Επιστρέφει και µαγεύει το 34ο Φεστιβάλ της Ε∆ΟΝ 6-7-8 Ιουλίου, στη Λευκωσία

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.Η γιορτή της νεολαίας που επιβεβαιώνει ότι…
«Με οργάνωση και αγώνα παίρνουµε το µέλλον στα χέρια µας»

 

Επιστρέφει το 34ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, στις 6, 7 και 8 Ιουλίου, στην Τάφρο της Πύλης Αµµοχώστου στη Λευκωσία. Εκεί που θα ανοίξουν οι δρόµοι ξανά για την ανάπτυξη πολύµορφης δραστηριότητας, νεανικής καλλιτεχνικής δηµιουργίας και ποιοτικής ψυχαγωγίας, εκεί όπου θα κτυπά η καρδιά της νέας γενιάς.

Αναµφίβολα, δύο χρόνια απουσίας ήταν πολλά, ωστόσο το φεστιβάλ έρχεται ανανεωµένο και πιο πλούσιο από ποτέ µε δραστηριότητες που θα χαρίσουν στο κοινό µία πολύπλευρη απόλαυση. Ποιοτικό, αναβαθµισµένο και µε εκπλήξεις, το φεστιβάλ θα δώσει στον κόσµο τη χαρά του πολιτισµού, µίας έννοιας που τα τελευταία χρόνια οι κυβερνώντες προσπαθούν να της αφαιρέσουν την ουσία και την αξία.

Το φεστιβάλ θα πραγµατοποιηθεί κάτω από το σύνθηµα «Με οργάνωση και αγώνα παίρνουµε το µέλλον στα χέρια µας». Το σύνθηµα σκιαγραφεί το κάλεσµα που απευθύνει η Οργάνωση προς τη νέα γενιά. Να οργανωθεί στις γραµµές της Αριστεράς, να αγωνιστεί για όλα όσα έχει ανάγκη να κατακτήσει. Να πάρει, δηλαδή, το µέλλον της στα χέρια της.

Πολιτισµός για όλους…

Τα Παγκύπρια Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της Ε∆ΟΝ αποτελούν µια µικρή πολιτεία του εθελοντισµού και του πολιτισµού. Φέτος, η Κεντρική Σκηνή φιλοξενεί µια σειρά από καταξιωµένους καλλιτέχνες που αγκαλιάζονται από κάθε ηλικία και εκπροσωπούν διαφορετικά είδη µουσικής, ενώ την ίδια στιγµή δίνει βήµα σε νέα, κυπριακά µουσικά σχήµατα και καλλιτέχνες να παρουσιάσουν τη δική τους δουλειά και το δικό τους ταλέντο.

Τετάρτη 6 Ιουλίου

Οι Πυξ Λαξ εµφανίζονται για πρώτη φορά στη σκηνή του Φεστιβάλ της Ε∆ΟΝ µε τραγούδια που αγαπήσαµε µέσα από την πολύχρονη πορεία του συγκροτήµατος.

Το µουσικό σχήµα ΣaiΣ Project θα ανοίξει την πρώτη νύχτα του φεστιβάλ, σε µια συναυλία µε σύγχρονο ήχο βασισµένο στο κυπριακό στοιχείο. Η Κεντρική Σκηνή θα φιλοξενήσει επίσης ένα χορευτικό performance από τη σχολή χορού Olariu Dance Academy, ενώ την έναρξη του φεστιβάλ θα συνοδεύσει η µπάντα του Πολιτιστικού Οµίλου Ορµήδειας «Το Ρόδι».

Πέµπτη 7 Ιουλίου

Ο Βασίλης Παπακωνσταντίνου, ο αιώνιος έφηβος, έρχεται για άλλη µια φορά στο φεστιβάλ. Αυθεντικός, συναισθηµατικός και εκρηκτικός, θα ταξιδέψει το κοινό σε ροκ µουσικούς προορισµούς, τραγουδώντας δικές του µεγάλες επιτυχίες, στην απόλυτη ροκ συναυλιακή εµπειρία.

