Μετά από τέσσερα σχεδόν χρόνια, από τότε που συμφωνήθηκε ως Μέτρο Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) η τηλεφωνική διασυνδεσιμότητα, τέθηκε χθες σε ισχύ η διασύνδεση δικτύων κινητής τηλεφωνίας.

Η έναρξη του ΜΟΕ σηματοδοτήθηκε με τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν ο Ελληνοκύπριος ηγέτης κ. Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης κ. Μουσταφά Ακιντζί, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Ειδικής Αντιπροσώπου/ Αναπληρώτριας Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

Σύμφωνα με τη δήλωση των δύο ηγετών, η διασύνδεση αυτή σκοπό έχει τη βελτίωση της επικοινωνίας μεταξύ των κοινοτήτων. Σε μήνυμά της στον λογαριασμό των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, στο twitter, η Ελίζαμπεθ Σπέχαρ συγχαίρει τους δύο ηγέτες για την επίτευξη του μέτρου για τη διαλειτουργικότητα των κινητών τηλεφώνων σε ολόκληρη την Κύπρο. Προσθέτει ότι πρόκειται για ένα βήμα προς τα εμπρός που θα διευκολύνει την καλύτερη επικοινωνία και θα βοηθήσει στο να έρθουν οι Κύπριοι πιο κοντά.

«Ακολουθήστε με και συνδεθείτε μεταξύ σας», καταλήγει στο μήνυμά της κα Σπέχαρ. Την ευχή «να καταργηθεί η διαχωριστική γραμμή στην Κύπρο, όπως έσπασε ο φραγμός στην επικοινωνία», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με ανάρτηση στον λογαριασμό του στο twitter. Ο κ. Αναστασιάδης αναφέρθηκε στην 1η τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τ/κ ηγέτη με την οποία εφαρμόστηκε χθες στην πράξη η διασύνδεση κινητής τηλεφωνίας.

Πώς ενεργοποιείται η σύνδεση

Για πελάτες της CYTA, σύμφωνα με ανακοίνωσή της, για να μπορέσει κάποιος να έχει τη δυνατότητα να συνδέεται με τα δίκτυα των κατεχομένων πρέπει να στείλει SMS χωρίς χρέωση στον αριθμό 8000 με το λεκτικό ON ROA. Η διασυνδεσιμότητα ενεργοποιείται μόλις ο πελάτης λάβει το μήνυμα «έχετε ενεργοποιήσει τη δυνατότητα περιαγωγής σε περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι εκτός του αποτελεσματικού ελέγχου της κυβέρνησης». Σημειώνεται ότι κάθε φορά που το κινητό του πελάτη θα συνδέεται με δίκτυο, στις πιο πάνω περιοχές, θα λαμβάνει μήνυμα με τις χρεώσεις. Για τους πελάτες της EPIC, για να λειτουργήσει η περιαγωγή, θα πρέπει πρώτα να ενεργοποιήσουν την υπηρεσία καλώντας *136# στο κινητό και ακολουθώντας τις οδηγίες στο μενού που θα εμφανιστεί στην οθόνη. Θα μπορούν να επιλέξουν τη διάρκεια της υπηρεσίας για 6 ώρες, 24 ώρες, ή 2 ημέρες.

Μπορούν να επεκτείνουν τη διάρκεια της υπηρεσίας καλώντας και πάλι καλώντας *136# πριν την λήξη της. Η υπηρεσία απενεργοποιείται αυτόματα όταν λήξει η διάρκεια που έχει επιλεγεί. Οι χρήστες του δικτύου της PrimeTel ήδη μπορούν να χρησιμοποιούν τα κινητά τους τηλέφωνα στις κατεχόμενες περιοχές, λόγω της συμφωνίας που έχει ο πάροχος με διεθνή τηλεπικοινωνιακό κόμβο. Όσον αφορά στο κόστος, και οι τρεις πάροχοι κινητής τηλεφωνίας της Κυπριακής Δημοκρατίας διατηρούν τις ίδιες τιμές με στρογγυλοποίηση του σεντ προς τα πάνω. Στην ιστοσελίδα της η «Γενί Ντουζέν» αναφέρει ότι οι κλήσεις από παντού κοστίζουν 2,5 ΤΛ (0,39 ευρώ), το SMS 1,5 ΤΛ (0,29 ευρώ).

Άννα Μισιαούλη, Παναγιώτης Πενταλιώτης