Επιθεωρητές… υπό κάλυψη θα αγοράζουν τρόφιμα από ιστοσελίδες

Συμπληρώματα διατροφής που δεν πληρούν πρόνοιες της νομοθεσίας.

 

Έναν ολοκληρωμένο ελεγκτικό μηχανισμό, ο οποίος μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει δειγματοληψίες με παραγγελία τροφίμων μέσω ηλεκτρονικού εμπορίου, χωρίς ο υγειονομικός επιθεωρητής να γνωστοποιεί κατά το χρόνο της αγοράς την ταυτότητά του (mystery shopping), επιχειρούν να στήσουν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες.

Το διαδίκτυο μπορεί να έχει εξελιχθεί σε μια απέραντη αγορά, στην οποία ο καθένας μας μπορεί να βρει ό,τι φανταστεί και θέλει, ωστόσο τα προϊόντα που αγοράζουμε από το ίντερνετ -κυρίως εάν πρόκειται για τρόφιμαμπορεί να κρύβουν πολλούς και σοβαρούς κινδύνους για την υγεία μας. Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες έχουν θέσει στόχο τον έλεγχο των τροφίμων που πωλούνται μέσω διαδικτύου λόγω του ότι τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται: -αύξηση των ιστοσελίδων που πωλούν τρόφιμα -διαφήμιση των εν λόγω ιστοσελίδων -αύξηση του αριθμού των καταναλωτών που χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για αγορά τροφίμων.

Ήδη έχουν προχωρήσει σε καταγραφή όλων των ιστοσελίδων που πωλούν τρόφιμα διαδικτυακά, ενώ αυτό το διάστημα γίνεται επεξεργασία της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί το mystery shopping. Ανησυχητικά πάντως είναι τα δεδομένα από μια πολύ πρόσφατη καταγραφή συμπληρωμάτων διατροφής που πωλούνται μέσω του διαδικτύου, τα οποία δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία. Εντοπίστηκαν είκοσι διαφορετικά συμπληρώματα διατροφής, τα οποία παρουσιάζουν κενά ως προς τη συμμόρφωσή τους με τη νομοθεσία.

Όπως δήλωσε στη «Χ» ο προϊστάμενος των Υγειονομικών Υπηρεσιών Αλβέρτος Καρής, τον τελευταίο χρόνο έχει γίνει μια συντονισμένη προσπάθεια ως προς τη θεσμοθέτηση και εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου ελεγκτικού μηχανισμού για την πώληση τροφίμων στο διαδίκτυο. Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην προσπάθεια τροποποίησης της νομοθεσίας, ώστε να μπορούν οι επιθεωρητές να αγοράζουν από το ίντερνετ τρόφιμα χωρίς να αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους, ενώ, όπως είπε, έχει δημιουργηθεί ομάδα στις Υγειονομικές Υπηρεσίες που ασχολείται αποκλειστικά με το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Τα μέλη της ομάδας έχουν εκπαιδευτεί μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος. «Έχουμε εγκαταστήσει ειδικό εξοπλισμό αλλά και όλα τα συστήματα τα οποία επιτρέπουν την παρακολούθηση των τροφίμων που πωλούνται μέσω του διαδικτύου», είπε, για να προσθέσει ότι με την τροποποίηση της νομοθεσίας ο ελεγκτικός μηχανισμός θα έχει ολοκληρωθεί «και θα είμαστε σε θέση να ελέγχουμε όλα τα τρόφιμα που πωλούνται σε ιστοσελίδες ή διαφημίζονται και πωλούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης».

Έρευνα για συμπληρώματα διατροφής στο διαδίκτυο

Σε σχέση με το ποια τρόφιμα αγοράζουν οι Κύπριοι από το διαδίκτυο ο κ. Καρής αναφέρθηκε στα συμπληρώματα διατροφής.

Όπως είπε, πριν από ένα μήνα ζητήθηκε στην Υπηρεσία από την ΕΕ να εντοπίσουν συμπληρώματα διατροφής που πωλούνται στο διαδίκτυο από κυπριακές ιστοσελίδες, τα οποία δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία. «Εντοπίσαμε είκοσι τέτοια προϊόντα», είπε ο κ. Καρής, σημειώνοντας ότι ο κατάλογος με αυτά τα συμπληρώματα εστάλη ήδη στην ΕΕ.

Μαρίνα Κουμάστα

Ακολουθήστε το dialogos.com.cy, στο Google News

Οι τελευταίες ειδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο και όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.