Τη συναυλία θα ανοίξει το δυναµικό ροκ µουσικό συγκρότηµα OnTour.

Παρασκευή 8 Ιουλίου

Το ταξίδι του 34ου Φεστιβάλ ολοκληρώνεται µε ένα µοναδικό, πρώτο στο είδος του, µουσικό αφιέρωµα στον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, που τόσο απρόσµενα έφυγε από κοντά µας, άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του στα Φεστιβάλ της Ε∆ΟΝ, όπως βέβαια και ευρύτερα στην ελληνική µουσική. Αγαπηµένες µελωδίες και στίχοι χιλιοτραγουδισµένοι, σε ένα ξεχωριστό αφιέρωµα µε ερµηνευτές τον Γιάννη Κότσιρα, τον Μίλτο Πασχαλίδη, τον ∆ιονύση Τσακνή, τα Κίτρινα Ποδήλατα και τον Steve Tesser.

Τη συναυλία θα ανοίξει το µουσικό σχήµα Private Garden σε ήχους garage και grunge rock, ενώ την ίδια βραδιά, στην Κεντρική Σκηνή, η Ειρήνη Χαραλάµπους θα παρουσιάσει Aerial Skills Performance.

…και όχι µόνο στην Κεντρική Σκηνή

943D7E76A1A3E2B9Af1E801497D61289 A 1

Συναυλίες και άλλα δρώµενα φιλοξενούν επίσης η Λαϊκή Σκηνή και η Μπουάτ.

Στη Λαϊκή Σκηνή θα παρελάσουν σειρά από λαϊκά χορευτικά και µουσικά σχήµατα, αναδεικνύοντας την παράδοση και τον πολιτισµό µας. Μεταξύ άλλων, οι επισκέπτες του φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν:

Στις 6 Ιουλίου – Συναυλία µε το µουσικό σχήµα Μιχάλη Φελλά, Κωνσταντίνας Φελλά, Κυριάκου Κυριάκου.

Στις 7 Ιουλίου – Συναυλία µε το µουσικό σχήµα ∆ηµήτρη Παναγή, Γιώργου Κουρόγιωργα, Νίκου Καµβίσιου και Αντώνη Τσιαγίδη.

Στις 8 Ιουλίου – Συναυλία µε το σχήµα Ρεµπέτικο Χωρίς.

280Cdc45Bbe4E3A219E76956462E47F5 A 1

Στην Μπουάτ, µε το τέλος του προγράµµατος της Κεντρικής Σκηνής, το µικρόφωνο παίρνουν µαθητικά και φοιτητικά µουσικά σχήµατα αλλά και άλλοι νέοι καλλιτέχνες που θα συνεχίσουν το µουσικό ταξίδι του φεστιβάλ µέχρι το πρωί.

Την πρώτη νύχτα του φεστιβάλ θα εµφανιστεί το µουσικό σχήµα των Μιχάλη Λυσιώτη, Αλέξανδρου Κωµοδρόµου, Κυριάκου Κώστα και Στέφανου Αρέστη, οι οποίοι θα ταξιδέψουν τον κόσµο σε ροκ και έντεχνα µονοπάτια. Θα ακολουθήσει ένα µουσικό πρόγραµµα µέχρι το πρωί, µε έντεχνα και λαϊκά τραγούδια από τον Μουσικό Όµιλο Πανεπιστηµίου Κύπρου.

Τη δεύτερη νύχτα του φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν οι rapper από Ελλάδα, Retro και Drugitiz. Ο Retro, µέλος των Rebellion Connexion, το συγκρότηµα που εκπροσωπεί µέχρι και σήµερα, θα παρουσιάσει τα χιπ χοπ τραγούδια του, τα οποία αποτελούν µια διαφορετική πολιτιστική πρόταση σε αντιπαράθεση µε την αισθητική του κυριάρχου πολιτιστικού ρεύµατος, µε ταξικό και στρατευµένο στίχο. Μαζί του θα είναι ο Drugitiz, µουσικός παραγωγός και rapper, ο οποίος θα κρατήσει παρέα στο κοινό σε ένα πάρτι µέχρι το πρωί.

