Επιτελείο Μαυρογιάννη: Προτεραιότητα η στοχευμένη προστασία των ευάλωτων ομάδων και της μεσαίας τάξης

  • Καθημερινή ενημέρωση

    Κάθε πρωί η επικαιρότητα στο inbox σου.


«Ανοχύρωτη η κοινωνία μπροστά στην ακρίβεια»

Τη στοχευμένη προστασία των ευάλωτων ομάδων και της μεσαίας τάξης θέτει ως προτεραιότητα το εκλογικό επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη, υποδεικνύοντας παράλληλα ότι «η κοινωνία αφέθηκε ανοχύρωτη μπροστά στις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και του μεγάλου κύματος της ακρίβειας».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, για την αύξηση των τιμών και του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς και για το θέμα των ΑΠΕ, το επιτελείο του Ανδρέα Μαυρογιάννη υποδεικνύει ότι οι στρεβλώσεις οι οποίες δημιουργήθηκαν το προηγούμενο διάστημα, καθώς και η απουσία ενεργειακού σχεδιασμού, κατέστησαν την οικονομία της χώρας λιγότερο ανθεκτική και επιρρεπή σε εξωγενείς παράγοντες.

«Δική μας προτεραιότητα είναι η στοχευμένη προστασία των ευάλωτων ομάδων και της μεσαίας τάξης για την απρόσκοπτη πρόσβασή τους σε αγαθά πρώτης ανάγκης», τονίζει το επιτελείο.

Σημειώνεται επίσης ότι «δεδομένης της αύξησης των κρατικών εσόδων από τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, η επιβολή πλαφόν στο φόρο κατανάλωσης είναι αναγκαία για όσο τουλάχιστον διαρκεί το ράλι τιμών».

Ταυτόχρονα, προστίθεται, σε επίπεδο στρατηγικού σχεδιασμού απαιτείται η άμβλυνση των παθογενειών και των στρεβλώσεων της κυπριακής οικονομίας, ώστε να τεθούν οι απαραίτητες δικλείδες ασφαλείας που θα προστατεύουν τους πολίτες σε περιόδους έντονου πληθωρισμού και οικονομικών κρίσεων.

Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός έφτασε στο 9,1% μέχρι τον Μάιο, ενώ αναμένεται ότι τα νέα στοιχεία (τα οποία θα ανακοινωθούν αύριο Πέμπτη 7 Ιουλίου) θα ανεβάσουν το ποσοστό σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Εξάλλου η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία προανήγγειλε ήδη αύξηση του πληθωρισμού στην Κύπρο.

Επισημαίνεται επίσης ότι οι αυξήσεις στον τομέα της ενέργειας ξεπέρασαν το 40%, ενώ τα στοιχεία της ΑΗΚ δείχνουν ότι έρχονται πολύ δύσκολες μέρες, αφού η μέση σταθμική τιμή των καυσίμων έφτασε στα 1.061,50 ευρώ, σε σύγκριση με 521,31 ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο (αύξηση 103,6%).

Ακόμη, επισημαίνεται ότι με βάση υπολογισμούς του Υπουργείου Οικονομικών η κυβέρνηση αναμένεται να έχει φέτος πρόσθετα έσοδα από φόρους ύψους 1 δις ευρώ, κυρίως λόγω της ακρίβειας.

Παρά ταύτα, η κυβέρνηση προεξόφλησε ότι δεν θα ληφθεί οποιοδήποτε μέτρο για συγκράτηση του πληθωρισμού ή/και στήριξη των νοικοκυριών, τουλάχιστον μέχρι τον Σεπτέμβριο.

 

ΕΕ: «Η χώρα στερείται οράματος»
Οι επισημάνσεις του επιτελείου Μαυρογιάννη, ότι «η κοινωνία αφέθηκε ανοχύρωτη μπροστά στις επιπτώσεις της διεθνούς ενεργειακής κρίσης και του μεγάλου κύματος της ακρίβειας», επιβεβαιώνονται και από την πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν για την Κύπρο. Όπως επισημαίνεται, «η Κύπρος στερείται φιλοδοξίας (στις ΑΠΕ) σε σχέση µε τις πολύ µεγάλες δυνατότητές της, ειδικά για την ηλιακή ενέργεια». Αναφέρεται επίσης ότι η χώρα είναι πρωταθλήτρια στην ακρίβεια ηλεκτρικής ενέργειας, αφού «έχει από τις υψηλότερες τιµές λόγω της εξάρτησής της από εισαγόµενες πηγές ενέργειας», ενώ παράλληλα «συγκαταλέγεται στα κράτη-µέλη µε τις υψηλότερες εκποµπές αερίων θερµοκηπίου». Ακόμη, αναφέρεται ότι η Κύπρος είναι πρωταθλήτρια στην ενεργειακή φτώχεια, αφού το ποσοστό φτάνει στο 20,9%, ενώ ο µέσος όρος στην ΕΕ είναι 8,2%.

 

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.