Επιθέσεις κατά δημόσιων λειτουργών και απειλές μέσω ΜΚΔ, εξέτασε η Επιτροπή Νομικών

Οι επιθέσεις εναντίον οργάνων της τάξης και/ή άλλων δημόσιων λειτουργών κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, καθώς και οι απειλές που εκφράζονται μέσα από την αποστολή μηνυμάτων ή μέσα από κοινωνικά δίκτυα, απασχόλησαν την Επιτροπή Νομικών της Βουλής, κατά τη σημερινή πρώτη συνεδρία της.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών της Βουλής, Νίκος Τορναρίτης είπε ότι την Επιτροπή απασχόλησαν δύο ουσιαστικά θέματα που αφορούν τον ποινικό κώδικα.

Όπως ανέφερε, το πρώτο θέμα έχει σχέση με τα αδικήματα της επίθεσης που προκαλούνται εναντίον δημοσίων λειτουργών και αστυνομικών οργάνων.

«Είναι ένα φαινόμενο που τα τελευταία ειδικότερα χρόνια παίρνει μεγάλες διαστάσεις. Έγινε μια συζήτηση, σε ένα πρώτο επίπεδο. Ακούστηκαν οι απόψεις όλων των ενδιαφερομένων μερών και αναμένεται να τοποθετηθεί η Επιτροπή τις επόμενες των ημερών. Ουσιαστικά μέσα από τις διατάξεις του νομοσχεδίου, υποστηρίζεται η αύξηση των ποινών», πρόσθεσε.

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Το δεύτερο θέμα, συνέχισε ο κ. Τορναρίτης, το οποίο απασχόλησε την Επιτροπή Νομικών της Βουλής έχει σχέση με τις απειλές που εκφράζονται μέσα από την αποστολή μηνυμάτων ή μέσα από κοινωνικά δίκτυα.

«Είναι ένα θέμα που πρέπει να σας πω απασχολεί όλα τα κοινοβούλια και τις νομοθεσίες των κρατών μελών , ειδικότερα της Ευρώπης, τα τελευταία δύο, τρία χρόνια . Σίγουρα πρέπει να απασχολήσει και μας, εξίσου και το συζητήσαμε σήμερα. Βεβαίως πρέπει να πω ότι πρέπει η Επιτροπή Νομικών να καταλήξει στη χρυσή τομή μεταξύ της υπεράσπισης της ελευθερίας της άποψης, του λόγου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αλλά και της προστασίας, της τιμής, της υπόληψης των συμπολιτών μας. Άρα, και σε αυτό το θέμα πρέπει να πω ότι ακούστηκαν απόψεις από όλες τις πλευρές και θα συνεχίσει η συζήτηση για να καταλήξουμε στα καλύτερα κατά το δυνατόν συμπεράσματα», συμπλήρωσε.

Στην επόμενη συνεδρία η Επιτροπή Νομικών θα εξετάσει την αρχή κατά της διαφθοράς

Ο κ. Τορναρίτης είπε, επίσης, ότι στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών της Βουλής θα εξετάσουν την αρχή κατά της διαφθοράς και στην μεθεπόμενη συνεδρία θα αρχίσουν την συζήτηση για την μεταρρύθμιση των δικαστηρίων, την μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης.

Ανέφερε ότι είχε χθες συνάντηση με την Υπουργό Δικαιοσύνης κατά τη διάρκεια της οποίας «εξετάσαμε όλα τα θέματα».

«Όπως μου είπε, βρίσκεται σε καθημερινές επαφές με κόμματα, με αρμοδίους φορείς και με στόχο όλοι μας μέχρι το Δεκέμβρη να έχουμε οδηγήσει τη Βουλή, την μεγάλη μεταρρύθμιση που αναφέρεται στη δικαιοσύνη», πρόσθεσε.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού, σε δηλώσεις του είπε ότι είναι αλήθεια ότι με την ανάπτυξη της επικοινωνίας των ανθρώπων, ιδιαίτερα μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εκ των πραγμάτων υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού και της νομοθεσίας και του αστικού και του ποινικού δικαίου.

