Επιστροφή στις σχολικές μονάδες… τρέξιμο για να καλύψουν τη χαμένη ύλη

Μαθητές και εκπαιδευτικοί επιστρέφουν στις τάξεις και ξεκινούν αξιολογήσεις και εξετάσεις

 

Όλοι οι εκπαιδευτικοί, το προσωπικό στα σχολεία και οι μαθητές Μέσης υποχρεούνται να έχουν αρνητικό τεστ κορονοϊού αύριο

 

Του Ειρηναίου Πίττα

Στην τελική ευθεία μπαίνουν από τη Δευτέρα όλες οι σχολικές βαθμίδες της εκπαίδευσης. Είναι από τις λίγες φορές τη φετινή χρονιά που τα σχολεία ανοίγουν χωρίς ιδιαίτερες εκκρεμότητες. Μετά από μια σχολική χρονιά που πέρασε, κυριολεκτικά και χωρίς ίχνος υπερβολής, από χίλια μύρια κύματα, οι μαθητές, οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί νιώθουν ανακουφισμένοι καθώς το τέλος πλησιάζει και αυτοί γνωρίζουν, αν δεν αλλάξει κάτι δραματικά, πώς θα εξελιχθεί η χρονιά.

Είναι γεγονός πως οι συνθήκες με την πανδημία τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δεν ήταν ιδανικές, ωστόσο το Υπουργείο Παιδείας και το Υπουργικό Συμβούλιο, με την ανετοιμότητα και αλλοπρόσαλλες ή ακόμα παράλογες πολλές φορές αποφάσεις, έκαναν τα πράγματα δυσκολότερα. Τη μεγαλύτερη διάρκεια της χρονιάς οι εμπλεκόμενοι διακατέχονταν από αισθήματα ανασφάλειας και αβεβαιότητας, αφού οι χειρισμοί των αρμοδίων δεν ενέπνεαν σιγουριά και ασφάλεια.

Αύριο λοιπόν οι μαθητές όλων των βαθμίδων επιστρέφουν στις σχολικές μονάδες με την ευχή ότι θα είναι η τελευταία φορά που θα βρεθούν στις αίθουσες με περιορισμούς, μάσκες και κρατώντας αποτέλεσμα rapid test.

Ανακούφιση για τα Δημοτικά

Ανακούφιση νιώθουν οι εμπλεκόμενοι με τη Δημοτική Εκπαίδευση, καθώς τα αιτήματά τους εισακούστηκαν αυτή τη φορά και τα παιδιά θα επιστρέψουν κανονικά στα σχολεία, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν οι σκέψεις για αναβολή της επιστροφής.

Η πρόεδρος της ΠΟΕΔ δήλωσε πως το άνοιγμα των σχολείων πρέπει να συνοδεύεται από μέτρα, τα οποία θα διασφαλίζουν την ασφάλεια παιδιών και εκπαιδευτικών και παράλληλα θα αποτρέψουν το ενδεχόμενο δημιουργίας αλυσίδων μετάδοσης. Τόνισε επίσης ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός σε σχέση με την τήρηση των μέτρων υγειονομικής προστασίας.

Ικανοποίηση εξέφρασε ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικής, Σωτήρης Χριστοφή, λέγοντας ότι το αίτημα για επιστροφή ήταν και δικό τους καθώς, όπως είπε, έχει αποδειχτεί πως τα περιστατικά δεν εξέρχονται των σχολικών χώρων σε τόση μεγάλη διάσταση, όσο θέλουν κάποιοι να παρουσιάζουν.

Όσον αφορά τους διδακτικούς στόχους της χρονιάς, στα Δημοτικά δεν υπάρχει κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα καθώς με την αναβολή των καθιερωμένων γιορτών, εκδηλώσεων και εκδρομών δόθηκε η ευκαιρία για κάλυψη της ύλης. Το διάστημα που απομένει, οι εκπαιδευτικοί θα έχουν την ευκαιρία να ολοκληρώσουν ό,τι απέμεινε, να διαπιστώσουν κατά πόσον υπήρξαν κενά από την τηλεκπαίδευση και να προχωρήσουν σε επαναλήψεις για εμπέδωση.

