Επιστρέφει και κλιμακώνεται η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο

Ενοχλημένη η Άγκυρα από τις δραστηριότητες της Ελλάδας και της Κύπρου 

Επιστρέφει και κλιμακώνεται, όπως φαίνεται, η ένταση στην Αν. Μεσόγειο και στην κυπριακή ΑΟΖ καθώς το ενεργειακό ζήτημα και η εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων παρουσιάζεται πολύ «ζωτικό» για την Τουρκία και την τουρκοκυπριακή ηγεσία.

Η αρχή της κλιμάκωσης εκδηλώθηκε με τις αντιδράσεις της Τουρκίας στην ελληνο-γαλλική συμφωνία και συνεχίστηκε με την παρενόχληση του ερευνητικού σκάφους Nautical Geo, οι εργασίες του οποίου αφορούν την κατασκευή του πολυδιαφημιζόμενου αγωγού EastMed. Ο σχεδιασμός για κατασκευή του εν λόγω αγωγού ενοχλεί την Τουρκία -παρ’ όλο που οι ειδικοί αναφέρουν ότι δεν είναι τεχνο-οικονομικά βιώσιμο έργο- καθώς αποκλείει την κατασκευή αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου μέσω Τουρκίας.

Ένας άλλος παράγοντας που φαίνεται να προκαλεί την κλιμάκωση της αντίδρασης από μέρους της Τουρκίας είναι το γεγονός ότι ετοιμάζονται οι ενεργειακοί κολοσσοί, όπως ο αμερικανικός EXXONMOBIL, o γαλλικός TOTAL και η ιταλική ENI να επιστρέψουν στην κυπριακή ΑΟΖ και να συνεχίσουν το ερευνητικό τους πρόγραμμα.

Σαφές μήνυμα ότι η Ελλάδα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου προκειμένου να συνεννοηθεί με την Τουρκία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα γίνει αξιακό σύνολο υποτέλειας έστειλε ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας. Σημειώνεται ότι η Τουρκία, με επιστολή στον ΟΗΕ, κατηγορεί την Ελλάδα ότι εξοπλίζει παρανόμως τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και την απειλεί.

«Η γαλάζια πατρίδα είναι η κόκκινη γραμμή μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, Ομέρ Τσελίκ, ενώ υποστήριξε πως στις δύσκολες στιγμές της Ελλάδας δεν θα τρέξουν πρώτα οι χώρες με τις οποίες συμμάχησε, αλλά η Τουρκία. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε ότι η θέση της τ/κ πλευράς και της Τουρκίας είναι ότι «πρέπει οπωσδήποτε να αναμένεται η λύση» του Κυπριακού για να γίνουν έρευνες σε σχέση με τον πλούτο που υπάρχει γύρω από το νησί και να πωληθεί αυτός ο πλούτος. Μιλώντας στο παράνομο πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΚ, ο Τατάρ προειδοποίησε ότι η Τουρκία και η «τδβκ» προβαίνουν σε παρόμοιες δραστηριότητες και ότι μπορεί να αυξηθεί η ένταση στην περιοχή.

Λιτή ανακοίνωση

Με μια λιτή ανακοίνωση μέσω του Twitter το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι πραγματοποιήθηκε χθες στην Άγκυρα ο 63ος γύρος των διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Το τουρκικό ΥΠΕΞ δίνει στη δημοσιότητα και φωτογραφία από τις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών. Επικεφαλής της τριμελούς ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο πρέσβης Παύλος Αποστολάκης και της τουρκικής ο Σεντάτ Ονάλ.
Η συνάντηση κράτησε σχεδόν δύο ώρες και έγινε στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναφέρουν τουρκικές διπλωματικές πηγές στο ΚΥΠΕ. Οι αντιπροσωπείες των δύο πλευρών παρακάθισαν στη συνέχεια σε γεύμα.

 

Νίκη Κουλέρμου

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.