Επιστολή Οδυσσέα προς ΓΔ Υπ.Οικονομικών: «Έχετε ευθύνη, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παραγραφής»

Επιστολή Γ. Ελεγκτή προς ΓΔ ΥΠΟΙΚ για τις ευθύνες του Χάρη Γεωργιάδη για τον Συνεργατισμό: «Έχετε ευθύνη, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παραγραφής»

 

Οι αποκαλύψεις ότι οδεύουν προς κουκούλωμα οι αστικές ευθύνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού σήμαναν συναγερμό στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης, έστειλε χθες επιστολή προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών και πρόεδρο του Δ.Σ. της ΣΕΔΙΠΕΣ, Γιώργο Παντελή, θέτοντάς τον προ των ευθυνών του για τον κίνδυνο παραγραφής των αστικών ευθυνών.

Όπως έγραψε χθες η εφημερίδα μας, οι έρευνες για την κατάρρευση του Συνεργατισμού εξελίσσονται σε σκάνδαλο μεγατόνων, αφού οι Διωκτικές Αρχές δεν έχουν διερευνήσει ακόμη τις ενδεχόμενες αστικές ευθύνες οι οποίες οδεύουν προς παραγραφή, καθώς σε δύο μήνες εκπνέει η προθεσμία η οποία προνοείται από τη νομοθεσία (τρία χρόνια) για την καταχώριση αγωγών εναντίον των υπευθύνων.

«Λογοδοσία για τις πολύ σημαντικές απώλειες δημοσίου χρήματος»

Ο Οδ. Μιχαηλίδης υποδεικνύει προς τον Γ. Παντελή ότι: «Έχετε ευθύνη στη διασφάλιση των συμφερόντων της Δημοκρατίας […] Υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παραγραφής και συνεπώς δεν χωρεί οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση στη λήψη αποφάσεων και ανάληψη δράσεων». Τον καλεί επίσης να καταθέσει στην Ελεγκτική Υπηρεσία στοιχεία και του υποδεικνύει με νόημα ότι: «Σε μια δημόσια επιχείρηση που ήδη οδηγήθηκε σε καταναγκαστική πώληση με πολύ σημαντικές απώλειες δημοσίου χρήματος, το ζητούμενο είναι να υπάρξει λογοδοσία και, κατά το δυνατόν, αποκατάσταση οποιασδήποτε ζημιάς της Δημοκρατίας».

Σημειώνεται ότι το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής κατονομάζει τον τέως Υπουργό Οικονομικών και νυν αν. πρόεδρο του ΔΗΣΥ, Χάρη Γεωργιάδη, ως τον «μεγάλο υπεύθυνο» για την κατάρρευση του Συνεργατισμού.

«Έγκλημα με πολιτικές ευθύνες»

Το ΑΚΕΛ διά του Στέφανου Στεφάνου υπέδειξε χθες ότι οι πολιτικές ευθύνες για το κλείσιμο του Συνεργατισμού είναι κραυγαλέες και τεκμηριωμένες στο Πόρισμα Αρέστη.

Όπως επεσήμανε, οι έρευνες αργοπορούν απαράδεκτα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να παρέλθουν οι σχετικές προθεσμίες.

«Ο κυπριακός λαός έχασε μια από τις μεγαλύτερες κοινωνικές κατακτήσεις του και φορτώθηκε δισεκατομμύρια χρέος στην πλάτη του για να είναι εγγυημένα τα κέρδη της ιδιωτικής τράπεζας. Αυτό το έγκλημα ιστορικών διαστάσεων δεν πρέπει να μείνει ατιμώρητο», τόνισε ο Στ. Στεφάνου.

Κωνσταντίνος Ζαχαρίου

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.