Η επιστροφή στην κανονικότητα έφερε και αύξηση λοιμώξεων

Έκκληση για τήρηση των προστατευτικών μέτρων ενόψει Χριστουγέννων


 

Έξαρση και άλλων ιογενών λοιμώξεων του αναπνευστικού που επηρεάζουν παιδιά, εκτός από τον κορονοϊό, παρατηρείται το τελευταίο διάστημα. Η λέκτορας Παιδιατρικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Ζωή Δωροθέα Πανά, ανέφερε μιλώντας χθες στον «Άστρα» ότι αυξήθηκαν και οι νοσηλείες παιδιών. Εξήγησε ότι κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου αυξάνεται η πιθανότητα και το ποσοστό εμφάνισης τέτοιων λοιμώξεων. Σημείωσε μάλιστα ότι με την επιστροφή στην κανονικότητα, μετά τα περιοριστικά μέτρα λόγω κορονοϊού, είναι πιο ευάλωτα τα παιδιά σε λοιμώξεις. Καθησύχασε ωστόσο τους γονείς ότι αυτή η έξαρση είναι παροδική. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να τηρούνται να μέτρα ατομικής προστασίας και ανέφερε πως τα εμβόλια είναι το πιο ισχυρό όπλο για ενίσχυση του οργανισμού των παιδιών.

​​​​​​Την ίδια ώρα, έκκληση για τήρηση των προστατευτικών μέτρων ενόψει των Χριστουγέννων απευθύνει ο ΟΚΥπΥ υπό το φως της αύξησης των περιστατικών κορονοϊού που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία. Ο εκπρόσωπος Τύπου του Οργανισμού ανέφερε ότι πέραν του εμβολιασμού, ενόψει των Χριστουγέννων θα πρέπει να τηρούνται τα μέτρα προστασίας, όπως η τήρηση αποστάσεων, η χρήση μάσκας και αντισηπτικού, όπως και η αποφυγή επισκέψεων σε χώρους όπου υπάρχει συνωστισμός ή δεν υπάρχει καλός εξαερισμός. Ο Χαράλαμπος Χαριλάου τόνισε ότι ο στόχος δεν είναι να αυξάνει συνεχώς το σύστημα υγείας τις κλίνες νοσηλείας για τον κορονοϊό, αλλά η μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα.

Μόνο έτσι θα μειωθούν τα άτομα που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσηλευτήρια, δήλωσε ο κ. Χαριλάου, σημειώνοντας ότι οι νοσηλείες έχουν το τελευταίο διάστημα αργή αλλά σταθερή αύξηση.

Ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στα δημόσια νοσηλευτήρια 101 ασθενείς, 2 σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και 8 σε συνθήκες αυξημένης φροντίδας.


Αφορούν κυρίως ηλικιωμένους με χρόνια νοσήματα που είτε έχουν ιστορικό εμβολιασμού, αλλά παρήλθε αρκετός χρόνος από την τελευταία δόση, είτε δεν έχουν εμβολιαστεί.

Η αιτία γι’ αυτήν την πρωτόγνωρη για τα δεδομένα της περιόδου αύξηση των ιώσεων δεν έχει διευκρινιστεί, με τους ειδικούς να πιθανολογούν ότι τα περιοριστικά μέτρα των δύο προηγούμενων ετών της πανδημίας δεν έδωσαν χώρο στις ιώσεις να κυκλοφορήσουν, με αποτέλεσμα φέτος που οι ρυθμοί της ζωής έχουν επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα, ο πληθυσμός να μην έχει ανοσία και η μετάδοση να είναι ευκολότερη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV, ο οποίος είναι το συχνότερο αίτιο νοσηλείας βρεφών στη διάρκεια του χειμώνα.

Για την πρόληψη των λοιμώξεων οι οδηγίες είναι σαφείς: καλή διατροφή, ενυδάτωση, επαρκής ανάπαυση, καλός ύπνος. Από κει και πέρα, όταν έχουμε υπόνοια ότι το παιδί έχει κάποια ίωση, το κρατάμε στο σπίτι και για να βελτιωθεί η υγεία του και για να μη διασπείρει τον ιό.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.