία, ιδίως όσον αφορά την κάλυψη των ενοικίων προς τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού. «Πρέπει να βοηθηθούν τα προσφυγικά σωματεία και να μην έχουν την τύχη που έχουν άλλα σωματεία, γιατί αν χαθούν, θα χαθούν και οι προσφυγικές οντότητες των προσφύγων σε Λάρνακα και Λεμεσό», είπε ο κ. Ιωάννου, εξηγώντας ότι «η σύνδεση των Αμμοχωστιανών με την πόλη, ιδίως των νέων, είναι αυτά τα σωματεία».

Επαφές σε Βρυξέλλες, Λονδίνο και ΗΠΑ για τις εξελίξεις στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου

——————————

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στην περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου και την παρουσίαση του θέματος εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, ο κ. Ιωάννου ανέφερε ότι η τελευταία ενημέρωση που είχε είναι ότι με τις παράνομες ενέργειες του ψευδοκράτους στην περιοχή, λειτουργούν οι παραλίες, ο δημόσιος κήπος και κάποια κτίρια, ενώ έχει ανοίξει και café σε ένα από τα κτίρια. «Έχουν εκμεταλλευτεί πλήρως την περιοχή και αυτή η τουριστική ατραξιόν συνεχίζεται με οικονομικό όφελος για την κατεχόμενη περιοχή», σημείωσε.

Είπε, ακόμα, ότι δεν έχουμε άλλο τρόπο για να εκφράσουμε τις θέσεις μας, πέρα από τη ΓΣ του ΟΗΕ. «Από εκεί και πέρα, το τι γίνεται από τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ΕΕ και τις μεγάλες δυνάμεις, δε φαίνεται να επηρεάζει την Τουρκία, η οποία είναι ουδέτερη χώρα που επωφελείται της κρίσης στην Ουκρανία και προχωρά ακάθεκτη».

Σε ερώτηση σχετικά με τις συζητήσεις περί «αμμοχωστοποίησης» του Κυπριακού, ο κ. Ιωάννου απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα στη συζήτηση για την απώλεια της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου. Εξήγησε ότι αν χαθεί η περίκλειστη περιοχή, για την οποία υπάρχουν ψηφίσματα, δε θα υπάρχει ούτε το υπόλοιπο 82% των δημοτικών ορίων της Αμμοχώστου, ούτε οι άλλες πόλεις, ούτε τα χωριά. «Πρέπει να παλέψουμε για να παραμείνει το στάτους κβο της περίκλειστης περιοχής Αμμοχώστου, έτσι ώστε, με την παραμικρή ευκαιρία που έχουμε για τη λύση του Κυπριακού, να μη χαθεί τίποτα σε σχέση με το εδαφικό».

Όσον αφορά το θέμα αυτό, έχουν προγραμματιστεί επαφές σε Βρυξέλλες, Λονδίνο και ΗΠΑ το επόμενο διάστημα, είπε. Σημείωσε ότι η πρόσφατη συνάντηση με την Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην Κύπρο ήταν πολύ εποικοδομητική και σε προέκταση αυτής έχει προγραμματιστεί και εκδήλωση υπό την αιγίδα της στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία των Κύπριων Ευρωβουλευτών, για το θέμα της Αμμοχώστου.

Πρόσθεσε ότι ξεκινούν επαφές και με τους πρέσβεις των πέντε χωρών που αποτελούν μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, με πρώτη προγραμματισμένη τη συνάντηση με την Γαλλίδα Πρέσβη την ερχόμενη εβδομάδα.

Κλείνοντας, ο κ. Ιωάννου σημείωσε ότι οι κινήσεις αυτές «είναι μία μικρή σταγόνα στην όλη προσπάθεια που γίνεται» και πρόσθεσε ότι, αν και δεν υπάρχει 100% βεβαιότητα για το αποτέλεσμα των ενεργειών αυτών, «θα πρέπει και την τελευταία ελπίδα που έχουμε να την παλέψουμε».

Σε δικές του δηλώσεις για τη συνάντηση με τον Δήμο Αμμοχώστου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι ενημερώθηκαν τα μέλη του σώματος από τον Δήμαρχο για τις περαιτέρω ενέργειες γύρω από την απόφαση του ΣτΕ για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, ενόψει και της συνάντησης με εμπλεκόμενους φορείς στη Λάρνακα στις αρχές Οκτωβρίου, ενώ σημείωσε ότι θα παραμείνουν σε επαφή για το θέμα με τον Δήμο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.