Και ντοκιµαντέρ

Στο χώρο της Μπουάτ οι επισκέπτες θα έχουν και την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τρία ενδιαφέροντα ντοκιµαντέρ.

Την πρώτη µέρα θα προβάλλεται το ντοκιµαντέρ «Beyond history education – Πέρα από τη διδασκαλία της ιστορίας», το οποίο αγγίζει το ακανθώδες θέµα των εκπαιδευτικών συστηµάτων, βασισµένων στο εθνικιστικό αφήγηµα της Δεξιάς. Τη δεύτερη νύχτα του φεστιβάλ θα προβάλλεται το ντοκιµαντέρ «Μεταλλωρύχων µνήµες» της Παγκύπριας Εργατικής Οµοσπονδίας. Τέλος, την τελευταία µέρα του φεστιβάλ, στις 8 Ιουλίου, θα προβληθεί και το ντοκιµαντέρ «Λουλούδια και σφαίρες», των Πανίκου Χρύσανθου και Niyazi Kızılyürek.

4Ec822C538Ebadb927F1Df4D24Fe7Dba A 1

Το Κυπριακό και η ανάγκη απαλλαγής από τη διακυβέρνηση ΔΗΣΥ

Η δίκαιη και βιώσιµη λύση του Κυπριακού παραµένει για την Ε∆ΟΝ πρώτιστη προτεραιότητα. Ιδιαίτερα τώρα που οι διαπραγµατεύσεις βρίσκονται σε µια παρατεταµένη στασιµότητα, ο στόχος του Θεµατικού Κέντρου για το Κυπριακό είναι ο επισκέπτης να αντιληφθεί την κρίσιµη καµπή που βρίσκεται ο τόπος µας και τις καταστροφικές συνέπειες από τη διατήρηση της σηµερινής κατάστασης ή, ακόµη χειρότερα, από την οριστική διχοτόµηση. Παράλληλα, µπορεί να ενηµερωθεί για την αντίληψη της Ε∆ΟΝ στο Κυπριακό και γιατί η Οµοσπονδία αποτελεί τη µόνη εφικτή λύση για απελευθέρωση και επανένωση του τόπου και του λαού µας.

Εξίσου ενδιαφέρον -ιδιαίτερα ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2023- είναι το Θεµατικό Κέντρο που καταπιάνεται µε τα 10 χρόνια διακυβέρνησης ∆ΗΣΥ.

Στο συγκεκριµένο Θεµατικό Κέντρο παρατίθενται τα «έργα» του ∆ΗΣΥ επί των ηµερών διακυβέρνησής του: η διαφθορά, οι πολιτικές που εφαρµόζει στην υγεία, στην παιδεία, στο περιβάλλον, η συνειδητή εύνοια των λίγων και προνοµιούχων έναντι των πολλών. Αναδεικνύεται το ζήτηµα της στέγασης που βασανίζει τους νέους, η ακρίβεια που έχει γονατίσει τους εργαζόµενους, το ξήλωµα των εργασιακών δικαιωµάτων κ.α.

Από την άλλη, προτάσσεται η πρόταση της Ε∆ΟΝ για όλα τα ζητήµατα που αφορούν σήµερα την κοινωνία. Τονίζεται στο θεµατικό πως επί διακυβέρνησης ∆ΗΣΥ δεν µπορούµε να ελπίζουµε σε καλύτερες µέρες και πως ούτε µε διαφορετικό πρόσωπο αλλά το ίδιο πολιτικό πρόγραµµα θα υπάρξει ουσιαστική αλλαγή. Ουσιαστική αλλαγή τον Φεβρουάριο του 2023 µπορεί να γίνει µόνο µέσα από µια προοδευτική αλλαγή στη διακυβέρνηση.

 

Κυριάκος Λοΐζου

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.