Επιστρέφει για την προετοιμασία της άτυπης πενταμερούς η Λουτ

ΠτΔ – Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό Προεδρικό Μέγαρο, Λευκωσία, Κύπρος Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης δέχεται την Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό κα Τζέιν Χολ Λουτ. // PoR – Special Envoy of the Secretary-General of the UN on Cyprus Presidential Palace, Lefkosia, Cyprus The President of the Republic, Mr Nicos Anastasiades, receives the Special Envoy of the Secretary-General of the UN on Cyprus, Ms Jane Holl Lute.

Μετά τις θετικές απαντήσεις των δύο πλευρών και των εγγυητριών δυνάμεων στην άτυπη συνάντηση 5+1, η σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα, Τζέιν Χολ Λουτ, που βρίσκεται στη Νέα Υόρκη, προσανατολίζεται να επιστρέψει στην Κύπρο το πρώτο 15νθήμερο του Ιανουαρίου. Διπλωματική πηγή που επικαλείται ο ανταποκριτής του ΚΥΠΕ στη Ν. Υόρκη επιβεβαίωσε σχετικό προχθεσινό δημοσίευμα της «Χαραυγής».


Η ίδια διπλωματική πηγή φέρεται να σημειώνει ταυτόχρονα ότι τα Ηνωμένα Έθνη θεωρούν θετικό που όλοι δηλώνουν πρόθυμοι να συμμετάσχουν σε μία άτυπη πενταμερή. Η νέα επίσκεψη Λουτ θα έχει ως σκοπό την προετοιμασία της άτυπης πενταμερούς, στην οποία θα επιδιωχθεί μία συναντίληψη για τον επιδιωκόμενο στόχο και για το πώς θα προχωρήσει η διαδικασία. Αν επιτευχθεί κάτι τέτοιο, θα εξαρτηθεί από το αν η Τουρκία και η τ/ κή πλευρά θα επιμείνουν στη λύση δύο κρατών αποποιούμενες τα ψηφίσματα και αποφάσεις του Σ. Ασφαλείας που προκαθορίζουν το στόχο: Λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα του Σ. Ασφαλείας.

Να σημειωθεί ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, θα περάσει τις γιορτές στην πατρίδα του, Πορτογαλία. Στις 10 Ιανουαρίου αναμένεται να υποβληθούν από τον ΓΓ στο Συμβούλιο Ασφαλείας οι εκθέσεις του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και την αποστολή των καλών του υπηρεσιών. Το Συμβούλιο αναμένεται μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου να ανανεώσει για ακόμη έξι μήνες τη θητεία της ειρηνευτικής δύναμης.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.