Επιστολή ΓΓ ΑΚΕΛ στην Υπ.Ενέργειας: Η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα δεν οδήγησε στη μείωση των τιμών

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


Ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου απέστειλε σήμερα επιστολή στην Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Νατάσα Πηλείδου με την οποία σημειώνει ότι η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα δεν οδήγησε στη μείωση των τιμών. Καλεί, επίσης, την κυβέρνηση να διενεργήσει πραγματικό έλεγχο και να συγκρουστεί με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Εξανεμίστηκε εν μια νυκτί το όποιο όφελος για τον καταναλωτή από τη μείωση του φόρου κατανάλωσης

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην επιστολή του προς την Υπουργό επισημαίνει ότι «Όπως είχε συμβεί και σε προηγούμενες περιπτώσεις, η μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα δεν οδήγησε στη μείωση των τιμών». Αντίθετα, «σε μερικές μόνο μέρες και κυριολεκτικά εν μια νυκτί αυξήθηκαν οι τιμές ταυτόχρονα σε όλες τις εταιρείες καυσίμων. Το όποιο όφελος για τον καταναλωτή από τη μείωση του φόρου κατανάλωσης εξανεμίστηκε».

Όταν οι τιμές αυξάνονται διεθνώς, αυξάνεται απότομα η λιανική τιμή –  Όταν οι τιμές πέφτουν, η μείωση καθυστερεί

Ο Στέφανος Στεφάνου τονίζει ότι παρατηρείται και τώρα αυτό που έχει εγερθεί πάρα πολλές φορές τόσο από το ΑΚΕΛ όσο και από άλλους φορείς: «Το φαινόμενο της απότομης αύξησης της λιανικής τιμής στα καύσιμα όταν αυξάνονται οι τιμές διεθνώς, σε αντίθεση με την ετεροχρονισμένη και με καθυστέρηση μείωσή τους όταν οι τιμές διεθνώς πέφτουν».

Αυτό το γεγονός αναδεικνύει ξανά, σύμφωνα με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ, το θέμα της αποτελεσματικότητας των ελέγχων για πάταξη της αισχροκέρδειας αλλά και της αδυναμίας του κράτους να αντιμετωπίσει την όποια προσυνεννόηση μεταξύ των εταιρειών εισαγωγής πετρελαιοειδών.

«Όσες φορές εγείραμε αυτά τα θέματα εντός και εκτός Βουλής, λυπούμαι να παρατηρήσω ότι ποτέ δεν λάβαμε πειστικές απαντήσεις από το αρμόδιο Υπουργείο», υπογραμμίζει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

«Οι καταναλωτές διερωτούνται, πώς είναι δυνατόν μέσα σε μια νύκτα να αυξήθηκαν ταυτόχρονα και ομοιόμορφα οι τιμές όλων των εταιρειών στα καύσιμα; Πότε οι εταιρείες παρήγγειλαν τα φορτία, πότε ήρθαν τα πλοία, πότε τιμολογήθηκαν, πότε φορολογήθηκαν, πότε πήγαν τα καύσιμα στα πρατήρια; Ποιος έπρεπε να ελέγξει τις διαδικασίες, τις τιμές και να προστατεύσει τους καταναλωτές από την αισχροκέρδεια αν όχι η κυβέρνηση;», σημειώνει ο Στ. Στεφάνου.

Καμία πρόταση από το Υπουργείο Ενέργειας για την πάταξη της αισχροκέρδειας

Ο Στέφανος Στεφάνου επισημαίνει στην Υπουργό Ενέργειας ότι, «κατά καιρούς το Υπουργείο σας είχε δώσει διάφορες διαβεβαιώσεις για ενδελεχή εξέταση και εξεύρεση λύσεων στα θέματα που αφορούν τη διαμόρφωση των τιμών των καυσίμων (πρόκειται για τη φόρμουλα με την οποία διαμορφώνονται οι τιμές), για τη διασφάλιση του ανταγωνισμού, για αποτελεσματικούς ελέγχους και πάταξη της αισχροκέρδειας, πλην όμως ποτέ δεν είδαμε κάποια πρόταση» και υπογραμμίζει ότι  «όταν σβήνουν τα φώτα της συζήτησης οι διαβεβαιώσεις ξεχνιούνται».

Οι προτάσεις των κομμάτων απορρίπτονται εκ προοιμίου

Η κυβέρνηση, σημειώνει ο Στ. Στεφάνου, ποτέ δεν συζήτησε σοβαρά τις προτάσεις και εισηγήσεις που το ΑΚΕΛ κι άλλα κόμματα καταθέτουν στη Βουλή. «Συνήθως συναντούμε την εκ προοιμίου απόρριψη ή ενίοτε και την ειρωνεία. Ποτέ δεν πήραμε απάντηση γιατί να μην καταργηθεί η διπλή φορολογία στα καύσιμα, όπως εδώ και καιρό εισηγούμαστε ή γιατί να μην εκδοθεί πλαφόν στις τιμές για να προστατευθούν οι καταναλωτές» γράφει στην επιστολή του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Η κυβέρνηση να διενεργήσει πραγματικό έλεγχο και να συγκρουστεί με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ επισημαίνει στην Υπουργό ότι «είναι φανερό πως αν δεν υπάρξει βούληση της κυβέρνησης να διενεργήσει πραγματικό έλεγχο και να συγκρουστεί με τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα, τότε ακόμα και τα ανεπαρκή μέτρα που ανακοινώνει θα εξανεμίζονται όπως έγινε και τώρα» και τονίζει ότι «οι καταναλωτές δεν αντέχουν άλλες δικαιολογίες. Απαιτούν αποτελεσματικά μέτρα, που δυστυχώς δεν βλέπουν».

 

 

 

0 440

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.