Επιστροφή όλων των φοιτητών στα πανεπιστήμια

Του
Αντρέα Σόλωνος*

 

Επειδή µετά και την πραγµατοποίηση διαµαρτυρίας της Προοδευτικής Κ.Φ. για τις εξελίξεις γύρω από την επιστροφή των φοιτητών στα πανεπιστήµια µε φυσική παρουσία ο καθείς λέει το µακρύ και το κοντό του για το περιεχόµενο και τις διεκδικήσεις που απορρέουν από τη διαµαρτυρία, θεωρώ χρέος µου να ξεκαθαρίσω κάποια πράγµατα.

Είµαστε η παράταξη της Αριστεράς! Είναι δεδοµένο ότι το φιλοσοφικό µας DNA αναπτύσσεται µε την ασταµάτητη πρόοδο της γνώσης και αποκτά ώθηση από την ανάπτυξη των θετικών, φυσικών και κοινωνικών επιστηµών. Εποµένως, δεν είµαστε απλώς υπέρ της επιστήµης, αλλά παλεύουµε τα αλµατώδη επιτεύγµατα της επιστήµης να υπηρετούν τις αυξανόµενες ανάγκες του συνόλου της κοινωνίας. Τα εµβόλια είναι αποτέλεσµα της συσσωρευµένης επιστηµονικής γνώσης που έσωσε και θα σώσει εκατοµµύρια ζωές από αρκετές ασθένειες, οι οποίες σήµερα µάλιστα εξαλείφθηκαν.

Είµαστε, λοιπόν, υπέρ των εµβολιασµών και καλούµε τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να εµβολιαστούν, όχι για το χατίρι κάποιου άλλου, αλλά πρωτίστως για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τους γύρω τους. Παράλληλα, δεν στηρίζουµε την έµµεση ή άµεση επιβολή του εµβολιασµού σε κανένα φοιτητή ή φοιτήτρια, όπως και σε κανέναν άλλο. Αντιθέτως, επιµένουµε ότι πρέπει έστω και τώρα να γίνει ολοκληρωµένη εκστρατεία ενηµέρωσης, αξιοποιώντας το εξειδικευµένο επιστηµονικό και ιατρικό προσωπικό του τόπου, καθηµερινά, για να φτάσει η ενηµέρωση αυτή παντού. ∆εν είναι µε τον εξαναγκασµό που θα ξεπεραστούν οι ανησυχίες γύρω από τους εµβολιασµούς, αλλά µέσα από την επιστηµονική διαφώτιση. Να φτάσει η φωνή της επιστήµης στους φοιτητές και όχι µε τις ενέργειες της κυβέρνησης να τίθεται στο στόχαστρο αδίκως η επιστήµη!

Είναι για αυτό που επιµένουµε ότι η επιστροφή ΟΛΩΝ των φοιτητών στη διά ζώσης διδασκαλία, πέραν των άλλων όλων, δίνει την ευκαιρία για τη διεξαγωγή µιας τέτοιας ολοκληρωµένης εκστρατείας µέσα στα πανεπιστήµια. Μέσα από τη µαζική και συστηµατική διανοµή ενηµερωτικών εντύπων, µέσα από την καθιέρωση εβδοµαδιαίων ενηµερωτικών συναντήσεων, από όπου οι φοιτητές µπορούν να πάρουν απαντήσεις στις ανησυχίες τους από εξειδικευµένους επιστήµονες, µέσα από τη συµβολή των καθηγητών και των φοιτητών των Ιατρικών Σχολών, έστω όπου υπάρχουν, στην εκστρατεία αυτή. Βέβαια, αυτή η εκστρατεία δεν πρέπει να είναι ευθύνη των πανεπιστηµίων, αλλά ευθύνη της ίδιας της κυβέρνησης, που οφείλει να αξιοποιήσει τα πανεπιστήµια και να τα στηρίξει για κάτι τέτοιο.

Το ζητούµενο, πριν και πάνω από όλα, είναι η επιστροφή ΟΛΩΝ των φοιτητών στη διά ζώσης εκπαίδευση. Είναι η ανάγκη διασφάλισης της καλύτερης δυνατής ποιότητας σπουδών για τους φοιτητές. Η εξ αποστάσεως όχι µόνο δεν µπορεί να το πετύχει, αφού λείπουν στοιχεία όπως αυτό της διαδραστικότητας και της ζωντανής ανταλλαγής απόψεων, αλλά προκαλεί και σωρεία προβληµάτων, ειδικά σε σπουδές µε πρακτικές και εργαστηριακά µαθήµατα. Εποµένως, ο στόχος ένας είναι: να µην αποκλειστεί κανένας φοιτητής από τη διά ζώσης διδασκαλία! Η περσινή χρονιά ήταν αρκετή! Φτάνει!

Η πανδηµία είναι εδώ και ενάµιση χρόνο η πραγµατικότητα της κυπριακής κοινωνίας. Η κυβέρνηση έπρεπε ήδη να έχει βρει τη λύση για το ζήτηµα από το τέλος του περασµένου ακαδηµαϊκού εξαµήνου και να έχει ήδη προχωρήσει. Τι συζητούµε σήµερα, ενώ σε λιγότερο από δύο εβδοµάδες είναι η έναρξη των µαθηµάτων; Συζητούµε ακόµη το πώς θα επιστρέψουν οι φοιτητές στα πανεπιστήµιά τους! Η κυβέρνηση δεν πήρε ακόµα απόφαση! Για την ακρίβεια φροντίζει για την καθυστέρηση του θέµατος.

Εποµένως, γι’ αυτά αντιδρούµε και γι’ αυτά ζητούµε ό,τι ζητάµε! Τα αυτονόητα! Όπως πολύ σωστά λέει και το σύνθηµα της διαµαρτυρίας µας, δηλαδή την επιστροφή όλων των φοιτητών στα πανεπιστήµιά τους, µε ασφάλεια και χωρίς οικονοµικούς αποκλεισµούς. Η Προοδευτική Κ.Φ. θα παραµένει εντός του κυπριακού φοιτητικού κινήµατος ο συλλογικός φορέας του οράµατος της καθολικά δηµόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης, σε όλες τις βαθµίδες! Το αποδείξαµε σήµερα, όπως και όλο το προηγούµενο διάστηµα! Σε αυτόν το δρόµο θα συνεχίσουµε! ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΡΑΜΑΤΑ!

* Επικεφαλής Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.