Του Λεόντιου Ιεροδιακόνου

Εκτός από το ΑΚΕΛ, το οποίο εκφράζει από καιρό τις έντονες ανησυχίες του, τον τελευταίο καιρό οι πλέον αρμόδιοι να μιλήσουν για το Κυπριακό, δηλαδή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Διαπραγματευτής, διακηρύττουν ότι το Κυπριακό έχει φθάσει στο τελευταίο σημείο της διαδρομής. Υπογραμμίζουν ότι αν αρχίσουν οι συνομιλίες και ναυαγήσουν, η κατάσταση δεν θα είναι όπως σε προηγούμενες  περιπτώσεις. Θα είναι πολύ χειρότερη. Θα είναι οριστικό αδιέξοδο. Προσωπικά, πιστεύω, όπως και οι ίδιοι πρέπει να πιστεύουν, ότι από πλευράς τακτικής δεν είναι παραγωγικό να εκπέμπονται τέτοιοι φόβοι πριν τις πιθανές συνομιλίες. Για να αναγκάζονται να το κάνουν πρέπει -από τις επαφές που έχουν- να έχουν συνειδητοποιήσει τη σοβαρότητα της κατάστασης. Εκείνος που έστειλε πρόσφατα την πιο δραματική προειδοποίηση είναι ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. «Τα πράγματα είναι οριακά, κλείνει το παράθυρο λύσης». Από τους πιο πάνω είναι και ο μόνος που προχωρεί και καταλογίζει ευθύνες και στη δική μας πλευρά: «Οι ξένοι δεν πείθονται ότι θέλουμε λύση, έχουν κουραστεί από το Κυπριακό και τα πράγματα με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ στενεύουν επικίνδυνα – Έχουμε κουράσει και έχουμε κουραστεί».

Στην ελληνοκυπριακή πλευρά και πριν και μετά την εισβολή ο πατριωτισμός αντί να υπολογίζεται με υπευθυνότητα, βαθμολογείται με εύηχα και ακραία συνθήματα. Μετά την εισβολή, τέτοια συνθήματα είναι όπως «το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής, κατοχής κι απελευθέρωσης», «άμεση αποχώρηση όλων των ξένων στρατευμάτων», «άμεση επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια και περιουσίες τους» και άλλα παρόμοια.


Αυτοί οι στόχοι είναι και δίκαιοι και επιθυμητοί. Όμως είναι ανέφικτοι. Ένας μεγάλος αριθμός ηγετών τα τελευταία χρόνια χαρακτηρίζουν αυτούς τους ρομαντικούς, δίκαιους και επιθυμητούς στόχους ως κόκκινες γραμμές. Πέραν του ότι με αυτές τις κόκκινες γραμμές δεν είναι δυνατό να οδηγηθούμε σε λύση, ταυτόχρονα προϊδεάζουν το λαό να θεωρεί την όποια διαπραγματευτική λύση άδικη και απαράδεκτη. Γιατί για να φθάσουμε σε τέτοια λύση, θα αναγκαστούμε (και το γνώριζαν και το γνωρίζουν εκ των προτέρων) να αλλοιώσουμε αισθητά τουλάχιστον μερικές από αυτές τις κόκκινες γραμμές.

Το ότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός Ελληνοκυπρίων που είναι αρνητικά τοποθετημένοι σε μια πιθανή διαπραγματευτική λύση οφείλεται στην καλλιέργεια αυτής της κουλτούρας, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι αυτοί οι δίκαιοι αλλά ανέφικτοι στόχοι μπορούν να υλοποιηθούν με διαπραγματεύσεις. Όσο εμμένουμε σε αυτούς τους στόχους, θα συνεχιστεί το αδιέξοδο και η περαιτέρω εδραίωση της διχοτόμησης θα ολοκληρωθεί και θα οριστικοποιηθεί. Θα κλείσει το παράθυρο της λύσης, όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ. Οι φόβοι που εμφανίζονται τελευταία αποτέλεσαν έναυσμα γενικής συζήτησης πάνω σε όλες τις πτυχές του εθνικού προβλήματος. Μάλιστα γίνεται λόγος και για άλλες λύσεις εκτός της Δ.Δ.Ο. Πιστεύω ότι σ’ αυτό το στάδιο πρέπει να είμαστε πιο πειθαρχημένοι.

Τα τελευταία 2-3 χρόνια στις διαπραγματεύσεις Αναστασιάδη – Ακιντζί έχει διανυθεί μεγάλη απόσταση προς μια πιθανή λύση. Επήλθαν συγκλίσεις πάνω σε πολλές ουσιαστικές πτυχές. Στο τέλος αυτής της διαδρομής προστέθηκε και το πλαίσιο Γκουτέρες, το οποίο αγγίζει και τις διεθνείς πτυχές του προβλήματος. Αυτό το πλαίσιο έγινε αποδεκτό τόσο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσο και τη μεγάλη πλειοψηφία των Πολιτικών Δυνάμεων. Εξάλλου όλοι οι συντελεστές στο Κραν Μοντανά ομολογούν ότι παρά το ναυάγιο είχαν επιτευχθεί σοβαρές συγκλίσεις. Μερικοί από αυτούς αφήνουν να νοηθεί ότι με λίγη ακόμα πολιτική βούληση θα μπορούσε να φτάσουμε σε συμφωνία. Η όποια προσπάθεια να ερμηνευτούν από τη μια ή την άλλη πλευρά τα έξι σημεία του πλαισίου αυτού πριν καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών δεν είναι ορθή. Σε τελευταία ανάλυση αυτός που σίγουρα έχει προβάδισμα στην ερμηνεία τους είναι ο μέντοράς τους, δηλαδή ο Γ.Γ. του ΟΗΕ. Γι’ αυτό πρέπει να επικεντρωθούμε και να εμμένουμε σ’ αυτή τη διαδικασία.

Τέλος, μέσα από μια διαπραγματευτική λύση δεν μπορούμε να επιτύχουμε πλήρως όλους τους στόχους μας. Μπορούμε όμως να επιτύχουμε ένα μεγάλο μέρος αυτών των στόχων. Σταδιακά και εξελικτικά (νοουμένου ότι θα πολιτευόμαστε υπεύθυνα και νούσιμα τόσο εμείς όσο και οι Τουρκοκύπριοι) μπορούμε να προχωρήσουμε στην περαιτέρω υλοποίησή τους.