Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τον Πρόεδρο της Βουλής για εκταφές στο Πυρόι

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, την Κυβέρνηση και κάθε αρμόδια αρχή για την έναρξη τη διερεύνηση των πληροφοριών για τάφους αγνοουμένων στο Πυρόι, αποστέλλει αύριο Παρασκευή ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης.

Την αποστολή της επιστολής αποφάσισε σε συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία των τοπικών αρχών της κοινότητας Πυροϊου κατά την οποία παρέλαβε ψήφισμα για την 46η επέτειο κατάληψης της κοινότητας από τα τουρκικά στρατεύματα.

Με το ψήφισμα, οι Πυρογιάτες ζητούν απαγκίστρωση όλων των στρατευμάτων από το Πυρόι και διάνοιξη του οδοφράγματος. Ο κοινοτάρχης Πυροϊου  Κωνσταντίνος Αδάμου είπε στον Πρόεδρος της Βουλής ότι στο Πυρόι υπάρχουν τάφοι αγνοουμένων αλλά κανένας δεν ενδιαφέρθηκε για εσκαφές.

46 χρόνια μετά επιδίδουμε ψήφισμα στον Πρόεδρο της κυπριακής Βουλής Δημήτρη Συλλούρη.

Τα 46 χρόνια για εμάς είναι πάρα πολλά και πρέπει να γνωρίζεται ότι οι Πυρογιάτες επισκεφθήκαμε το χωριό μας για πρώτη φορά πριν δυόμισι χρόνια, καθώς για 44 χρόνια το χωριό ήταν απροσπέλαστο τόσο για τους Τ/κ όσο και τους Ε/κ.

Συνεχίζοντας, ο κοινοτάρχης ανέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής ότι το χωριό είναι ερειπωμένο και «στέκουν μόνο 3 σπίτια, ένα παρατηρητήριο, το σχολείο και η εκκλησία».

Ακολούθως ανέφερε ότι για τη αναστήλωση και συντήρηση της εκκλησίας έγιναν παραστάσεις, προσθέτοντας ότι η εξωτερική πλευρά χρήζει άμεσης επιδιόρθωσης.  Σε ό,τι αφορά το εσωτερικό της εκκλησίας, είπε ότι χρειάζεται επίσης άμεση συντήρηση, αλλά θα πρέπει οι Βυζαντινολόγοι να τρέξουν να προλάβουν την καταστροφή των ψηφιδωτών και των τοιχογραφιών του.

Ο κ. Αδάμου ήγειρε επίσης το θέμα των αγνοουμένων και ειδικά των εκσκαφών- εκταφών. Είπε στον Πρόεδρο της Βουλής ότι πριν από δυόμισι χρόνια όταν άνοιξε το χωριό υπεδείχθησαν ορισμένοι χώροι στους οποίους είναι θαμμένοι αγνοούμενοι.

«Δυστυχώς κανένας δεν πήγε να σκάψει στο Πυρόι επειδή λένε ότι είναι στρατιωτική ζώνη» αλλά παρατήρησε, αν ο κοινοτάρχης πήγε στην εκκλησία δεν είναι στρατιωτική ζώνη.

Επί του θέματος ο κ. Αδάμου κάλεσε τον Πρόεδρο της Βουλής να μεριμνήσει ώστε το συντομότερο δυνατό να γίνουν εκσκαφές στο Πυρόι.

Στο Πυρόι πρέπει να υπάρχουν πάρα πολλοί θαμμένοι, δεν έχουμε όλα τα στοιχεία και καθώς ο χρόνος περνά τα στοιχεία χάνονται, συνέχισε προσθέτοντας ότι τις πληροφορίες αυτές θα τις συγκεντρώσουμε από Τ/κ.

Διατυπώνοντας τη θέση ότι «κανένας δεν ενδιαφέρεται για τους αγνοούμενους».

Ο Πρόεδρος της Βουλής αφού άκουσε τον κοινοτάρχη και παρέλαβε το ψήφισμα, υποσχέθηκε σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές και τον κοινοτάρχη, αύριο θα αποσταλεί επιστολή στους αρμοδίους και αντίγραφο αυτής στην Κυβέρνηση, τους αρμόδιους Υπουργούς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε σχέση με αυτά τα ζητήματα και ειδικά για το θέμα των αγνοουμένων».

Απευθυνόμενος στην αντιπροσωπεία των κοινοτικών αρχών Πυροϊου ζήτησε αν διαθέτουν χάρτες, σχέδια ή όποια άλλη πληροφόρηση που μπορεί να περιλάβει στην επιστολή να του τα παραδώσουν.

Ο κ. Συλλούρης δήλωσε ότι είναι εντελώς ακατανόητο το γεγονός ότι ακόμα δεν άνοιξε το οδόφραγμα του Πυροϊου.  Διατυπώνοντας τη θέση ότι «δεν υπάρχει απολύτως καμία δικαιολογία», εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορούν να μιλούν για άνοιγμα οδοφραγμάτων χωρίς να περιλαμβάνουν πρώτα, όπως έπρεπε να περιλαμβάνουν, το οδόφραγμα Πυροϊου που θα διευκολύνει μεγάλους αριθμούς πολιτών στη διακίνηση τους.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι το Πυρόι είναι το δεύτερο του χωριό και μεγάλωσε μαζί με κάποια από τα μέλη των τοπικών αρχών της κοινότητας.

Πρόσθεσε ότι γνωρίζει την εκκλησία και το σχολείο, στο οποίο έπαιζε τους άλλους συνομήλικους του.

Λαμβάνοντας εκ νέου το λόγο, ο Κοινοτάρχης είπε ότι το τελευταίο διάστημα αναλήφθηκαν κάποιες πρωτοβουλίες για τη διάνοιξη του οδοφράγματος Πυροϊου όπως το ψήφισμα που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

Εξέφρασε την άποψη ότι αναφορικά με τη διακίνηση στην περιοχή και το οδόφραγμα Πυροϊου, πρέπει οι τοπικοί παράγοντες των κοινοτήτων, Πυροϊου, Λουρουτζίνας, Αθηένου να καθίσουν σε ένα τραπέζι και να τα συζητήσουν.

Πρόσθεσε πως πρέπει να γίνουν κάποια πράγματα των οποίων η συζήτηση δεν πρέπει να δημοσιοποιηθεί.

Στο ψήφισμα που παραδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής με την ευκαιρία της 46ης επετείου της κατάληψης του Πυροϊου από τα τουρκικά στρατεύματα (18 Αυγούστου 1974), μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η παρούσα κατάσταση στην Κύπρο είναι απαράδεκτη και αποτελεί προσβολή για τη διεθνή νομική τάξη και συνιστά συνεχή απειλή στη σταθερότητα της περιοχής και που πρέπει επειγόντως να επανορθωθεί.

Οι Πυρογιάτες με το ψήφισμα δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις προσπάθειες τους μέχρι να τους επιτραπεί να επιστρέψουν στα σπίτια τους, τις περιουσίες τους και την αγαπημένη τους κοινότητα.

Περαιτέρω, απαιτούν απαγκίστρωση όλων των στρατευμάτων από το Πυρόι με στόχο το διάνοιξη του δρόμου Λευκωσίας – Λάρνακας που θα βοηθήσει τα μέγιστα σε απάμβλυνση  του κυκλοφοριακό προβλήματος της Λευκωσίας, καθώς θα ενώσει τις επαρχίες Λευκωσίας Λάρνακας μέσω Πυροϊου.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy