Επιστολή – καταπέλτης στον Πρόεδρο για το Σχέδιο Ακάμα από ξένη εμπειρογνώμονα

Κίνδυνος αλλοίωσης του χαρακτήρα του

Του Κωστή Πιτσιλλούδη

 

 

Με μία επιστολή-καταπέλτη προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, η ακτιβίστρια και εμπειρογνώμονας των θεμάτων της αειφόρου ανάπτυξης, Elzbieta Flisak, αναφέρθηκε στην ανεξέλεγκτη ανάπτυξη εντός των ανεκτίμητων περιοχών της Κύπρου, όπως του Ακάμα, η οποία αποδεικνύει μια εσφαλμένη στάση προς το σύνολο του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου. Στην επιστολή, η ακτιβίστρια μνημονεύει επίσης τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μέσος τουρίστας και επισκέπτης, αλλά και ο Κύπριος πολίτης στην Κύπρο, λόγω της ανεπάρκειας δομών αλλά και της έλλειψης σεβασμού προς το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, θέτοντας παράλληλα ενώπιον του Προέδρου αρκετές ιδέες και προτάσεις για αειφόρο τουριστική ανάπτυξη. Στην εν λόγω επιστολή, η κα Flisak σκιαγραφεί τη ζοφερή εικόνα της ανασφάλειας ιδιαίτερα των μη μηχανοκίνητων τουριστών, οι οποίοι τίθενται σε δεύτερη μοίρα, καθώς οι προσβάσεις που προσφέρονται στους πεζούς είναι από τις μηδαμινές.

Αναφέρθηκε επίσης στο θέμα της φυσικής μας κληρονομιάς, στους οικοτόπους και ιδιαίτερα στο θέμα του Ακάμα, όπου παρατηρεί ότι το Σχέδιο Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα ορίζει λάθος τους στόχους του, με κίνδυνο την αλλοίωση του χαρακτήρα του. Παροτρύνει επίσης τον Πρόεδρο να βρει τρόπους να ξεπεράσει την «αυθαιρεσία και τη σιωπηρή συναίνεση», που παρατηρείται με τους παράνομους οικισμούς, τα εστιατόρια και τις οργανωμένες πλαζ, εντός και πλησίον του Ακάμα.

Η κα Flisak φαίνεται καλά ενημερωμένη και ανάμεσα σε αλλά στην επιστολή της αποδοκιμάζει την άγνοια, τη μεροληψία και τα συμφέροντα των κοινοτικών Αρχών, αλλά σαφώς και της κυβέρνησης που «δεν ενημερώνει και δεν εκπαιδεύει τους ντόπιους κατοίκους». «Το κράτος δεν σέβεται την ιεράρχηση του δικαίου», υπογραμμίζει. Η κα Flisak μιλάει για ασυνέπεια του κράτους ως προς το συντονισμό και την εποπτεία της ποιότητας ζωής των πολιτών και καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να λάβει τα σωστά μέτρα για να διορθώσει την εικόνα της Κύπρου στο εξωτερικό, αλλά και την ποιότητα ζωής του πληθυσμού.

Διαφωνεί από θέση αρχής με το Σχέδιο

«Ο Ακάμας είναι ένας από τους σημαντικότερους βιότοπους της Κύπρου και της Μεσογείου, μαζί με την Καρπασία. Είναι αυτονόητο ότι υπάρχει ανάγκη για ολοκληρωμένο σχεδιασμό για την προστασία του», ανέφερε στη «Χαραυγή» η επικεφαλής του Γραφείου Περιβάλλοντος του ΑΚΕΛ, Χριστίνα Νικολάου. Εξήγησε ότι το ΑΚΕΛ διαφωνεί με το Σχέδιο από θέση αρχής. «Διαφωνούμε με το Σχέδιο γιατί καταπατά βασικές αρχές και νομοθεσίες και μας παίρνει χρόνια πίσω ως προς την ολοκληρωμένη διαχείριση του Ακάμα. Για εμάς απαραίτητη προϋπόθεση για συζήτηση του σχεδίου είναι η άρση των αυθαίρετων επεμβάσεων εντός των περιοχών προστασίας», πρόσθεσε.

Υπογράμμισε ότι το Σχέδιο για την Αειφόρο Ανάπτυξη του Εθνικού Δασικού Πάρκου που εγκρίθηκε με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου τον Νοέμβριο του 2018 αφορά μόνο την κρατική γη. Παρατήρησε δε, ότι το αιώνιο πρόβλημα των ιδιωτικών περιοχών που εντάσσονται στο δίκτυο «Natura 2000» παραμένει ανοικτό. «Αναλυτικά, η περιοχή «Natura 2000» του Ακάμα είναι 17.914 εκτάρια και στο σχέδιο έχουν ενταχθεί τα 7.762, αφού τον Απρίλιο του 2016 το Ανώτατο Δικαστήριο -μετά από προσφυγή των ιδιοκτητών γης εξαίρεσε τις ιδιωτικές περιουσίες. Ωστόσο, αυτό δεν τερματίζει την υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία των περιοχών αυτών, βάσει της ευρωπαϊκής οδηγίας για τους οικότοπους».

Επεσήμανε ότι το Σχέδιο οδηγεί στη διαμόρφωση ενός κατά πολύ μικρότερου προστατευόμενου δάσους, ενώ εξαιρείται και το 25% της χερσαίας επικράτειας του «Natura 2000». Επεσήμανε ότι το ζήτημα της σωστής διαχείρισης και προστασίας του Ακάμα χρονολογείται εδώ και δεκαετίες. «Καταβάλλονται προσπάθειες εξεύρεσης της βέλτιστης λύσης στο θέμα. Δυστυχώς, τα αντικρουόμενα συμφέροντα δεν επιτρέπουν αυτό να γίνει πραγματικότητα. Το θέμα των ιδιοκτησιών ήταν και είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που πρέπει να μας απασχολήσουν. Αυτό το θέμα όμως δεν μπορεί να επιλυθεί με τα τοπικά σχέδια, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση». Αναφερόμενη στη θέση που έχει το ΑΚΕΛ επί του θέματος, η Χρ. Νικολάου υπογράμμισε ότι πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένο διαχειριστικό σχέδιο για τον Ακάμα και σχέδια που θα προάγουν τις τοπικές κοινότητες. «Διαφορετικά δημιουργούνται προϋποθέσεις για αναπτύξεις που θα έχουν συνέπειες σε βάρος της περιοχής»

 

Οι εγκαταστάσεις θα αλλοιώσουν το χαρακτήρα του Πάρκου

Την ανησυχία της για ορισμένες πτυχές του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης του Εθνικού Δασικού Πάρκου του Ακάμα εξέθεσε, η διευθύντρια του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικών Μελετών του ιδρύματος Terra Cypria, Κούλα Μιχαήλ, η οποία τόνισε ότι μία από τις προϋποθέσεις για την υλοποίηση του Σχεδίου ήταν η άρση των παρανομιών που έγιναν στο Πάρκο του Ακάμα. Όταν διευθετηθεί αυτό το ζήτημα, υπογράμμισε ότι το Πάρκο θα γίνει ο πυλώνας εισροής των τουριστών που θα τους διοχετεύει στις γύρω κοινότητες.

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.