Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Πασχόντων και Φίλων (ΠΟΣΠΦ) σε επιστολή της σε όλες τις Επιστημονικές Εταιρείες του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) διατυπώνει «έντονη ανησυχία και αγωνία» για την απροθυμία τους να συνεργαστούν και να συμμετέχουν στον διάλογο με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για βελτίωση των τεχνικών λεπτομερειών που αφορούν τις ιατρικές πράξεις εντός του Γενικού Σχεδίου Υγείας.

«Γνωρίζουμε ότι το ΓεΣΥ ως η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έγινε ποτέ στην Κυπριακή Δημοκρατία θα έχει προβλήματα, όμως με τη στάση άρνησης συνεργασίας των επιστημονικών εταιρειών είναι αναμενόμενο ότι τα προβλήματα αυτά θα είναι πολλαπλάσια απ’ όσα θα ήταν με την ενεργή συμμετοχή σας», αναφέρει η Ομοσπονδία στην ανακοίνωσή της.

Προσθέτει ότι «κατανοούμε πλήρως ότι από τη δική σας πλευρά υπάρχουν απορίες, κενά και αρκετά προβλήματα τα οποία έχετε εντοπίσει, ωστόσο, πιστεύουμε έντονα και είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσα από τη δική σας συμβολή και εμπειρογνωμοσύνη οι κανονισμοί εφαρμογής του ΓεΣΥ θα βελτιωθούν».

Θεωρούμε καθήκον σας, σημειώνει η ΠΟΣΠΦ, «από τη στιγμή που έχετε εντοπίσει κάποια λάθη, όπως διαβουλευθείτε εποικοδομητικά και υποβάλετε τις εισηγήσεις σας στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις για ένα καλύτερο ΓεΣΥ, πράττοντας το σωστό προς όφελος των ασθενών».

Η Παγκύπρια Ομοσπονδία Πασχόντων και Φίλων επικαλείται διαβεβαιώσεις που έλαβε από πλευράς του ΟΑΥ «ότι θα αξιολογήσει τις εισηγήσεις των επιστημονικών εταιρειών και θα τις ενσωματώσει εκεί και όπου αυτό είναι εφικτό».

Επίσης, «εννοείται ότι η στήριξη και της ΠΟΣΠΦ είναι δεδομένη για όσα αιτήματα κρίνουμε λογικά και τεκμηριωμένα, ενώ θα ασκηθεί και πίεση προς τον ΟΑΥ (μέσα και από την συμμετοχή του εκπροσώπου μας στο Διοικητικού Συμβουλίου του οργανισμού), σε περίπτωση που δεν υιοθετήσει μέτρα τα οποία θα βελτιώσουν την ποιότητα του ΓεΣΥ», αναφέρει η Ομοσπονδία στην επιστολή της.

Καταλήγοντας ευελπιστεί ότι τα μέλη των επιστημονικών εταιρειών, «θα αφουγκραστείτε τις ανησυχίες των ασθενών και με ύψιστο αίσθημα ευθύνης θα πράξετε το σωστό για εσάς και τους ασθενείς, συμβάλλοντας στη βελτίωση του Γενικού Συστήματος Υγείας».

Σε άλλη ανακοίνωσή της και πάλι με επίκεντρο το ΓεΣΥ, η Παγκύπρια Ομοσπονδία Πασχόντων και Φίλων, αναφέρει ότι «εδώ και χρόνια οι πολίτες βιώνουν ένα χρεοκοπημένο σύστημα υγείας, ένα σύστημα που χωρίζει τους ασθενείς σε πλούσιους και φτωχούς, σε επώνυμους και ανώνυμους».

Προσθέτει ότι «θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν όλοι ότι ο κόσμος ταλαιπωρείται καθημερινά και χάνονται ανθρώπινες ζωές γιατί κάποιοι δεν επιθυμούν την αλλαγή του σημερινού συστήματος, θέτοντας επιμέρους συμφέροντα πάνω από το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον».

Εξάλλου, αντιπροσωπεία της ΠΟΣΠΦ συναντήθηκε με τον Εκτελεστικό Διευθυντή, περιφέρειας Λευκωσίας, του Οργανισμού Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ) Κυριάκο Γεωργίου.

Συζητήθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που παρατηρούνται στα κρατικά νοσηλευτήρια με έμφαση στην καλύτερη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού και των υποδομών για μείωση των λιστών αναμονής.