«Ο Ανεξάρτητος Υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Ανδρέας Μαυρογιάννης, απέστειλε σήμερα επιστολή στον κύριο Χάρη Πογιατζή, Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς», σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του εκλογικού του επιτελείου.
Αναλυτικά:
«Η επιστολή αφορά τα όσα υποστηρίζει ο δημοσιογράφος κύριος Μακάριος Δρουσιώτης στο βιβλίο του «Κράτος Μαφία», αναφορικά με τη σχέση που αποδίδεται από τον συγγραφέα, μέσα από την έρευνά του, στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς και σε ανθρώπους από τον άμεσο περίγυρο του με τον Ρώσσο ολιγάρχη Ριμπολόβλεφ και στις ενέργειες που υποστηρίζει ο συγγραφέας ότι προέβησαν κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι προς ικανοποίηση των ιδιωτικών του συμφερόντων.
Ο κύριος Ανδρέας Μαυρογιάννης, καλεί την Αρχή όπως ξεκινήσει άμεσα διερεύνηση όλων των ισχυρισμών που περιέχονται στο βιβλίο για τις πράξεις διαφθοράς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που επικαλείται ο συγγραφέας».
Το κείμενο της επιστολής:
Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε,
Θα ήθελα να σας συγχαρώ για τον διορισμό και την ανάληψη των σοβαρών καθηκόντων σας, όπως αυτά φαίνονται μέσα από το σχετικό περί της Σύστασης και Λειτουργίας της Ανεξάρτητης Αρχής κατά της Διαφθοράς Νόμο του 2022 (Ν. 19(1)/2022). Δυστυχώς η διαπλοκή και η διαφθορά στον τόπο μας έγιναν καθημερινό φαινόμενο. Πράξεις διαφθοράς και διαπλοκής ταλανίζουν τον δημόσιο, ημιδημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής δραστηριότητας.
Έχουμε ως εκ τούτου μεγάλη ανάγκη από περισσότερη διαφάνεια και λογοδοσία και η λογική δημιουργίας και οι αρμοδιότητες της Αρχής είναι ιδιαίτερα κομβικές προς την κατεύθυνση αυτή, αφού στοχεύουν στη διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των δράσεων και υπηρεσιών στα θέματα πρόληψης και καταπολέμησης πράξεων διαφθοράς. Στηρίζω ανεπιφύλακτα τη σοβαρή αποστολή που έχετε αναλάβει και είμαι και θα είμαι πάντοτε αρωγός και συμπαραστάτης στις προσπάθειες σας.
Πρόσφατα κυκλοφόρησε το βιβλίο του δημοσιογράφου κυρίου Μακάριου Δρουσιώτη με τίτλο «Κράτος Μαφία». Ο συγγραφέας καταγράφει στο βιβλίο του πράξεις και ενέργειες προσώπων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, οι οποίες πιθανόν να στοιχειοθετούν «πράξεις διαφθοράς», όπως αυτός ο ορισμός προβλέπεται στον σχετικό νόμο λειτουργίας της Αρχής. Αναφέρω για παράδειγμα τη σχέση που αποδίδεται από τον συγγραφέα, μέσα από την έρευνά του, στον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καθώς και σε ανθρώπους από τον άμεσο περίγυρο του με τον Ρώσσο ολιγάρχη Ριμπολόβλεφ και στις ενέργειες που υποστηρίζει ο συγγραφέας ότι προέβηκαν κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι προς ικανοποίηση των ιδιωτικών του συμφερόντων.
Στο βιβλίο αναφέρονται ισχυρισμοί οι οποίοι περιέχουν το στοιχείο του δεκασμού ή της κατάχρησης εξουσίας ή κατάχρησης εμπιστοσύνης καθώς και άλλα ενδεχομένως αδικήματα τα οποία ως εκ της φύσεως τους συνιστούν σοβαρές πράξεις διαφθοράς. Πιστεύω ότι αποτελεί υποχρέωση της Αρχής να ξεκινήσει αμέσως διερεύνηση όλων των ισχυρισμών που περιέχονται στο βιβλίο για τις πράξεις διαφθοράς στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που επικαλείται ο συγγραφέας.
Αυτούσια η επιστολή εδώ: Επιστολή στον Πρόεδρο Ανεξάρτητης Αρχής κατά Διαφθοράς