«Είχαμε ενώπιον μας σήμερα μια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης για τροποποίηση του ποινικού κώδικα για να εισαχθούν πρόνοιες που να ποινικοποιούν συμπεριφορές, οι οποίες πλήττουν την τιμή, την υπόληψη, την αξιοπρέπεια των ανθρώπων ή προσβάλλουν την τιμή και την υπόληψη τους», ανέφερε. Επί του θέματος αρχής, πρόσθεσε, «κανένας δε διαφωνεί».

Ασφαλώς, σημείωσε, «το ενδιαφέρον της όλης ιστορίας είναι ότι αυτή η νομοθετική πρωτοβουλία, ενώ για δεκαετίες εκατοντάδες πολιτών είναι θύματα τέτοιων συμπεριφορών, η πρωτοβουλία προέκυψε άρον -άρον ως αποτέλεσμα της γνωστής και καταδικαστέας ιστορίας με το parody account που αφορούσε την τέως Υπουργό Δικαιοσύνης».

Όπως είπε ο κ. Δαμιανού, «έτερον εκάτερον, εμείς θέσαμε μια σειρά από νομικά ζητήματα και προβληματισμούς».

«Από την στιγμή που επί της αρχής όλοι θεωρούμε ότι πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός, αναμένουμε τις αναγκαίες απαντήσεις από την Νομική Υπηρεσία και από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, γιατί ακριβώς το κριτήριο της ψήφισης ή καταψήφισης θα είναι το κατά πόσο διατηρείται η ισορροπία μεταξύ της προστασίας, της τιμής, υπόληψης και αξιοπρέπειας των ανθρώπων, αλλά και της ελευθερίας έκφρασης, γνώμης και άποψης, που ως γνωστό είναι καταχωρημένα συνταγματικά δικαιώματα», σημείωσε.

Επιθέσεις κατά Αστυνομικών

Ο κ. Δαμιανού, σε ότι αφορά το νομοσχέδιο για την αύξηση ποινών σε σχέση με επιθέσεις που δέχονται αστυνομικά όργανα ή άλλοι λειτουργοί του δημοσίου, είπε ότι είναι αλήθεια ότι υπάρχει μια συμπεριφορά τα τελευταία χρόνια, η οποία είναι καταδικαστέα και πρέπει να βρεθεί τρόπος ο νομοθέτης να στείλει ένα μήνυμα αυστηροποίησης των νομοθεσιών, όμως την ίδια ώρα υπάρχουν ακόμα δύο στοιχεία.

«Πρώτον, κατά πόσο και με τις υφιστάμενες ποινές έχουν υπάρξει επαρκείς ποινικές διώξεις και καταδίκες και δεύτερον, η γνώση που έχουμε ως νομικοί τουλάχιστον ότι η αυστηροποίηση των ποινών από μόνη της δεν επιφέρει κατά ανάγκη και πρόληψη της εγκληματικότητας», ανέφερε. Είναι, πρόσθεσε, «μια σειρά κοινωνικοί και άλλοι παράγοντες που πρέπει να συνυπολογιστούν».
Είναι, σημείωσε, «οικονομική δυσπραγία, είναι τα κοινωνικά αδιέξοδα, είναι όλα αυτά που οδηγούν μια κοινωνία ολόκληρη σε θυμό και αγανάκτηση που πρέπει να απαντήσουμε και να αντιμετωπίσουμε συγκροτημένα, γι΄ αυτό αφ` εαυτό οι αυξήσεις των ποινών δεν θα επιλύσουν τα προβλήματα, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση το οποίο θα προωθήσουμε τις επόμενες εβδομάδες».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Πανίκος Λεωνίδου, σε δηλώσεις του είπε ότι πράγματι τον τελευταίο καιρό έχει διαπιστωθεί έξαρση επιθέσεων εναντίον δημόσιων λειτουργών .

«Για παράδειγμα στο Γραφείο Ευημερίας έχουμε ακούσει πολλές φορές να γίνονται επιθέσεις εναντίον ανθρώπων του Γραφείου Ευημερίας, από την άλλη λειτουργών και οργάνων της τάξης. Όπως αστυνομικών ή πυροσβεστών», ανέφερε.

«Αυτό το νομοσχέδιο πράγματι βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση γιατί οφείλουμε ως κοινοβούλιο να προστατεύσουμε την εργασιακή ατμόσφαιρα και το εργασιακό περιβάλλον των ανθρώπων που εργάζονται προσφέροντας προς το δημόσιο συμφέρον», συμπλήρωσε.

Από την άλλη, όμως, συνέχισε ο κ. Λεωνίδου, «θα πρέπει να μας ανησυχήσει και να προβληματίσει όλους τους φορείς του κράτους γιατί να συμβαίνουν αυτά τα φαινόμενα αυτή την περίοδο».

«Συνεπώς, χρειάζεται μια άλλη προσέγγιση κατά την άποψη μας, πέραν από την ποινικοποίηση των συγκεκριμένων συμπεριφορών ή την περαιτέρω ποινικοποίηση και επιβολή μεγαλύτερων ποινών σε αυτές τις συμπεριφορές», είπε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να δούμε όλοι οι φορείς τι είναι αυτό που ευθύνεται, τι είναι αυτό φταίει για να μπορέσουμε να προλαμβάνουμε, να δημιουργήσουμε θεσμούς πρόληψης και όχι απλώς καταστολής με ποινικές μεταχειρίσεις και με ποινικό τρόπο». Εμείς, ανέφερε ο κ. Λεωνίδου, «έχουμε τοποθετηθεί προς αυτή την κατεύθυνση, με θετική προσέγγιση από την μια αλλά από την άλλη, επαναλαμβάνω, θα πρέπει να βρεθούν οι τρόποι από όλους τους θεσμούς τους κράτους για να υπάρξει προληπτική πολιτική».

Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης

Ο κ. Λεωνίδου, αναφορικά για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικότερα την επικοινωνία μέσω των τεχνικών τρόπων επικοινωνίας, είπε ότι «το νομοσχέδιο που συζητήσαμε έρχεται να ποινικοποίηση συγκεκριμένες συμπεριφορές , οι οποίες προσβάλουν την τιμή, την υπόληψη, την αξιοπρέπεια και εν γένει τα ατομικά δικαιώματα και τις ατομικές ελευθερίες πολιτών».

«Βεβαίως, αυτό είναι ένα πάρα πολύ ευαίσθητο θέμα που μας προβληματίζει γιατί πρέπει να βρούμε τον κατάλληλο τρόπο να προστατεύσουμε τους πολίτες από αυτού του είδους τις επιθέσεις και προσβολές, αλλά από την άλλη θα πρέπει να βρούμε και τους τρόπους σωστού περιορισμού αυτού του δικαιώματος, χωρίς να πλήξουμε το δικαίωμα στην έκφραση του λόγου, στο δικαίωμα της ελευθερίας, και της έκφρασης γνώμης», πρόσθεσε.

Για αυτό, ενημέρωσε, «έχουμε αποφασίσει να το ξανά δει αυτό το νομοσχέδιο η Νομική Υπηρεσία και είμαστε στη διάθεση και των Υπηρεσιών αλλά και του Υπουργείου για να βοηθήσουμε πραγματικά να υπάρξει ένα σωστό νομοθετικό πλαίσιο που να προστατεύει τις ατομικές ελευθερίες και τα συνταγματοπολιτικά δικαιώματα όλων των πολιτών».

Ακολουθήστε μας στο Google News.
Eιδήσεις από την Κύπρο και τον κόσμο, όλη η επικαιρότητα στο dialogos.com.cy.