Επιστολή στον Πρόεδρο για να απαγορευτούν φιλορωσικές εκδηλώσεις

Χρ. Κληρίδης: Παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αντισυνταγματική η απαγόρευση των συναθροίσεων

Η ελευθερία της συνάθροισης είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα και οποιοσδήποτε περιορισμός θα μπορούσε να επιβληθεί μόνο εκεί που υπάρχει θέμα ενδεχομένως πρόκλησης επεισοδίων και αναταραχών, δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου, Χρίστος Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως το σωματείο «Κοιvότητα ουκρανο-κυπριακής φιλίας» έχει ζητήσει απαγόρευση φιλορωσικών εκδηλώσεων στην Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω επιστολής που, όπως το ίδιο αναφέρει, απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη.

Ο κ. Κληρίδης είπε στο ΚΥΠΕ πως «με βάση όχι μόνο το Σύνταγμα, αλλά και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, πολύ δύσκολα γίνονται επιτρεπτές εξαιρέσεις στον κανόνα αυτό του κατοχυρωμένου δικαιώματος της ελευθερίας της συνάθροισης. Πολύ δύσκολα μπορούν να δοθούν εξαιρέσεις, διότι υπάρχει ο κίνδυνος το κράτος να υποπέσει σε παραβίαση ατομικών δικαιωμάτων», ανέφερε.

Είπε ακόμη πως «σε δημοκρατικά πολιτεύματα σπανίζει ο περιορισμός του δικαιώματος αυτού, διότι θεωρείται το δικαίωμα αυτό ως ένα από τα βασικά δικαιώματα που τυγχάνουν προάσπισης στη δημοκρατία και το οποίο είναι συνταυτισμένο με την ελευθερία του λόγου». Σημείωσε, εξάλλου, πως ακόμα και την περίοδο που υπήρχε θέμα δημόσιας υγείας, προσπάθεια επέμβασης στο δικαίωμα της συνάθροισης και της άσκησής του κρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι παραβίαζε τα ατομικά αυτά δικαιώματα.

«Η κάθε εκδήλωση κρίνεται από τα δικά της γεγονότα και δεν μπορεί να απαγορευθούν γενικά οι συναθροίσεις, επειδή σχετίζονται με τη Ρωσία ή επειδή υποστηρίζουν τον Πούτιν», σημείωσε ο κ. Κληρίδης. «Το να περιορίσεις κάποιους διότι υποστηρίζουν κάποια θέση, δύσκολα γίνεται, έστω και αν η θέση αυτή δεν είναι αρεστή, νοουμένου ότι η εκδήλωση είναι ειρηνική. Με βάση τη νομολογία του Δικαστηρίου, λαμβάνεται σοβαρά υπόψιν η πρόθεση των διοργανωτών. Όμως γενική απαγόρευση των συναθροίσεων είναι αντισυνταγματική και παραβιάζει τη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με το σωματείο «Κοιvότητα ουκρανο-κυπριακής φιλίας», στην επιστολή προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη αναφέρεται ότι «στην Κύπρο λαμβάνουν χώρα μαζικές εκδηλώσεις για την υποστήριξη του πολέμου και της δολοφονίας ανθρώπων».

Προστίθεται ότι σε αυτές τις εκδηλώσεις εκφωνούνται «ομιλίες που δικαιολογούν και εξυμνούν τα εγκλήματα της Ρωσίας στην Ουκρανία, οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες υποστηρίζουν ανοιχτά τη Ρωσία, τον Πούτιν και τον πόλεμο που διεξάγουν στην Ουκρανία».

Το σωματείο ζητεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να απαγορεύσει μαζικές φιλορωσικές ενέργειες στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς επίσης να προσαγάγει στη δικαιοσύνη «τους διοργανωτές δημοσίων εκδηλώσεων».

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy