Επιστρέφει το Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου – Όλες οι πληροφορίες

Mετά από δύο χρόνια πανδημίας ανοίγει το 23ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου, λεπτομέρειες του οποίου δόθηκαν σε συνέντευξη Τύπου στο Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΥΠΠΑΝ).

Το 23ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Χορού Κύπρου που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 3 και 25 Ιουνίου 2022 στο Θέατρο Ριάλτο. Το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει ένα πανόραμα χορογραφικών παραστάσεων από Αυστρία, Ελβετία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισραήλ, Ιταλία, Λίβανο, Πολωνία και Κύπρο. Τα έργα που έχουν επιλεγεί είναι καταξιωμένες διεθνείς παραγωγές που έχουν διακριθεί και συνεχίζουν την πορεία τους σε σημαντικές σκηνές χορού σε όλο τον κόσμο.

Μιλώντας στην συνέντευξη Τύπου, ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, αναφέρθηκε στον κορυφαίο θεσμό των Πολιτιστικών Υπηρεσιών, ο οποίος πραγματοποιείται από το 1998, συμβάλλοντας σημαντικά στην προώθηση του σύγχρονου χορού στην Κύπρο.

Ο θεσμός, είπε ο Υπουργός, συνέβαλε σημαντικά και στην ενδυνάμωση του διαπολιτισμικού διαλόγου και των σχέσεων μεταξύ της χορευτικής κοινότητας Κύπρου και άλλων χωρών, καθώς μέσω του Φεστιβάλ ενθαρρύνεται η κινητικότητα των καλλιτεχνών.

Μετά από μια δύσκολη διετία, κατά την οποία όλοι δοκιμαστήκαμε από την πανδημία, και δυο συνεχόμενες αναβολές -το 2020 και το 2021- φέτος, συνέχισε ο κ. Προδρόμου, έγινε εφικτό να διοργανωθεί το 23ο Φεστιβάλ. Στο φετινό Φεστιβάλ, πρόσθεσε, θα έχουμε τη χαρά να παρουσιάσουμε στο κοινό εννέα εξαιρετικά έργα, οκτώ από ομάδες του εξωτερικού και ένα από την Κύπρο.

«Μετά από δυο δεκαετίες ο θεσμός έχει καταφέρει να χτίσει ένα πιστό κοινό που συνεχώς μεγαλώνει και γίνεται πιο ευρύ, αφού αγκαλιάζεται απ’ όλες τις ηλικίες και τα κοινωνικά στρώματα, από επαγγελματίες του τομέα του χορού και μη. Είναι σημαντικό ότι, παράλληλα με την εξέλιξη του Φεστιβάλ, εξελίχθηκε και το κοινό της Κύπρου, έγινε πιο δεκτικό σε νέες ιδέες και νέες μορφές χορού και απέκτησε ψηλότερες απαιτήσεις», επεσήμανε ο κ. Προδρόμου.

Ενδεικτικό της αναγνώρισης της οποίας τυγχάνει ο θεσμός σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, σημείωσε, είναι το γεγονός ότι το Φεστιβάλ έχει λάβει το EFFE LABEL από την πλατφόρμα «Europe for Festival, Festivals for Europe».

«Δεν θα μπορούσε να μην γίνει αναφορά στη διαχρονική και πολύτιμη συνεργασία των Πρεσβειών (Αυστρίας, Ελβετίας, Ελλάδας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ισραήλ, Ιταλίας, Λιβάνου, Πολωνίας) στην Κύπρο για την επιτυχία του θεσμού. Το φεστιβάλ δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συμβολή και στήριξή τους», πρόσθεσε.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής των Πολιτιστικών Υπηρεσιών Κυπριανός Λούης, ανέφερε ότι μετά από δυο χρόνια πανδημίας άνοιξε ξανά τις πύλες του το Φεστιβάλ για το φιλότεχνο κοινό της Κύπρου.

Στη συνέχεια, η Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός και προϊστάμενη του τομέα Σύγχρονου Χορού Νάντια Στυλιανού αναφέρθηκε στον θεσμό και στη διαδρομή του, ενώ η Γενική Διευθύντρια του Θεάτρου Ριάλτο, Γεωργία Ντέτσερ παρουσίασε αναλυτικά τις παραστάσεις της φετινής διοργάνωσης.

Στη διάσκεψη παρέστησαν εκπρόσωποι από τις Πρεσβείες της Ελλάδας, του Ισραήλ, του Λιβάνου και της Πολωνίας.

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy