Επίταξαν καλλιεργήσιμη γη για να μεταφέρουν πέτρες και χώματα

Αντιδράσεις προκαλεί στο Μέσα Χωριό η επίταξη τεμαχίων γης για την απόθεση χωμάτων από τις εκσκαφές για τον αυτοκινητόδρομο Πάφου – Πόλης Χρυσοχούς.

Οι επηρεαζόμενοι καταγγέλλουν ότι το Τμήμα Δημοσίων Έργων έχει επιτάξει εύφορα τεμάχια γης για να απαλλοτριωθούν, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν για την απόθεση τεράστιων ποσοτήτων χωμάτων και πετρών από τις εκσκαφές για τον αυτοκινητόδρομο. Οι κάτοικοι της κοινότητας είναι ανάστατοι, διότι τα τεμάχια που έχουν επιλεγεί είναι εύφορα με μόνιμες και εποχιακές καλλιέργειες και με προοπτική περαιτέρω ανάπτυξής τους.

Το βράδυ της Τετάρτης πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο Μέσα Χωριό, όπου στην παρουσία των επηρεαζόμενων αποφασίστηκε να αντιδράσουν δυναμικά σε περίπτωση που το Τμήμα Δημοσίων Έργων επιμείνει στις αποφάσεις του. Όπως αναφέρεται σε επιστολή του Μέσα Χωριού και των επηρεαζόμενων προς τους βουλευτές της Πάφου και τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών, στα τεμάχια που προορίζονται για αποθεσιοθαλάμους καλλιεργούνται χαρουπιές, ελιές και φθαρτά.

Το θέμα προέκυψε από τον Οκτώβριο του 2022, όταν οι ιδιοκτήτες πληροφορήθηκαν από το Τμήμα Δημοσιών Έργων ότι απαλλοτριώνονται τα τεμάχιά τους για αποθεσιοθαλάμους για σκοπούς κατασκευής αυτοκινητόδρομου. Αμέσως οι ιδιοκτήτες όπως και το Κοινοτικό Συμβούλιο αντέδρασαν και απάντησαν με ένσταση, όμως μέχρι σήμερα δεν είχαν οποιαδήποτε απάντηση.

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου με επιστολή του στις 05/12/2022 ενημέρωσε τον αρμόδιο Υπουργό Μεταφορών για το όλο πρόβλημα και ζητούσε συνάντηση για εξέταση του θέματος, προτάσσοντας τα επιχειρήματα ότι στην περιοχή η γη είναι καλλιεργήσιμη, με πανοραμική θέα και ότι προσφέρεται για περαιτέρω ανάπτυξη. Στην ίδια επιστολή το Κοινοτικό Συμβούλιο πρότεινε περιοχές πολύ πιο κοντά στον υπό κατασκευή δρόμο, που είναι δύσβατες, γεμάτες χαράδρες, αναξιοποίητες, που μπορεί οι ιδιοκτήτες να ήθελαν να διορθωθεί με τα χώματα που θα τοποθετούσαν εκεί.

Τρεις μήνες μετά, όπως αναφέρεται, χωρίς οποιαδήποτε απάντηση η εταιρεία που κατασκευάζει το δρόμο άρχισε να μεταφέρει βουνά από χώματα και πέτρες στα τεμάχια της κοινότητας. Προχθές δημιουργήθηκε ένταση και μετά την παρέμβαση των επηρεαζόμενων και του Κοινοτικού Συμβουλίου η απόθεση χωμάτων διακόπηκε.

Συγκεκριμένα, συμφωνήθηκε για τις επόμενες μέρες ότι δεν θα μεταφέρονται χώματα και θα γίνουν επαφές με κυβερνητικά τμήματα και το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να αναζητηθούν άλλες λύσεις. Παράλληλα, το Κοινοτικό Συμβούλιο και οι επηρεαζόμενοι ανέθεσαν σε νομικούς συμβούλους την υπόθεση, ώστε να ληφθούν, αν είναι δυνατόν, και νομικά μέτρα. Παρόμοιες αντιδράσεις υπήρξαν πριν από 2 χρόνια και από την κοινότητα της Επισκοπής, η οποία διαμαρτυρήθηκε για την επίταξη καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Κώστας Νάνος

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.