Υπενθυμίζεται ότι οι εκπαιδευτικοί και το προσωπικό των Δημοτικών, πλην των εμβολιασμένων και όσων νόσησαν, είναι υποχρεωμένοι να έχουν στην κατοχή τους αρνητικό τεστ κορονοϊού. Οι μαθητές του δεύτερου κύκλου της Δ’, Ε’ και Στ’ τάξης του Δημοτικού, δεν είναι υποχρεωμένοι, αλλά προτρέπονται να προβούν σε προαιρετικό rapid test, μετά από συναίνεση των γονιών τους.

Σε σχέση με το ημερολόγιο της χρονιάς τα Δημοτικά, όπως ήταν προγραμματισμένο, θα κλείσουν για τους μαθητές στις 16 Ιουνίου.

Χωρίς άγχος επιστρέφουν τα Γυμνάσια

Μέχρι πριν λίγες μέρες υπήρχε έντονος αναβρασμός σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς, καθώς δεν είχε ανακοινωθεί κάτι επίσημα σχετικά με τις εξετάσεις στα Γυμνάσια. Οι ανησυχίες ότι με το άνοιγμα θα έμπαιναν σε αγώνα δρόμου για κάλυψη της ύλης διασκεδάστηκαν, μετά την επίσημη ανακοίνωση πως ούτε και φέτος θα πραγματοποιηθούν τελικές εξετάσεις.

Συνεπώς μαθητές και εκπαιδευτικοί θα επιστρέψουν αύριο στις σχολικές αίθουσες χωρίς ιδιαίτερο άγχος, σε μια προσπάθεια να εκμεταλλευτούν εποικοδομητικά το χρόνο που έμεινε. Το Υπουργείο, λαμβάνοντας υπόψιν τις συνθήκες που επικράτησαν στη διάρκεια της φετινής χρονιάς εν μέσω πανδημίας και ειδικά τη λειτουργία των Γυμνασίων για διάστημα περίπου τριών μηνών με εξ αποστάσεως φοίτηση, αποφάσισε ότι από τη μια δεν θα διεξαχθούν οι γραπτές προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις ή και ανεξετάσεις και από την άλλη, η λήξη των μαθημάτων να μετατεθεί στις 16 Ιουνίου.

Όπως και πέρσι, έτσι και φέτος κανένας μαθητής Γυμνασίου δεν θα μείνει στάσιμος λόγω επίδοσης. Η αξιολόγηση των μαθητών θα γίνει με προφορική αξιολόγηση και διαγωνίσματα.

Στην τελική ευθεία για τις εξετάσεις στα Λύκεια

Εν αντιθέσει με τα Γυμνάσια, στα Λύκεια και τις Τεχνικές Σχολές, οι εξετάσεις τετραμήνων σε Α’ και Β’ και οι Παγκύπριες σε Γ’, θα διεξαχθούν κανονικά. Η σχολική χρονιά στα Λύκεια θα ολοκληρωθεί στις 19 Μαΐου. Οι εξετάσεις τετραμήνων θα ξεκινήσουν στις 24 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 10 Ιουνίου. Οι Παγκύπριες θα ξεκινήσουν επίσης στις 24 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 14 Ιουνίου.

Όπως έγινε γνωστό, για τις Παγκύπριες έχουν γίνει διευθετήσεις για επιπρόσθετα εξεταστικά κέντρα για όσους θα είναι φορείς ή στενές επαφές κρουσμάτων κορονοϊού. Για τις εξετάσεις τετραμήνων, θα προγραμματιστούν δεύτερη ή και τρίτη σειρά εξετάσεων για όσους δεν θα μπορούν να παρακολουθήσουν την πρώτη σειρά.

Ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Θέμης Πολυβίου, σε δηλώσεις επεσήμανε την ανάγκη για λήψη μέτρων ασφάλειας, ώστε να είναι προστατευμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι και στις σχολικές αίθουσες, σε πρώτη φάση, όσο και στους χώρους εξετάσεων σε μεταγενέστερο στάδιο.

Ο πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Γονέων Μέσης, Χαράλαμπος Διονυσίου, δήλωσε πως είναι ό,τι καλύτερο η επιστροφή των μαθητών στα σχολεία, εκεί δηλαδή που ανήκουν. Επεσήμανε, επίσης, ότι έμεινε λίγος χρόνος για να ολοκληρωθεί η χρονιά και οι εμπλεκόμενοι πρέπει να επιδείξουν ακόμα λίγη υπομονή και να τηρούν τα μέτρα ατομικής προστασίας και τα πρωτόκολλα.

 

Ανάγκη αλλαγής  της νομοθεσίας των Παγκυπρίων

Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για τροποποίηση της νομοθεσίας των Παγκυπρίων, ώστε να δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία σε όσους τελειόφοιτους για διαφόρους ιατρικούς, και όχι μόνο, λόγους δεν μπορούν να παρακολουθήσουν την καθορισμένη ημερομηνία εξέτασης. Το πιο πάνω αίτημα χρονολογείται και δεν προέκυψε λόγω πανδημίας, μόνο που σήμερα είναι πιο έντονο, καθώς είναι και πιο πιθανό να απουσιάζει ένας μαθητής για ιατρικούς λόγους.

Με βάση την ισχύουσα νομοθεσία, αν ένας μαθητής βρίσκεται για παράδειγμα στο νοσοκομείο την ημέρα των Παγκυπρίων Εξετάσεων, χάνει τη συμμετοχή στις εξετάσεις, χωρίς να έχει δεύτερη ευκαιρίας. Σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν μέχρι σήμερα, το ίδιο θα ισχύει και φέτος. Αν δηλαδή, ένας μαθητής νοσεί σοβαρά με κορονοϊό και βρίσκεται στο νοσοκομείο, σε κατάσταση που δεν μπορεί να παρακαθίσει στις εξετάσεις, τότε θα χάσει την ευκαιρία του, χωρίς να μπορεί να γίνει κάτι ούτως ώστε να εξεταστεί μεταγενέστερα.

Αναβαθμίσεις που… ακόμα έρχονται

Η υγειονομική κρίση έκρινε από την αρχή της σχολικής χρονιάς αναγκαίες κάποιες αλλαγές στις σχολικές μονάδες, παρόλο που κάποιες από αυτές μπορούσαν εύκολα να προβλεφθούν από την προηγούμενη χρονιά και να εφαρμοστούν όσο τα σχολεία παρέμεναν κλειστά την περίοδο του καλοκαιριού, ή ακόμα και κατά τα lockdown. Η ανάγκη για εφαρμογή αποστάσεων μέσα στις τάξεις σήμαινε ότι έπρεπε τα θρανία να μετατραπούν σε μονά. Λόγω της ελλιπούς προετοιμασίας, η χρονιά ξεκίνησε με τριπλά θρανία, ενώ σε πολλές, αν όχι τις περισσότερες σχολικές μονάδες τα μονά θρανία ακόμα… έρχονται.

Η μετάβαση σε τηλεκπαίδευση σε διάφορα στάδια της σχολικής χρονιάς έφερε στο προσκήνιο τον τριτοκοσμικό τεχνολογικό εξοπλισμό των σχολείων και την ανάγκη αναβάθμισής. Το υπουργείο έκανε μεν εξαγγελίες, αλλά η αναβάθμιση ακόμα αναμένεται.

Οι νέοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές έφτασαν και ξεκίνησαν να διαμοιράζονται στα σχολεία πριν μερικές εβδομάδες -και μετά το άνοιγμα των σχολείων- ενώ οι συνδέσεις στο διαδίκτυο παρουσιάζουν ακόμα προβλήματα. Οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν επίσης την εγκατάσταση συστημάτων εξαερισμού στις τάξεις, αφού η κατάσταση το χειμώνα με ανοικτά τα παράθυρα ήταν ανυπόφορη. Παρ’ όλα αυτά ο χειμώνας πέρασε, όμως δεν υπήρξε ανταπόκριση.
Αυτή την περίοδο οι γονείς των τελειόφοιτων, κυρίως, ζητούν προτεραιοποίηση των παιδιών τους στον εμβολιασμό, ούτως ώστε να μπορούν απρόσκοπτα αν θέλουν να μεταβούν για σπουδές στο εξωτερικό, αλλά το αίτημά τους παραμένει μέχρι στιγμής αναπάντητο.

 

 

 

Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.
Ακολουθήστε μας και στο Google News.