Επιστολή ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ σε ΥΠΟΙΚ – Ζητά τερματισμό της μείωσης των κλιμάκων εισδοχής

Τον άμεσο τερματισμό του άδικου μέτρου της μείωσης των κλιμάκων εισδοχής κατά 10% σε συγκεκριμένες περιπτώσεις νεοεισερχομένων, ζητεί η ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ με επιστολή της προς τον Υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη.

Στην επιστολή της την οποία έδωσε στη δημοσιότητα, η ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ αναφέρει ότι «σχεδόν έντεκα (11) χρόνια μετά, αυτό το μέτρο που υιοθετήθηκε σε άκρως διαφορετικές συνθήκες είναι χωρίς ουσιαστικό περιεχόμενο, μειώνει το εισόδημα των νεοεισερχομένων που στην καταπληκτική πλειοψηφία τους είναι νέοι, δημιουργεί διακρίσεις ανάμεσα στους ιδίους τους εργαζομένους, πλήττει μονόπλευρα τους πιο χαμηλόμισθους και στρεβλώνει τους όρους εργασίας τους».

Αναφέρει ότι «η πρόνοια αυτή υιοθετήθηκε το 2012 μέσα σε εκείνες τις πρωτόγνωρες συνθήκες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης όπου χρειάστηκε να υιοθετηθεί ένα πλαίσιο ευρύτερων μέτρων εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι επείγουσες ανάγκες με τη προοπτική να επανέλθουν μόλις βελτιωθούν οι συνθήκες, όπως και έγινε με τα πλείστα στα οποία επήλθε συμφωνία για σταδιακή κατάργηση τους».

Προσθέτει ότι στις σημερινές συνθήκες όπου λόγω της συμπίεσης των μισθών και της ανεξέλεγκτης ακρίβειας που μειώνουν το εισόδημα των εργαζομένων και χρειάζονται μέτρα στήριξης των χαμηλών εισοδημάτων, αυτό το μέτρο είναι παράδοξο και αντικοινωνικό.

«Το μέτρο και ο τρόπος εφαρμογής του που δεν είναι καθολικός για όλες τις προσλήψεις σε όλο το φάσμα της ιεραρχίας της κάθε οικονομικής οντότητας δημιουργεί αδικία και στρέβλωση», αναφέρει και προσθέτει ότι «υπάρχουν περιπτώσεις προσλήψεων σε χαμηλές κλίμακες που ο πρώτος μισθός με την εφαρμογή αυτού του μέτρου δεν ξεπερνά το κατώτατο μισθό».

Σε άλλο παράδειγμα, η ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ αναφέρεται στην πρόσληψη Βοηθών Γραμματειακών Λειτουργών Κλίμακα Α2-5-7+2 σε Δήμους όπου εφαρμόστηκε η πρόνοια αυτή με αποτέλεσμα ο τελικός ακάθαρτος μισθός να είναι περίπου 955 ευρώ και 2 χρόνια χωρίς προσαύξηση και η πρόσληψη Δημοτικού Γραμματέα κλίμακα Α15+2 χωρίς καμιά μείωση και παγοποίηση προσαύξησης.

Αναφέρει επίσης ότι σε κάποιες δε περιπτώσεις τόσο η μείωση αυτή όσο και η στέρηση της προσαύξησης για 2 χρόνια δημιουργεί και προβλήματα στην ανέλιξη και διάκριση μεταξύ συναδέλφων που προσλήφθηκαν την ίδια ημερομηνία στην ίδια θέση αλλά σε κάποιες περιπτώσεις δεν εφαρμόστηκε η μείωση αυτή λόγω προϋπηρεσίας σε άλλους οργανισμούς.

«Εκτιμούμε δε ότι η συγκεκριμένη εξέλιξη που είναι βέβαιο ότι στο άμεσο μέλλον θα προκαλέσει μεγαλύτερα ζητήματα δεν είναι επιθυμητή από κανένα, ούτε ακόμα και από το ίδιο το Υπουργείο Οικονομικών», καταλήγει η ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ, η οποία αναφέρει πως είναι έτοιμη για διάλογο.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.