Επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη: Η οχύρωση της οικονομικής δραστηριότητας και των πολιτών, αναγκαία σε μία περίοδο υψηλής αβεβαιότητας

«Η οχύρωση της οικονομικής δραστηριότητας και των πολιτών, αναγκαία σε μία περίοδο υψηλής αβεβαιότητας» τοίζει το Εκλογικό Επιτελείο του ανεξάρτητου υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Σε δελτίο Τύπου για την αύξηση των επιτοκίων το επιτελείο του Α. Μαυρογιάννη υπογραμμίζει πως ο κίνδυνος στασιμότητας και ύφεσης στην οικονομία, είναι πλέον ορατός.

Αναλυτικά: 

Συνέχεια στην αρχική της απόφαση για σταδιακή αύξηση των επιτοκίων, έδωσε χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), με νέα ιστορική αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη κατά 75 μονάδες βάσης. Είναι φανερό ότι, μπαίνουμε πλέον σε μία περίοδο υψηλής αβεβαιότητας και ταχείας αύξησης των επιτοκίων, κάτι που θα επιφέρει μία σειρά από σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομική δραστηριότητα.

Θα αυξήσει το κόστος δανεισμού με άμεση επίδραση στο δημόσιο χρέος των κρατών-μελών και στην άσκηση της δημοσιονομικής τους πολιτικής. Το κόστος δανεισμού θα επηρεάσει επίσης νοικοκυριά και επιχειρήσεις, καθώς θα δυσκολέψει την εξυπηρέτηση των δανείων τους ενώ ταυτόχρονα θα μειώσει το διαθέσιμο εισόδημα προς κατανάλωση. Ο κίνδυνος στασιμότητας και ύφεσης στην οικονομία, είναι πλέον ορατός.

Για την ΕΚΤ, η αύξηση των επιτοκίων αποτελεί ένα εργαλείο περιορισμού του πληθωρισμού, που έφτασε στο 9,1% στην Ευρωζώνη και αντίστοιχα στο 10,9% στην Κύπρο. Οι σημερινές πληθωριστικές πιέσεις, όμως, που βασίζονται κυρίως στις διαταραχές της προσφοράς καυσίμων και ενέργειας, σε συνδυασμό με τις παθογένειες της κυπριακής οικονομίας, απαιτούν περαιτέρω μέτρα και διαρθρωτικές αλλαγές για να επιτευχθεί η αποτελεσματική προστασία των καταναλωτών, από το κύμα ακρίβειας.

Για τον Ανδρέα Μαυρογιάννη, η αποφασιστικότητα οχύρωσης της οικονομίας και των πολιτών, είναι δεδομένη. Άμεσος στόχος της διακυβέρνησης του, είναι η ενίσχυση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, με συγκεκριμένα μέτρα που να περιορίζουν το κόστος ενέργειας και των καυσίμων. Παράλληλα, με στοχευμένες πολιτικές θα αξιοποιηθούν τα επιπλέον έσοδα του κράτους προς όφελος της κοινωνίας και των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, σε μία προσπάθεια άμβλυνσης της οικονομικής στασιμότητας, σε αυτές τις πραγματικά δύσκολες συνθήκες.

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.