Επιστροφή στον Μεσαίωνα στις ΗΠΑ – Το Ανώτατο Δικαστήριο καταργεί το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση

Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε την Παρασκευή την απόφαση Roe v. Wade, καταργώντας το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση μετά από σχεδόν 50 χρόνια, σε μια απόφαση που θα μεταμορφώσει την αμερικανική ζωή, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι NYTimes.

Στο εξής, τα δικαιώματα των αμβλώσεων θα καθορίζονται από τις πολιτείες, εκτός εάν αποφασίσει το Κογκρέσο.

Ήδη, σχεδόν οι μισές πολιτείες έχουν ή θα ψηφίσουν νόμους που απαγορεύουν τις αμβλώσεις, ενώ άλλες έχουν θεσπίσει αυστηρά μέτρα που ρυθμίζουν τη διαδικασία.

Δημοσίευμα των NYTimes, τον Μάιο, που αναφερόταν στο σενάριο ακύρωσης του νόμου, έκανε λόγο για μια πρωτοφανή παρέμβαση στο δικαίωμα αναπαραγωγής στις ΗΠΑ από την πλευρά του Ανώτατου Δικαστηρίου.

Όπως εξηγούσε, ορισμένες γυναίκες θα πρέπει να ταξιδέψουν σε πολιτεία όπου η άμβλωση θα παραμείνει νόμιμη ή να παραγγείλουν μέσω Διαδικτύου χάπια έκτρωσης. Η ανατροπή της απόφασης Roe θα σημάνει ότι οι γυναίκες αυτές θα πρέπει να ταξιδέψουν μακριά για να κάνουν έκτρωση, κάτι ανέφικτο για φτωχές και μετανάστριες χωρίς έγγραφα.

Να σημειωθεί ότι με την απόφαση Roe εναντίον Wade του 1973 η τότε σύνθεση του Ανωτάτου Δικαστηρίου αποφάνθηκε ότι το Σύνταγμα των ΗΠΑ προστατεύει την ελευθερία μιας εγκύου γυναίκας να επιλέξει να κάνει άμβλωση.

Πηγή: lifo.gr

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.