Παράθυρα/ Ορίζοντας

Επιστροφή με τα κινηματογραφικά διαμάντια της φεστιβαλικής χρονιάς

Με φυσική παρουσία, μετά από ένα χρόνο αισθητής απουσίας, επιστρέφουν οι Κινηματογραφικές Μέρες – ΚΥΠΡΟΣ 2021, τηρώντας όλα τα ισχύοντα μέτρα,  στην οθόνη του Θεάτρου Ριάλτο στη Λεμεσό και του Κινηματογράφου Ζήνα Πάλλας στη Λευκωσία, από 16 μέχρι 24 Απριλίου 2021 και με διοργανωτές τις Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού & Νεολαίας και το Θέατρο Ριάλτο.

Την ευθύνη για τον καταρτισμό του προγράμματος και των παράλληλων εκδηλώσεων, έχει η τριμελής Καλλιτεχνική Επιτροπή του Φεστιβάλ, αποτελούμενη από τη σκηνοθέτιδα – παραγωγό Τώνια Μισιαλή, τον ακαδημαϊκό Δρα Κώστα Κωνσταντινίδη και τον σκηνοθέτη – παραγωγό Μάριο Στυλιανού.

Προτείνοντας ένα εκλεκτό πρόγραμμα πέραν των 20 ταινιών μυθοπλασίας που συμπεριλαμβάνει παγκοσμίως βραβευμένες ταινίες (τμήμα Viewfinder), ένα πολύ υποσχόμενο διαγωνιστικό πρόγραμμα πλούσιο σε θεματική, ύφος και είδος (Glocal Images), την πρώτη παρουσίαση κυπριακών παραγωγών, (Η Μπαλάντα της Τρύπιας Καρδιάς, σε σκηνοθεσία Γιάννη Οικονομίδη, Πολίτης Τρίτης Ηλικίας, σε σκηνοθεσία Μαρίνου Καρτίκκη)  καθώς και παράλληλα προγράμματα για παιδιά και νέους, οι Κινηματογραφικές Μέρες – Κύπρος 2021 φιλοδοξούν να αποτυπώσουν το πνεύμα του ανεξάρτητου κινηματογράφου και να αναδείξουν, για άλλη μια χρονιά, τα κινηματογραφικά διαμάντια της φεστιβαλικής χρονιάς. Μεταξύ άλλων, θα προβληθούν οι ταινίες: Μήλα του Χρήστου Νίκου, που θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στα επερχόμενα Όσκαρ, Sweat του Magnus von Horn που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών το 2020, και Night of the Kings του Philippe Lacôte που βραβεύθηκε, μεταξύ άλλων, στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ.

Τη φετινή Διεθνή Κριτική Επιτροπή η οποία θα επιλέξει τις ταινίες που θα βραβευθούν στο διαγωνιστικό τμήμα, θα απαρτίζουν σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο του διεθνούς ανεξάρτητου κινηματογράφου.

Όπως αναφέρει το δελτίο τύπου: «Υμνώντας την τέχνη που τόσο συντρόφευσε το παγκόσμιο αυτή την τελευταία αλλόκοτη χρονιά, σε μια περίοδο εγκλεισμού, απομόνωσης και αντίξοης επιβίωσης, η φετινή έκδοση του Φεστιβάλ θα σκορπίσει αναμφίβολα ελπίδα και αισιοδοξία για το μέλλον. Στόχος της είναι η ανάπτυξη της κινηματογραφικής παιδείας, η στήριξη των ταλαντούχων δημιουργών, σκηνοθετών και επαγγελματιών της κυπριακής και διεθνούς κινηματογραφικής βιομηχανίας, η ανάδειξη της τέχνης του κινηματογράφου μυθοπλασίας και η καθιέρωση του Φεστιβάλ ως «πλατφόρμας» συνάντησης κινηματογραφιστών, καλλιτεχνών και φίλων του σινεμά από κάθε γωνιά του κόσμου.

H διεθνής Κριτική Επιτροπή θα απονείμει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας (€ 6.000), το Ειδικό Βραβείο Κριτικής Επιτροπής (€3.000) και το Βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας (€ 1.000). Οι ταινίες που θα προβληθούν στο επίσημο διαγωνιστικό πρόγραμμα διεκδικούν αυτομάτως και το Βραβείο Κοινού.

Τέλος μέσα από την έκδοσή του Κινηματογραφικές Μέρες για Παιδιά και Νέους, το φεστιβάλ προσκαλεί κι εφέτος σε δημιουργία, παιχνίδι,  και σ΄ένα πλούσιο πρόγραμμα διαδικτυακών προβολών και εργαστηρίων, μικρούς σε ηλικία, αλλά μεγάλους σε ταλέντο και φαντασία θεατές, ηλικίας από 8 μέχρι 18 ετών. Καλλιτεχνικός διευθυντής του νεανικού – παιδικού φεστιβάλ είναι ο σκηνοθέτης Πέτρος Χαραλάμπους.

 Θέατρο Ριάλτο, Λεμεσός & Ζήνα Πάλλας, Λευκωσία

16 – 24 Απριλίου

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ στο www.cyprusfilmdays.com

και  στη σελίδα του Φεστιβάλ στο facebook

 

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.