Επιστροφή των ψηλών φόρων σε ρεύμα και καύσιμα προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών

ΥΠΟΙΚ: «Τα μέτρα δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ αόριστον»

 

Επιστροφή των υψηλών φορολογικών συντελεστών στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα πετρελαιοειδή προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δηλώνοντας ότι «τα βραχυπρόθεσμα μέτρα δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ αόριστον».

Μιλώντας σε συζήτηση πάνελ στο 12ο Nicosia Economic Congress με τίτλο «Κυπριακή Οικονομία και Νέες Πραγματικότητές», ο Υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι οι τιμές στον τομέα της ενέργειας δεν αναμένεται να μειωθούν στο μέλλον. Πρόσθεσε ωστόσο ότι «τα βραχυπρόθεσμα μέτρα (τα οποία λήφθηκαν και αφορούν τη μείωση των φόρων στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα πετρελαιοειδή) δεν μπορούν να συνεχιστούν επ’ αόριστον και έρχονται σε αντίθεση με τη διακηρυγμένη πολιτική της ΕΕ για την πράσινη μετάβαση που προνοεί αύξηση των φόρων στα καύσιμα».

Σημειώνεται πάντως ότι ο Κ. Πετρίδης φαίνεται ότι αναθεώρησε τις εκτιμήσεις του σε σχέση με τον πληθωρισμό, λέγοντας ότι «αποτελεί την πιο επικίνδυνη παράμετρο της κρίσης και είναι άγνωστο πού θα οδηγήσει». Ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση η οποία έχει διαμορφωθεί έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με την πετρελαϊκή κρίση της δεκαετίας του ’70, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός είναι εισαγόμενος λόγω της γεωπολιτικής κατάστασης και ως εκ τούτου είναι πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Ακόμη, ανέφερε ότι «αν η κατάσταση συνεχιστεί, σίγουρα θα αναπροσαρμοστούν οι οικονομικές πολιτικές πολλών χωρών. Θα πρέπει να γίνει περισσότερη στόχευση κονδυλίων του προϋπολογισμού σε ευάλωτους για να αποτρέψουμε το ενδεχόμενο της ενεργειακής φτώχειας και να προστατεύσουμε τις πιο ευάλωτες ομάδες, γιατί είναι αυτές που πλήττονται περισσότερο από τον πληθωρισμό», πρόσθεσε.

Ανώμαλη κοινωνική επίπτωση

Εν τω μεταξύ, στη συζήτηση διαφάνηκε ότι υπάρχει διχογνωμία στην κυβέρνηση για την πράσινη μετάβαση. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε πάρα πολύ υψηλούς τους στόχους που θέτει η ΕΕ και εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της πράσινης φορολόγησης, ώστε να υπάρξει μια πιο ομαλή μετάβαση. Σε αντίθετη περίπτωση, πρόσθεσε, θα υπάρξει ανώμαλη κοινωνική επίπτωση. Ωστόσο η Υπουργός Ενέργειας, Νατάσα Πηλείδου, είπε ότι ότι η πράσινη φορολογία είναι μέρος της πράσινης μετάβασης και αναφέρθηκε επίσης στα σχέδια τα οποία ανακοινώθηκαν, με τον Κ. Πετρίδη να επισημαίνει ωστόσο ότι «δεν σημαίνει ότι τα πάρα πολλά σχέδια θα αποφύγουν τις πληθωριστικές ανισότητες, ειδικά για τους ευάλωτους».

 

 

«Fit for 55»
Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, αν εφαρμοστεί το «Fit for 55», που είναι ο στόχος της ΕΕ, θα χρειαστεί επιπλέον επενδύσεις ύψους 1 δισ. ευρώ, ενώ η πράσινη μετάβαση δεν είναι δημοσιονομικά ουδέτερη. Ανέφερε επίσης ότι ο τραπεζικός τομέας πρέπει να αναπροσαρμοστεί στις προκλήσεις των καιρών και να πάρει κάποιο ρίσκο για να χρηματοδοτήσει τις πράσινες πολιτικές για το σκέλος του ιδιωτικού τομέα.

 

Google News icon Aκολουθήστε μας στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy