Επιστολή ΥΠΠ γέρνει την πλάστιγγα για το Νέο Σύστημα Διορισμού…

Φωτογραφία: Φίλιππος Χρίστου

Αναβολή της ψήφισης ζητά το ΑΚΕΛ

Η μεγάλη ώρα για το νέο σύστημα διορισμού (ΝΣΔ) εκπαιδευτικών έφθασε αφού ο τροποποιητικός νόμος καθώς και οι περί Γραπτών Εξετάσεων για Εγγραφή και Κατάταξη στους Πίνακες Διορισίμων Κανονισμοί του 2017 οδηγούνται σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Την ίδια στιγμή έφθασε και η ώρα όπου τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα ανοίξουν τα χαρτιά τους για να φανεί τελικά πόσο συνεπή είναι σε όλα αυτά που υποσχέθηκαν στον εκπαιδευτικό κόσμο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες της Χαραυγής η πιο ξεκάθαρη θέση έρχεται από το ΑΚΕΛ το οποίο παραμένει πιστό στις αρχικές του θέσεις. Το ΑΚΕΛ αρχικά θα ζητήσει σήμερα την αναβολή ψήφισης του νόμου και των κανονισμών, δεδομένων των εξελίξεων που προκύπτουν από επιστολή που στάληκε στη Βουλή από τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή ο οποίος δεσμεύεται ότι θα ζητήσει από τη νομική υπηρεσία να αποσύρει την έφεση κατά της απόφασης που δικαιώνει τους 30μηνους και να προχωρήσει στην εξεύρεση τρόπων επίλυσης του ζητήματος. Την αναβολή της ψήφισης φαίνεται να στηρίζουν και τα κόμματα της Αλληλεγγύης και της Συμμαχίας Πολιτών. Το ΔΗΚΟ αν και αρχικά είχε τοποθετηθεί υπερ της αναβολής εντούτοις δεν είναι σίγουρο ότι θα το πράξει αφού οι πληροφορίες κάνουν λόγο ότι έχει ικανοποιηθεί από την επιστολή Κ. Καδή.

Ξεκάθαρη και η θέση των Οικολόγων οι οποίοι ήδη έχουν ταχθεί υπέρ του κυβερνητικού νομοσχεδίου ως έχει, θέση την οποία ασπάζεται φυσικά και ο ΔΗΣΥ. Αγνωστο τι θα πράξουν ΕΔΕΚ και ΕΛΑΜ. Ωστόσο σε περίπτωση που η πρόταση του ΑΚΕΛ δεν συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία τότε το κόμμα είναι έτοιμο να καταθέσει σχετική τροπολογία η οποία αφορά την αναστολή της εφαρμογής του ΝΔΣ για ένα χρόνο. Αναστολή της εφαρμογής στηρίζει και η Συμμαχία πλην του βουλευτή Π. Μυλωνά. Σε αντίθετη περίπτωση το ΑΚΕΛ θα καταψηφίσει το ΝΣΔ. Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Κ.Γεωργίου επεσήμανε ότι ο Υπουργός Παιδείας αντιλαμβανόμενος τη δυσκολία της ψήφισης της νομοθεσίας και των κανονισμών που αφορούν στο νέο σχέδιο διορισμού των εκπαιδευτικών καθώς και μέσα από τις παλινδρομήσεις του αλλά και την ασυνέπεια του να σεβαστεί τη νομοθεσία για κατοχύρωση των εκπαιδευτικών με 30μηνη προϋπηρεσία στα σχολεία απέστειλε την τελευταία στιγμή επιστολή στη Βουλή. «Ουσιαστικά επαναλαμβάνει όλα όσα δήλωσε στη τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας. Μια ακατάσχετη υποσχεσιολογία για την πρόθεση του να καλύψει τους 30μηνους. Εμάς τουλάχιστο δεν μπορεί να μας ξεγελάσει. Ας κάνει εκείνο που οφείλει: Να αποσύρει την έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης δικαστηρίου και να κατοχυρώσει ως οφείλει εκ του νόμου τους εκπαιδευτικούς με 30μηνη υπηρεσία. Παρ’όλα αυτά ως ΑΚΕΛ θα του δώσουμε μια τελευταία ευκαιρία ζητώντας αναβολή της ψήφισης του νόμου και των κανονισμών για να υλοποιήσει όλα όσα υπόσχεται στην επιστολή του».

Ελένη Κωνσταντίνου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.